cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać ale to nie koniecznie , kroimy(...)plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gazieolejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać je orzechami i zalać sosem sojowym. Smażyć ok. 3 minuty, potem obrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Makaron wymieszać z masłem orzechowym (na gorący makaron ułożyć masło, pozostawić do rozpuszczenia i wymieszać - najlepszy sposób :)). Na dnie miski/talerza ułożyć kilka połówek brukselek, przykryć makaronem, ułożyć pozostałe
breakfast of dreamsZamiast listopada na talerzu mamy maj. I czas na książkę. Składniki ulubiony makaron (najlepiej pełnoziarnisty lub gryczany- w tej wersji u nas) średnia cukinia ok 250 g pomidorków koktajlowych 4-5 ząbków czosnku dwie garście wiórków parmezanu dwie łyżki posiekanej natki pietruszki ocet balsamiczny dobry olej/oliwa do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cukinię dokładnie umyjcie. Obieraczką do warzyw(...)Czosnek obierzcie i pokrójcie na cienkie plasterki, pomidorki umyjcie i pokrójcie na połówki. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni olej. Wrzućcie czosnek, chwilę przesmażcie. Dodajcie pomidorki koktajlowe, smażcie 2-3 minuty. Cukinię odsączcie z zalewy i włóżcie na patelnię- smażcie tylko chwilę, aby cukinia zagrzała się, ale była nadal chrupiąca. Dołóżcie odcedzony
OliveandThymenatki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować
Moja Galeria Smakuszpinak wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy z niewielką ilością wody, aż się rozmrozi doprawiamy solą i pieprzem do szpinaku dodajemy 50g serka wiejskiego i smażymy, aż połączą się w jedną całość następnie dodajemy makaron i wszytko mieszamy wykładamy do małego żaroodpornego naczynia pozostały serek (200 g) miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera (nie może być grudek) dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmają czasu na wymyślny obiad. 250 g makaronu wstążki Sos: ok 10 plasterków kiełbasy salami 1 mala cukinia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 szkl keczupu pikantnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę salami, chwilkę smażyć. Wsypać posiekany ząbek czosnku i startą(...)tarce o grubych oczkach cukinię. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Na koniec dodać keczup, całość wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem na patelni. Całość smażyć jeszcze ok 2 minuty
Smakołyki Asiprzepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pomidorki, cukinię pokrojoną w kostkę i boczniaki pokrojone w paseczki. Dodaj sos sojowy i teriyaki, sól i smaż wszystko 10-13 minut. Do makaronu dodaj makaron, olej lniany, czosnek wyciśnięty przez praskę. Podawaj z świeżo zmielonym pieprzem
Apetyt na ZieloneCoś wspaniałego! Niby zwykły makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki(...)kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe
Kto ugości moich gości?zostawiamy ja w chłodnym miejscu na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek ze szpinakiem i całość smażymy często mieszając. Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem Pierś kurczaka kroimy na paski. Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy
Miód i pieprzwysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże listki bazylii - szczypiorek - skórka z cytryny - czarny sezam - różowa sól himalajska Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem
mojewypiekiinietylkobyć spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy. Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą SMACZNEGO
peggiwkuchnimleczka kokosowego – 400 ml duża garść płatków kokosowych 1 gruszka 2 łyżeczki żółtej przyprawy curry sok z limonki odrobina cukru lub miodu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) ryż lub makaron penne PRZYGOTOWANIE: Kurczaka zamarynować w przyprawie curry i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można pominąć ten proces, ale kurczak jest wtedy bardziej wyrazisty
Calzonella.comstronie www.menudiabetyka.pl w pierwszej tabeli. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”. Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe kompendium wiedzy
Kulinarne Inspiracjepisać :) Po prostu makaron z białym serem i smażoną cebulką na maśle. Kleksik ketchupu. Smaczne na ciepło i na zimno
ClauditteMissCookingZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna Pasji