Składniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną(...)drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy
Gotowanie moimi oczamiugotowany makaron (porcja dla jednej osoby) cukinia ok 10 cm 4-5 małych patisonów 4 pieczarki 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy olej natka pietruszki świeża bazylia ewent oregano Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wkroić cebulę(...)dodać posiekany czosnek. Następnie, pokrojoną na plasterki cukinię , patisony przekroić na pół lub drobniej jeśli są większe oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć do 10 min. Dodać makaron, całość podgrzać i posypać zieleniną. Takie szybkie danie na upalne dni kiedy w kuchni trudno wysiedzieć
Gotowanie jest łatwezalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy go w cieple na czas smażenia reszty składników. Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzepę – w słupki. Jeśli mięso już zamarynowane, rozgrzewamy w woku olej(...)powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy 2 minuty mieszając, aż kimchi zdąży się ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać go z pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek
Karo in the Kitchenpszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam. 2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą(...)oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki. 3. N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. 4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym
Tradycyjna kuchnia Kasisię stworzyć doskonałe pesto ze zblanszowanych liści rzodkiewki i mięty z dodatkiem parmezanu, oleju z orzechów włoskich i migdałów. Takie pesto fantastycznie smakuje z makaronem, natomiast aby nie przyćmić jego smaku postanowiłam połączyć je z smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto z moimi ukochanymi szparagami zielonymi(...)soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut do lodówki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej strony na dużym ogniu. Niech
Mango Papajawody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz(...)cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj kiełki fasoli i groszek cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem
Codzienne GotowanieObiad w niecałe 10 minut? To możliwe! Po raz kolejny udowadniam, że pyszne i niedrogie dania można przygotować w bardzo krótkim czasie. Dzisiaj kolej na przepis z makaronem, chrupiącymi brokułami, które krótko smażyłam, aby pozostały półtwarde czyli al dente. Dla koloru wybrałam spaghetti pomidorowe i dodałam groszek. Obiad gotowy w 7 minut, w dodatku po włosku! Buon appetito! Spaghetti(...)brokuła 4 łyżki groszku z puszki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie, na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z różyczkami brokuła, podzielonymi na połówki. Dodajemy suszony tymianek, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniamąki śmietanka 30% rosołek drobiowy w kostce serek topiony w kostce dwie piersi dodatkowo można starty żółty ser(nie koniecznie) brokuły ugotować w osolonej wodzie,makaron również w garnku na odrobinie oleju smażymy cebulkę jak się zrumieni dodajemy mąkę i jeszcze chwilę smażymy dodajemy śmietankę, szklankę wody,serek topiony i kostkę rosołową,zmniejszamy ogień,mieszamy aż się zagotuję i serek(...)się rozpuści mięsko przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor, potem już zostaje nam tylko połączyć wszystko ze sobą -czyli makaron ,brokuły,mięsko i sos i gotowe... smacznego
Swojskie jedzonkoDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego(...)ząbki czosnku 1/2 cebuli 400 g śmietany 18% 200 g serka śmietankowego 100 g sera pleśniowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia ok. 300 g suchego makaronu Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Szpinak myjemy, listki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do czosnku. Delikatnie blanszujemy przez około
Kulinarne przygody Gatitypuszki kukurydzy ½ świeżego brokułu 1 pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 100 g kremowego serka topionego 1 szklanka wody Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 1 szklanka makaronu penne razowego Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Na patelni(...)wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem
VioletoweKucharzenieedamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii(...)chwili dodałam pora, karkówkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posoliłam i smażyłam na małym ogniu. W międzyczasie zagotowała się woda w rondlu, posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest
Kuchenne zapiski Edytytypu "kolanko" 250 g żółtego sera 1 szt. cebuli 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia i 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na rumiano, następnie dodajemy do niej(...)mieszając. Gdy sos wrze trzymamy go jeszcze przez ok. 1 minutę na ogniu i ściągamy. Do stygnącego sosu dodajemy 200 g startego żółtego sera. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem, dodajemy makaron i na to sos z serem. Wszystko mieszamy i wierzch posypujemy ok. 50 g startego sera. Tak przyrządzony makaron umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy jeszcze
Emcia Pichciduża papryczka chili 3-4 ząbki czosnku bazylia, oregano, zioła prowansalskie (do smaku) 1-2 łyżki Philadelphii mleko Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. W tym samym czasie rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, bekon pokroić w kostkę i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gdy się zrumieni dodać cebulę (posiekaną w drobną kosteczkę), czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) i papryczkę(...)chili (drobniutko posiekaną), kapary i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Całość smażyć aż cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać oliwą z pomidorów. Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać Philadelphię i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze chwilkę
Codzienne Gotowanielaurowy 3 ziela angielskie 1-2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy sok z cytryny kolorowy pieprz 2 łyżki mielonych suszonych grzybów tymianek natka pietruszki makaron penne woda olej do smażenia 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. 2. Pieczarki myjemy i kroimy(...)zastąpić kostką grzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: ciecierzyca , grzyby , makaron , na szybko , pieczarki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyboczku w plasterkach 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze
Moja pasja smaku