marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze(...)starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki (również na oleju sezamowym). Gdy woda z grzybów odparuje dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki – chwilę smażymy i dodajemy startą marchew. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Łamiemy go na 4 części i zalewamy na 8 minut wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy
mojewypiekiinietylkodanie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona(...)żółta ogórek sos sojowy sól, pieprz olej sezamowy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i smażymy kilka minut na oleju sezamowym. Gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w wąskie słupki. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do zwijania sajgonek. Papier ryżowy moczymy kilka
Smakowity Blog Kulinarnyściąć wierzch, wydrążyć. Posolić i odstawić do odcieknięcia. 3. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Smażyć przez 3 minuty. Połączyć z makaronem. 4. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na dnie każdego pomidora umieścić plasterek mozzarelli. Wypełnić pomidora makaronem. Na wierzch również umieścić plasterek mozzarelli. Nafaszerowane pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym
Moja Galeria Smakunieco rzadszej. Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 duża śmietana 18% (330 g) oliwa do smażenia 2 opakowania spaghetti 4 sery z brokułami Knorr fix sól, pieprz 1 opakowanie makaronu spaghetti (lub wedle uznania) 300 ml wody WYKONANIE Brokuł obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze przez czas nieco dłuższy(...)minut). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju). W garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać
Passions hobbies lifeSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cukinia 5 dużych pieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu muszelki 250 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju do smażenia 1 szklanka wody do farszu Sól, pieprz, bazylia, oregano Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody na 15 minut). Po odcedzeniu makaron odstawiamy na chwilę do ostygnięcia(...)czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę
Emcia PichciSzybka w przygotowaniu i bardzo syta zapiekanka z makaronem tortellini, kurczakiem i brokułem. Całość otulona żółtym serem oraz kremowym sosem beszamelowym. Zapiekanka palce lizać. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 250 g tortellini z szynką 1 brokuł 200 g żółtego sera Olej do smażenia Masło do formy Sos beszamelowy: 1,5 łyżki masła 2 łyżki(...)mąki pszennej Ok. 750 ml mleka Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Sok z cytryny Suszony koperek Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Po ugotowaniu odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron, ser oraz pokrojonego
VioletoweKucharzeniepodsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji nakładamy pieczarki oraz kawałki mozzarelli. Całość
Dzieje kuchennej Wiewiórymamy zdrowe, smaczne i syte danie. Składniki: makaron razowy cebula czerwona tuńczyk w oleju pomidory w puszce sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiem Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy makaron mieszamy wszystkie składniki razem. Można posypać startym
NA MOIM TALERZUmakaronu spaghetti 200 ml śmietanki 30 % 4 żółtka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 średnia cebula sól,pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia ser do posypania-parmezan lub grana padano Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Gdy cebulka się zeszkli dodać boczek i smażyć
Monia miesza i gotujesojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy(...)potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam na ręcznikach papierowych
Brzuszki Łakomczuszkiprawdziwego minimum 80% tłuszczu. Nie używam go specjalnie dużo, taka normalna paczka ( 200 g) starcza mi na dwa - trzy tygodnie. Uwielbiam ten smak, aromat jaki się uwalnia podczas smażenie. Nie potrzeba wielu przypraw, aby nadać wyrazu daniu, masło i mięso doskonale się uzupełniają. A jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli, to co jest(...)wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało. Z tą solą to już według uznania, ale słone
Dieta moja pasjapostacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki(...)soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej) Dodatkowo: Ok. 6 łyżek oleju do smażenia 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Ok. 400g makaronu Pappardelle Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut
Smakowy Rajtymianek -odrobina oleju -odrobina wody Sposób przygotowania: Piersi myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dolewamy wody i wrzucamy makaron. Gotujemy aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dolać wody ponownie. Gdy makaron będzie już dobry dolewamy śmietanę i dodajemy ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
Magia jedzenia.kosteczkę. Szpinak myjemy, odcinamy twarde końcówki i siekamy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i dodajemy wędzonego łososia. Podsmażamy około minutki i dorzucamy szpinak. Smażymy, aż zwiędnie. Do wody z makaronu dodajemy 3 łyżki kremowego serka i mieszamy. Wylewamy na patelnie i dodajemy makaron. Całość mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować i wyłączamy kuchenkę. Możemy delikatnie doprawić świeżo mielonym
Kolizje Smakówkostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażana i kładziemy
vegetaniePieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 2 łyżki wody 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 500 g makaronu (ja dałam świderki) Olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem(...)pokrojoną w kostkę paprykę, trochę posolić i smażyć chwilę do momentu aż odparuje woda. Następnie dodać do warzyw kurczaka, 2 łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku. Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów