makaron smażony - 5576 przepisów (strona:62/372)

Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 184

Makaron gotujemy  na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni.  Smażymy  tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem

Moniki Smakołyki
Makaron z brokułami 157

około 8 minut (ja gotuję na parze). ·         Ugotuj makaron al   dente   (ma być elastyczny i lekko twardawy). Po ugotowaniu przelej zimną wodą. ·         Na dwóch łyżkach oliwy smaż na małym ogniu przez około 1 minutę (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił bo będzie gorzki(...)pokrojony w plasterki czosnek . ·         Wrzuć ugotowany makaron, zamieszaj. ·         Dodaj ugotowany brokuł i wlej pozostałą oliwę. ·         Wszystko lekko wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. ·         Nałóż na talerze, posyp tartym

Moja Mama Gotuje
Makaron BARTOLINI z suszonymi pomidorami 267

międzyczasie na patelni duszę pokrojoną w piórka cebulę na odrobinie oliwy (z pomidorów) oraz wody do momentu aż będzie miękka. Następnie dodaję suszonych pomidorów (paseczki), chwilę smażę, a potem na patelnię przekładam odcedzony makaron. Do całości dodaję pozostałe składniki czyli ser feta pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Jeszcze dosłownie 5 minut trzymam wszystko na ogniu, mieszając i gotowe. Robię

Życie na widelcu
Kurczak z suszonymi pomidorami. 110

parmezanu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 200 ml słodkiej śmietanki sól, pieprz, przyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka) olej do smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek(...)Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory razem z odrobiną oleju, dodać sól, pieprz, przyprawę i bazylię, Wszystkie składniki dusić pod przykryciem kilka minut, Zetrzeć połowę parmezanu, dusić chwilę, a następnie zdjąć z ognia i dodać śmietankę,   Makaron położyć na półmisku (można wyłożyć liśćmi sałaty), polać sosem i posypać

Kuchnia Beaty
Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado 176

marchewki. Smażyć mieszając przez ok 10 minut, następnie dodać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i poddusić aż woda wyparuje ( kilka minut). Wstawić makaron do gotowania. Marchewki przesunąć na bok patelni, dodać łyżkę oliwy i dodać cukinie. Smażyć cukinie kilka minut mieszając, następnie całość wymieszać z marchewkami i dalej smażyć aż warzywa będą miękkie a cukinia się zarumieni. Na koniec dodać

Cooking for Emily
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun 114

sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili) Cebulę pokroić w piórka(...)które mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.)   Dodać cebulę oraz marchewkę.  Całość przemieszać, przykryć i smażyć około 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania, natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną. Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną

Di gotuje
Makaron z kurczakiem i pomidorami 198

rozgrzewamy łyżkę - dwie oliwy, podsmażamy cebulę wraz z suszonym pomidorem, gdy zmięknie cebulka wrzućcie świeżego pomidora, przyprawcie lekko lubczykiem. Dodajcie do warzyw na patelni mięso, smażcie do usmażenia mięsa, dodajcie śmietankę i makaron. Możecie też oddzielnie ułożyć makaron, który potem zalejecie mięsnym sosem - ja tak czasem robię. Podawajcie posypane parmezanem i natką

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem 257

śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku.  Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu.  Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym

Pan i Pani Smith w kuchni
Makaron z tuńczykiem i kaparami 217

danie. składniki: 400 g makaronu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 ml śmietanki 30 % 1 cebula 2-3 łyżki kaparów olej do smażenia sól z pieprzem Kamis Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać

Monia miesza i gotuje
Świderki w sosie pomidorowym 159

czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:       Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy

Aga w kuchni
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 109

Ramen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu(...)bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę

Mango Papaja
Paprykowe spaghetti 208

przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron gotować ok. 12 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju(...)osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1)         do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni ( ok. 500 g ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Spaghetti z pesto sycylijskim, krewetkami i szpinakiem 166

spaghetti oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Płatki migdałowe rumienić na suchej patelni - należy uważać, żeby nie przypalić! Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek i bazylię. Dolać oliwę i zmiksować wszystko. Doprawić solą i pieprzem. Pesto powinno być trochę za ostre i trochę za słone. W połączeniu z makaronem będzie idealne. Makaron ugotować al dente(...)ogniu podgrzać trochę oliwy z posiekanym ząbkiem czosnku i ostrą papryczką. Dodać krewetki i smażyć wszystko razem przez 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wymieszać dokładnie z pesto. Na wierzchu ułożyć krewetki ze szpinakiem

Kulinarne Inspiracje
Makaron z cukinią, papryką oraz mielonym mięsem 409

morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru (opcjonalnie i tylko wtedy, gdy pomidory są mocno kwaśne) 1-2 łyżki oleju do smażenia Paprykę i cukinię kroimy sporą w kostkę, cebulkę w drobniejszą. Natkę siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy(...)się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest to potrzebne, cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente makaron oraz natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy

Ratunku obiad