makaron smażony - 5576 przepisów (strona:59/372)

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM 103

cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 400 g makaronu spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem 172

obiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem

wegetalerze
Lazy Sunday Afternoon 171

słodkim nic nie robieniu. Dlatego dziś będzie szybko i pysznie, jak zawsze. Na leniwą niedzielę najlepsza... Makaronowa zapiekanka z gyrosem 2 piersi kurczaka 200 g makaronu rurki 1/2 puszki kukurydzy mieszanka gyros oliwa do smażenia 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroiłam

bastalena
Domowy makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 189

jajka szczypta soli Sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pomidory suszone olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego 3 łyżki śmietany 18 % 1 puszka tuńczyka 2 łyżki kukurydzy sól do smaku pieprz do smaku Robimy makaron: do mąki dajemy 3 albo 4 jajka i szczyptę soli, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, chwilę czekamy aż przeschnie kroimy(...)rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup . Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 248

łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche(...)opakowaniu) posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, wrzucić mięso, smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać marchewkę, kapustę, grzybki oraz czosnek i całość smażyć- często mieszając- około 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć do mięsa z warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego i wymieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Potrawę wyłożyć do półmisków, a wierzch

Kraina Miodem Płynąca
Tagliatelle w sosie bolońskim z kurczakiem. 149

Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarniste) Pomidory przekładamy do miski, doprawiamy oregano, bazylią, solą i papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy/oleju. Przekładamy pomidory(...)momentu aż powstanie gęsty sos (woda wyparuje) - można dodać oregano i bazylię według uznania. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką ostrą mieloną i solimy. Smażymy na osobnej patelni do zrumienienia. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie już miękki odcedzamy i przekładamy do miski/garnka dodajemy do niego sos i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, na górę dajemy

Moje-pitraszenie
Łazanki z kapustą i grzybami 136

Składniki: makaron na łazanki (50 dag) kapusta kiszona (1/2 l) grzyby najlepiej jakieś leśne, ale może też być 10 pieczarek cebula (1/2 szt.) olej woda sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Ja użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych(...)osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć gotować makaron. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli i oleju, a następnie wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Gotowe łazanki odcedzamy, mieszamy z pozostałymi składnikami

Weganka gotuje
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 172

tłuszczo posiekany czosnek i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, do czasu aż lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się

Karo in the Kitchen
Chow Mein z tofu i warzywami 151

szczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu  (ewentualnie pierś z kurczaka) 100-150 g  makaronu  Mie (najbardziej do tej potrawy pasuje  makaron  do potraw chow mein). Przygotowanie: Tofu wyjmujemy z opakowania i odkładamy na papierowy ręcznik na 5 minut. Następnie kroimy na kawałki, posypujemy lekko solą i pieprzem i podsmażamy(...)niewielkie kawałki.. Podgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy dymkę (szczypiorek). Wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty. Do warzyw dodajemy ugotowany  makaron następnie  sos i  tofu

Moja Mama Gotuje
Makaron z grzybami mun po chińsku 183

pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej(...)wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko razem około

Kuchnia co dnia
MAKARON Z KIEŁBASĄ I BOBEM 152

Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona ok. 200-250 g kiełbasy 450 g bobu mrożonego natka pietruszki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz szczypta papryki chili 400 g makaronu (u mnie tagliatelle graham) ser żółty do posypania, np. parmezan Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mrożony bób. Gotujemy ok. 7 min, studzimy i obieramy(...)cebuli z czosnkiem. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Na końcu dodajemy obrany ze skórki bób. Przyprawiamy wszystko pieprzem, solą oraz papryczką chili. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. W osobnym garnku- w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy- gotujemy makaron według instrukcji

Kuchnia MagdaLeny
tagliatelle z polędwiczkami wieprzowymi 150

cukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm czosnek drobno siekamy makaron (używam surowy Nonna Mio z Lidl'a) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i niewielką ilością oliwy słonecznik prażymy na małej patelni aż się zarumieni na patelni rozgrzewamy olej(...)wewnątrz kawałków mięsa - trzeba uważać by nie przesuszyć mięsa zmniejszamy nieco ogień, dodajemy nieco cząbru oraz boczek i czosnek, a po chwili cukinię i tak mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość porcje wykładamy na talerze - najlepiej nieco podgrzane w piekarniku, posypujemy słonecznikiem, sporą ilością posiekanej kolendry oraz startym parmezanem

zobacz ich smak
makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (1000 pomysłów, jedna Lubella) 174

Lubella 500 g piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka zalewy z pomidorów do smażenia 250 g serka mascarpone kilka listków świeżej bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami(...)mięso jest już usmażone dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażę wszystko razem. Na sam koniec dodaję serek mascarpone i podgrzewam delikatnie, aż utworzy się aksamitny sos. Wtedy dodaję makaron, mieszam do połączenia. Na talerzu dekoruję posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

babka w formie
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 166

dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco zimnej wody. Taką mieszaninę wlać

kolorowotorcikowo
Carbonara z zielonymi szparagami 130

żółtka i 1 białko z jajek - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano - dodatkowo tarty parmezan na wierzch 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia (ok. 5-7 minut). 3. W tym czasie obieramy szparagi do połowy ich wysokości i odcinamy twardą końcówkę(...)misce roztrzepujemy żółtka z białkiem, przyprawami i parmezanem. 5. Do usmażonego boczku dodajemy starte szparagi oraz ich główki i całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. 6. Po tym czasie na patelnię dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu oraz odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, aby makaron nasiąknął aromatem boczku, a następnie wszystko przekładamy do miski z masą jajeczna

Bez Cebuli

Proponowane wyszukiwania