usunąć ogonki. Przełożyć do miski i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, szczyptę soli i olej. Wymieszać i odstawić na bok. Przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić krewetki i smażyć przez 5 minut. Podgrzać bulion. W między czasie do miseczek dodać ugotowany makaron, krewetki i zalać bulionem. Dodatkowo można posypać posiekaną pietruszką
pink envelopeWołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego
BaRepassię na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć
Kuchnia Prezydentowejpelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę
Weekendy w domu i ogrodzieboczku 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony w kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli(...)następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty. Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką pietruszki. makaron z boczkiem w sosie
O kuchni z uczuciemmałym ogniu. Do wody przed wrzuceniem makaronu można wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dużą patelnię postawić na średnim palniku. Roztopić masło. Na rozgrzane masło (nie wolno dopuścić do dymienia) wrzucić cebulę i delikatnie posolić. Jak tylko cebula zacznie się szklić (po ok 2 minutach), wrzucić posiekany czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż pieczarki puszczą(...)inna o wysokim indeksie ostrości Scovile'a). Na tym etapie dodajemy też szpinak. Jeżeli jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić i delikatnie odcisnąć. Całość smażymy mieszając i podlewając wodą z gotującego się makaronu tak aby na dnie patelni cały czas była cieniutka warstwa wody (jest nośnikiem ciepła pomiędzy patelnią a składnikami, nie dopuści do przypalenia i wysuszenia składników a szpinak
coolinarnastrefa.blogspot.comkoniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy do smażenia sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokrój na cienkie plastry niewielkiej wielkości(...)minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody i ostudź całkowicie. W woku lub na dużej patelni rozgrzej mocno olej sezamowy. Następnie wrzuć wołowinę i smaż ją na dużym ogniu przez chwilę. Do usmażonej wołowiny dodaj makaron i mieszaj aż stanie się ciepły. Później wrzuć szparagi oraz podprażone orzechy ziemne. Gotowe danie podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem
Food Square30dkg parówki - 30dkg czerwona cebula - 1szt cukinia - 1szt masło - 3 czubate łyżki keczup - 1szklanka suszone zioła prowansalskie sól , pieprz Sposób przygotowania : W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj , poczekaj aż woda ponownie zawrze , po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Z parówek zdejmij osłonki i pokrój na duże kawałki. Końce każdego kawałka ponacinaj(...)spore kawałki. Cukinię oczyść , odetnij końcówki , a resztę pokrój w kosteczkę. Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką masła. Pozostałe masło rozgrzej , zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Makaron odcedz , osącz. Wymieszaj z cebulą , cukinią oraz keczupem. Przypraw do smaku solą , pieprzem i ziołami. Makaron z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż
Bazylia kontra Rozmarynchińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam(...)parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz. Na koniec smażenia wsypałam kiełki sojowe. Danie podałam z makaronem sojowym. Spróbujcie . Smacznego
potrawyregionalnedwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron sałatę
Cukier&Puderpieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy odstawiamy na bok. 2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę(...)smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy
My Culinary Artdorzucamy na patelnie. Smażymy przez jakieś 5 minut. W tym czasie zółtka jaj łączymy ze śmietaną, serem i doprawiamy. Kiedy makaron się ugotuje to go odcedzamy ( nie przelewamy zimną wodą!) i dorzucamy na patelnie. Całość chwilkę smażymy i dorzucamy naszą śmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy
Kolizje Smakówopakowaniu. Odcedziłem. Ze świeżego chleba wyciąłem miąższ, który pokruszyłem (półtora szklanki ). Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem przez minutę posiekany czosnek oraz anchois. Dorzuciłem chleb, smażyłem 0k. 7 minut, aż chleb zrumienił. Wrzuciłem makaron, wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, posypałem natką
R'n'G Kitchenwięcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w jedynie w pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż w Polsce, więc wybierzcie, jak lubicie. 5. MAKARON (5 min): gotujemy w sporym garnku wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy, nieco solimy
Nerds Kitchenwoli - brokuł - cebula (jedna duża lub dwie małe) - 2 ząbki czosnku - 200 g śmietany 12% - 2 kostki serka topionego - sól, pieprz - olej do smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy, wrzucamy do lekko osolonej i lekko osłodzonej wody i dajemy mu się ugotować. Teraz
Kulinarne zapędy Kokosa