makaron smażony - 5576 przepisów (strona:68/372)

Zupa tajska 157

usunąć ogonki. Przełożyć do miski i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, szczyptę soli i olej. Wymieszać i odstawić na bok. Przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.  Na rozgrzaną patelnię wrzucić krewetki i smażyć przez 5 minut.   Podgrzać bulion. W między czasie do miseczek dodać ugotowany makaron, krewetki i zalać bulionem. Dodatkowo można posypać posiekaną pietruszką

pink envelope
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 138

Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego

BaRepas
Spaghetti z kurkami i cukinią 255

się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w  nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti puttanesca i "Głodna kotka" 156

pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z boczkiem w sosie 142

boczku 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony w kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli(...)następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty. Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką pietruszki. makaron z boczkiem w sosie

O kuchni z uczuciem
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 371

małym ogniu. Do wody przed wrzuceniem makaronu można wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dużą patelnię postawić na średnim palniku. Roztopić masło. Na rozgrzane masło (nie wolno dopuścić do dymienia) wrzucić cebulę i delikatnie posolić. Jak tylko cebula zacznie się szklić (po ok 2 minutach), wrzucić posiekany czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż pieczarki puszczą(...)inna o wysokim indeksie ostrości Scovile'a). Na tym etapie dodajemy też szpinak. Jeżeli jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić i delikatnie odcisnąć. Całość smażymy mieszając i podlewając wodą z gotującego się makaronu tak aby na dnie patelni cały czas była cieniutka warstwa wody (jest nośnikiem ciepła pomiędzy patelnią a składnikami, nie dopuści do przypalenia i wysuszenia składników a szpinak

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaron ryżowy ze szparagami i wołowiną marynowaną w maśle orzechowym 121

koniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy do smażenia sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokrój na cienkie plastry niewielkiej wielkości(...)minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody i ostudź całkowicie. W woku lub na dużej patelni rozgrzej mocno olej sezamowy. Następnie wrzuć wołowinę i smaż ją na dużym ogniu przez chwilę. Do usmażonej wołowiny dodaj makaron i mieszaj aż stanie się ciepły. Później wrzuć szparagi oraz podprażone orzechy ziemne.  Gotowe danie podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem

Food Square
Zapiekanka makaronowa z cukinią i parówkami. 286

30dkg parówki - 30dkg czerwona cebula - 1szt cukinia - 1szt masło - 3 czubate łyżki keczup - 1szklanka suszone zioła prowansalskie sól , pieprz Sposób przygotowania : W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj , poczekaj aż woda ponownie zawrze , po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Z parówek zdejmij osłonki i pokrój na duże kawałki. Końce każdego kawałka ponacinaj(...)spore kawałki. Cukinię oczyść , odetnij końcówki , a resztę pokrój w kosteczkę. Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką masła. Pozostałe masło rozgrzej , zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Makaron odcedz , osącz. Wymieszaj z cebulą , cukinią oraz keczupem.  Przypraw do smaku solą , pieprzem i ziołami. Makaron z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż

Bazylia kontra Rozmaryn
CHIŃSZCZYZNA 173

chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam(...)parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz.                    Na koniec smażenia wsypałam kiełki sojowe. Danie podałam z makaronem sojowym. Spróbujcie . Smacznego

potrawyregionalne
Makaronowa sałatka z kurczkiem 351

dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy al dente.  Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki.  Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Makaron sałatę

Cukier&Puder
Zapiekanka makaronowa z beszamelem i wołowiną 203

pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy odstawiamy na bok. 2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę(...)smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy

My Culinary Art
Spaghetti carbonara 237

dorzucamy na patelnie. Smażymy przez jakieś 5 minut. W tym czasie zółtka jaj łączymy ze śmietaną, serem i doprawiamy. Kiedy makaron się ugotuje to go odcedzamy ( nie przelewamy zimną wodą!) i dorzucamy na patelnie. Całość chwilkę smażymy i dorzucamy naszą śmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy

Kolizje Smaków
Makaron linguine z anchois 95

opakowaniu. Odcedziłem. Ze świeżego chleba wyciąłem miąższ, który pokruszyłem (półtora szklanki ). Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem przez minutę posiekany czosnek oraz anchois. Dorzuciłem chleb, smażyłem 0k. 7 minut, aż chleb zrumienił. Wrzuciłem makaron, wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, posypałem natką

R'n'G Kitchen
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 400

więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w jedynie w pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż w Polsce, więc wybierzcie, jak lubicie. 5. MAKARON (5 min): gotujemy w sporym garnku wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy, nieco solimy

Nerds Kitchen
Makaron z sosem brokułowo - serowym 310

woli - brokuł - cebula (jedna duża lub dwie małe) - 2 ząbki czosnku - 200 g śmietany 12% - 2 kostki serka topionego - sól, pieprz - olej do smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy, wrzucamy do lekko osolonej i lekko osłodzonej wody i dajemy mu się ugotować. Teraz

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania