szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła - 4 łyżki sosu z tamaryndowca - 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia - świeży kolorowy pieprz - sól morska - bazylia do przybrania WYKONANE: - makaron Lubella ugotuj według instrukcji na opakowaniu - przygotuj dwie patelnie - obierz szparagi, pokrój w kosteczkę, zachowaj kilka dłuższych główek do dekoracji - paprykę pokrój w kosteczkę - czosnek(...)Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło, podsmaż paprykę, przeciśnięty czosnek i szparagi, czas smażenia około 5-6 minut maksymalnie, warzywa mają być jędrne i chrupkie - wyłóż makaron na talerz, wzdłuż ładnie wyeksponuj salsę z warzyw, fileciki z kurczak ułóż po bokach, a na nich największe kawałki szparagów z główkami. Gotowe
SMYKWKUCHNIszklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy do smażenia I oczywiście najważniejszy składnik- makaron. U mnie są to Makarony Polskie- duże rurki . Gotuję główki z brokuła przez ok. 10 minut. W drugim garnku gotuję ziemniaki pokrojone w plastry, a w trzecim garnku
Wielopokoleniowokiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „. Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski! Zdecydowanie do powtórzenia! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana(...)łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – gałka muszkatałowa – 1 szczypta – chilli – 1 szczypta – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w ukośne polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy
Ostra na Słodkoczerwona papryka; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 pęczka natki pietruszki; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać
Gospodyni Miejskapodam dlaczego u mnie są. Ser Pecorino Romano DOP. Ser owczy jest tutaj niezastąpiony biała cebula bazylia świeża puszka krojonych pomidorów oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Zagotuj wodę , posól , wrzuć makaron. Międzyczasie rozgrzej patelnię, dodaj oleju kokosowego. Pokrój cebulę w pióra a boczek w kawałki. Wrzuć na patelnie, delikatnie podsmaż. Po chwili dodaj mniej niż pół łyżeczki czosnki
Z Kuchni Do Kuchniteż inny) – ok. 200g Pierś z kurczaka – 2 duże sztuki Przyprawa do kurczaka – do smaku Olej rzepakowy – do smażenia Sól Parmezan – odrobina do posypania Bazylia – kilka listków do ozdoby Makaron spaghetti z kurczakiem i pesto z suszonych pomidorów - Wykonanie: Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu (w wodzie z dodatkiem soli i oleju(...)międzyczasie piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia wlać na patelnię 1 łyżeczkę wody, przykryć patelnię pokrywką i podusić kurczaka 1-2 minuty. Po ugotowaniu makaron odcedzić na sitku, przełożyć do talerzy. Do każdej porcji makaronu dodać kilka łyżek domowego, czerwonego pesto (sposób wykonania sycylijskiego pesto znajdziecie
Kulinarne PrzebojeCebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Dodajemy puree z dyni, masło oraz szczyptę szafranu i smażymy kilka minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do dyniowego sosu i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy parmezanem oraz natką. Podajemy
MyCookBook.plnatka pietruszki świeży tymianek (bez niego zupa ma całkiem inny smak) czarny pieprz, sól masło do usmażenia kurek ponadto makaron - u mnie nitki jajeczne typowe do rosołu Kurki żmudnie czyścimy a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy(...)kurki są ciężkostrawne, ale najlepiej smakują w całości jak wyławia się je z talerza) zupę doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem. PYCHA! Zupa z kurek na serkach topionych Smażenie kurek na maśle
Bon Appetit Małgorzatyczosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i podzielonego na cząstki tuńczyka. Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron wraz z odłożoną wodą z gotowania i delikatnie mieszamy, uważając, aby za bardzo nie rozdrobnić tuńczyka. Odstawiamy z ognia, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny, oprószamy suszoną natką
cool and mintyłyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe
Malowane smakiemczosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ i tak wchłonie później sos). W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, partiami aby nie obniżać jego temperatury. Smażymy około 5 minut co jakiś(...)pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dorzucamy marchewkę, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy makaron, mięso i kapustę. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec całość posypujemy sezamem. Smacznego Artykuł Chow mein z wieprzowiną i warzywami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesosu chili mały korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynata do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru(...)osobną miskę i na patelni (lub woku) smażymy mięso wyjęte z marynaty ok. 3 min dodajemy całą marynatę plus ocet ryżowy i cukier a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki. W 1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwile razem przesmażamy
W kuchennej krainieoliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!) - makaron typu noodle Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało. W międzyczasie czyścimy(...)grzyby staną się miękkie. Kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy na ukos. Cebulkę i paprykę wrzucamy do woka i smażymy krótko. W miedzyczasie gotujemy makaron. Do głębokiej miseczki nakładamy porcję makaronu, na wierzch podajemy kurczaka z boczniakami i warzywami. Całość dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy jeszcze odrobiną sosu teriyaki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnispaghetti. Składniki kilka grubo pokrojonych plastrów bekonu 400 g makaronu fettuccine 3 żółtka jaj 250 ml gęstej śmietany 40 g startego parmezanu szczypiorek Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. W tym czasie bekon smażymy na chrupko. Przygotowujemy sos. Żółtka mieszamy ze śmietaną i serem. Makaron odcedzamy i mieszamy razem z posiekanym szczypiorkiem ,bekonem i przygotowanym sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
R'n'G KitchenPOMIDORKAMI 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 150 g małych pomidorków 200 g penne 6 listków świeżej mięty 75 g fety Penne z fetą i pomidorkami Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy wg wskazań z opakowania al dente. W tym czasie pomidorki myjemy i wycieramy - kroimy na połówki. Fetę odsączamy i kroimy w drobną kostkę(...)Listki mięty kroimy w cienkie paseczki. Oliwę rozgrzewamy i wrzucamy na nią pomidorki - podsmażamy cały czas mieszając przez około minutę po czym dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy rondel z ognia. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka (ale nie stawiamy go już na ogniu). Dodajemy podsmażone pomidorki, fetę i miętę - wszystko razem mieszamy. Penne z fetą
peggiwkuchni