makaron do chińskiego - 500 przepisów (strona:26/34)

Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 174

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W tle Najcierpliwszy sprzedawał swoich niewolników, życząc z całego serca jakiemuś magowi, żeby go szlag trafił. Sielanka. Chciałam pogłębić swoją wiedzę z zakresu herbat i kaw. I nie pytajcie mnie jak trafiłam na portal „JakDbaćOswojeJaja(...)herbaty. Zamarzyła mi się matcha. Cudownie pudrowa, zielona herbata. Najpierw mnie zmroziło jak zobaczyłam ceny. Potem pogrzebałam w internetach głębiej i okazało się, że można dostać dużo taniej, ino chińską, a nie oryginalną japońską. Na tyle taniej, że można z nią pokombinować kulinarnie. Knułam, wąchałam, parzyłam, rozpuszczałam, zamęczyłam Najcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół

ladykitchen
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 190

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 194

pojęcia ile ta potrawa ma wspólnego z kuchnią chińską, ale u nas w domu nazywamy ją " wołowiną po chińsku ". lub " wołowiną imbirową " Jest to kolejny przepis z serii " proste jak konstrukcja młotka ", a przy tym szybki w przygotowaniu. Składniki - proporcje dla dwóch dorosłych bardzo głodnych osób 40 - 50 dag wołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona(...)dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka na sposób chiński 178

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 233

Dania azjatyckie zachwycają mnie za każdym razem kiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę

Mania Gotowania
Zupa ostro-kwaśna 208

kulinarne ? Ja osobiście pokochałam kuchnię chińską i tajską, uwielbiam ten smak i aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na  moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego(...)doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Glazurowana wieprzowina 154

Już od dość dawna nie przygotowywałam żadnej chińskiej potrawy. I mówiąc szczerze nieco się za nimi stęskniłam. Pomijając fakt, że dania tej kuchni są bardzo smaczne, to na dodatek stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, w związku z czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice(...)Przełożyć mięso z powrotem do woka i smażyć mieszając przez kilka minut, aż całkowicie się usmaży, pokryje dokładnie sosem, a ten będzie całkiem gęsty. Podawać natychmiast. Idealnie smakuje z makaronem ryżowym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Azjatycka zupa pak choi 193

choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność(...)minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ limonki i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy

mojewypiekiinietylko
Azjatycka zupa Zbójnicka 222

... lub też Rumcajs w Tajlandii. Nie, nigdy tam nie byłem, ale tajskie zupy zawsze mnie ciekawiły i wydawały się całkiem smaczne. W końcu zrobiłem własną wersję

Gotuj z Rumcajsem
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 223

Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina po chińsku 295

się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę(...)znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 233

łyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę.   Ciasto możecie zrobić też w malakserze. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do misy malaksera. Dodajemy pokrojone zimne masło. Całość kilkoma obrotami noży łączymy, żeby masło bardzo drobno(...)tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły

Karo in the Kitchen
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 280

zawsze dużo dobrych i świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych  rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią