makaron do chińskiego - 500 przepisów (strona:22/34)

Sałatka z zupek chińskich 219

ogóle w mojej kuchni sałatka z zupek chińskich.  Składniki: 3 zupki chińskie (u mnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez   Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej wody, odstawić do momentu kiedy

Pychotkaaa
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 244

obiecałam, tak zrobiłam. Przygotowałam dla Was przepis na danie, w którym wykorzystujemy sos z przepisu na perliczkę (tutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked. To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele(...)nowe zastosowanie :)Składniki:sos pomarańczowy wg przepisu z wpisu500g wyfiletowanych ud z kurczaka3 łyżki mąki3 dymki posiekane w 2 cm kawałki1 średnia marchewka pokrojona w słupki200g fasoli szparagowej200g makaronu sobasól i pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni.Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy

W kuchni wieczorem
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 173

kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa

Ostra na Słodko
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 274

miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :)  Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych, które robimy mając do dyspozycji niewiele czasu. Nie jestem zwolenniczka tzw. chińskich zupek, ale czasem można je wykorzystać do stworzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa ostro-kwaśna 363

Marzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko

W kuchni wieczorem
Zupa orientalna 184

zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej

Gotuj z Misiem
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 252

ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać go z pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też(...)kapusty pekińskiej 150g białej rzepy 1 duży ząbek czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Spring rolls z nasionami chia 193

angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls z nasionami chia przygotowałam w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej.   Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior

mojewypiekiinietylko
Sajgonki z mięsem mielonym 191

Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki.  Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.                

Kuchnia Danusi
Znakomita sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 1343

Składniki, 4-6 osób: 2 opakowania zupek chińskich (łagodne lub pikantne) 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami.  Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę

cooklife
Kurczak Teriyaki 531

budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam  nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu.Dziś przykład jednego(...)oliwy z oliwek- 2-3 piersi z kurczaka- 150 g boczniaków- 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona)- cebulka dymka- 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!)- makaron typu noodlePiersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało.W międzyczasie czyścimy boczniaki

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak po chińsku 287

Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni
Kurczak po chińsku inaczej 434

podsmażyć. Gdy będzie prawie gotowy dodać do niego mieszankę chińską. Podlać wodą i przykryć pokrywką.Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku: solą, pieprzem i chili.  Jeśli sos jest za rzadki należy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić z wodą i zagęścić go. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Chiński rosół z makaronem i warzywami 218

Przypuszczam, że narażę się tu kilku osobom, ale muszę to powiedzieć: nasz tradycyjnie serwowany rosół, choćby przyrządzany na najlepszym mięsie, nie może równać się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa(...)Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki dymek. Jeżeli trudno Ci znaleźć te cudowne paczuszki z prawie gotowym makaronem Udon, nie przejmuj się. Możesz go zastąpić przeźroczystym makaronem ryżowym, chow-mien, gryczanym, spaghetti albo linguine. Przepis poniżej to tylko propozycja. Sięgając po taką zupę oczekujemy pokrzepienia, a nie frustracji

Roślinna - blog wegański
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 197

miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco z bloga Healty Plate 7. chińska zupa ostro- kwaśna

bastalena

Proponowane wyszukiwania