makaron do chińskiego - 500 przepisów (strona:22/34)

Sałatka z zupek chińskich 357

połowy proporcji składników i wyszła mi naprawdę spora micha (3 x większa niż ta na zdjęciu).   800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (*) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam) Dodatkowo: majonez sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć(...)przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę - odcedzić. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie

Di gotuje
Orientalny rosół z makaronem soba 128

przypraw "5 smaków".   Składniki   1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Sałatka z zupek chińskich 205

ogóle w mojej kuchni sałatka z zupek chińskich.  Składniki: 3 zupki chińskie (u mnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez   Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej wody, odstawić do momentu kiedy

Pychotkaaa
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 229

obiecałam, tak zrobiłam. Przygotowałam dla Was przepis na danie, w którym wykorzystujemy sos z przepisu na perliczkę (tutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked. To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele(...)nowe zastosowanie :)Składniki:sos pomarańczowy wg przepisu z wpisu500g wyfiletowanych ud z kurczaka3 łyżki mąki3 dymki posiekane w 2 cm kawałki1 średnia marchewka pokrojona w słupki200g fasoli szparagowej200g makaronu sobasól i pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni.Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy

W kuchni wieczorem
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 157

kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa

Ostra na Słodko
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 250

miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :)  Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych, które robimy mając do dyspozycji niewiele czasu. Nie jestem zwolenniczka tzw. chińskich zupek, ale czasem można je wykorzystać do stworzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti aglio e olio 134

minut ? To możliwe i nie mam tutaj wcale na myśli zupki chińskiej zalewanej wrzątkiem, a pełnoprawny posiłek, który cieszy oko i podniebienie. Wystarczy, że skorzystacie z mądrości Włochów , który ssztukę przygotowywania prostych, szybkich i smacznych posiłków opanowali do perfekcji. Potrzebujecie dokładnie tyle czasu ile zajmie wam ugotowanie makaronu . I naprawdę nie będziecie musieli się z niczym śpieszyć. Mili państwo, dziś

Okolice Palnika
Zupa ostro-kwaśna 351

Marzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko

W kuchni wieczorem
Zupa orientalna 161

zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej

Gotuj z Misiem
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 232

ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać go z pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też(...)kapusty pekińskiej 150g białej rzepy 1 duży ząbek czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Spring rolls z nasionami chia 176

angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls z nasionami chia przygotowałam w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej.   Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior

mojewypiekiinietylko
Sajgonki z mięsem mielonym 175

Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki.  Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.                

Kuchnia Danusi
Znakomita sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 1305

Składniki, 4-6 osób: 2 opakowania zupek chińskich (łagodne lub pikantne) 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami.  Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę

cooklife
Kurczak Teriyaki 518

budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam  nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu.Dziś przykład jednego(...)oliwy z oliwek- 2-3 piersi z kurczaka- 150 g boczniaków- 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona)- cebulka dymka- 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!)- makaron typu noodlePiersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało.W międzyczasie czyścimy boczniaki

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak po chińsku 271

Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni