makaron do chińskiego - 500 przepisów (strona:25/34)

Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 257

inspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików.  Składniki: filet z indyka  500 g cebula 2 szt grzyby  około 500 g olej  około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna(...)gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem

głodny alergik
Produkty Blue Dragon - testowanie 159

jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż(...)rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynowąPostanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym.Składniki na 2 osoby:1 pierś z kurczaka1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową1 papryka1 łyżka sezamu1 łyżka słonecznika2 łyżki oleju

Emcia Pichci
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 318

limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny(...)czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja
Zupa z kapusty pekińskiej 148

chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa:  火锅.  Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się to:  huǒguō.   Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać(...)straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego

Marder&Marder Manufacture
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 215

Składniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Sajgonki (Cha Gio) 200

oczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)chrupkie sajgonki. Za inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam

Kuchnia Prezydentowej
Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 523

Moja U-L-U-B-I-O-N-A zupa. Nie wyobrażam sobie bez niej mojego życia i od kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nic się

Mango Papaja
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 365

Chow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1543

Chow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości

Kulinarna rozmowa
Sałatka z zupek chińskich 1764

To jedno z tych dań, które ma chyba tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Jedni powiedzą, że zupka to chemia. Tu się zgodzę, ale wychodzę też

Fabryka pomysłów
Domowe sajgonki 220

taki sam jak w chińskiej knajpce. Co tu dużo mówić, przedstawiam Wam przepis. Jest to taka moja wiedza pomieszana z tym, co przeczytałam w Internecie. Nie wzorowałam się na żadnym konkretnym przepisie. Składniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego

Fabryka pomysłów
Orientalny rosół z kaczki 263

  Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka

Mango Papaja
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 215

Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony  Steak  House  Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę "  W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj  alkohol  jest  całkowicie  zabroniony , a jego(...)żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 342

Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się

Kuchnia na wzgórzu