makaron do chińskiego - 500 przepisów (strona:25/34)

Sajgonki - jakie pyszne. 4355

Jakiś czas temu kupiłam papier ryżowy. Czekał, czekał aż się doczekał powstały przepyszne sajgonki. Mój M. jest fanem wszystkiego co tłuste, fast foodowe i niezdrowe, mimo

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z brokułami po chińsku 563

Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka

Pasja Smaku
Sałatka z surimi 395

Prosta i szybka do zrobienia sałatka..składniki można dodawać wedle własnego gustu..  zupki wietnamskie Vifon paluszki surimi  średni ogórek  pomidor papryka

Moje domowe kucharzenie
Liebster Blog Award 122

wiem jak na nie odpowiedzieć. Nic mi nie przychodzi do głowy. Próbuję sobie przypomnieć, ale chyba naprawdę nic egzotycznego i orientalnego nie jadłem. Do głowy przychodzą mi tylko chińskie cukierki kukurydziane, które na zawsze pozostaną w moich myślach (zresztą Madzia też je uwielbiała). Niestety koleżanka doniosła mi, że ponoć już nie są produkowane i raczej nigdy więcej już(...)Uwielbiamy gościć znajomych i często to robimy. Ale tylko wtedy, gdy się z nimi umówimy. Natomiast odpowiadając czysto teoretycznie na to pytanie to myślę, że najprościej byłoby zrobić jakiś makaron. Oboje z Madzią uwielbiamy aglio olio. Nie dość, że jest naprawdę dobre, to robi się w 5 minut. 9. Ile czasu tygodniowo poświęcasz na blogowanie? Nie ma reguły. Bywa

Marder&Marder Manufacture
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 181

być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki umyj szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso(...)składnik większości potraw kuchni orientalnej, dlatego nie powinno go zabraknąć także w Państwa kuchni.  Sos sojowy TaoTao to produkt oryginalny, pochodzący z prowincji Kanton. Powstaje na podstawie tradycyjnej chińskiej receptury sprzed tysiąca lat. Sięgając po nasz sos sojowy, macie Państwo pewność, że jest to pełnowartościowy produkt pozbawiony chemicznych ulepszaczy i konserwantów. Sos sojowy TaoTao korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ

ClauditteMissCooking
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 168

zmieszaj, połącz :)Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć.7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem.Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu(...)się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę to grzech ciężki. Domownicy nie znaliby takich uczuć jak wybaczenie. Serio, serio. Oto właśnie, do rąk waszych przekazujemy bilet do świata orientu. Chińskie smaki możecie poznawać we własnym domu i nie musicie męczyć się z pałeczkami. Chiny nie widzą, widelcem można jeść. Powiemy Wam, że w tą podróż udajemy się

Wypisz Wymaluj
Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 225

inspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików.  Składniki: filet z indyka  500 g cebula 2 szt grzyby  około 500 g olej  około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna(...)gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem

głodny alergik
Produkty Blue Dragon - testowanie 129

jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż(...)rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynowąPostanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym.Składniki na 2 osoby:1 pierś z kurczaka1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową1 papryka1 łyżka sezamu1 łyżka słonecznika2 łyżki oleju

Emcia Pichci
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 283

limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny(...)czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja
Zupa z kapusty pekińskiej 124

chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa:  火锅.  Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się to:  huǒguō.   Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać(...)straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego

Marder&Marder Manufacture
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 188

Składniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Sajgonki (Cha Gio) 178

oczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)chrupkie sajgonki. Za inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam

Kuchnia Prezydentowej
Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 485

Moja U-L-U-B-I-O-N-A zupa. Nie wyobrażam sobie bez niej mojego życia i od kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nic się

Mango Papaja
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 337

Chow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości

Smaki Przyprawy i Kolory