olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakustylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól
Zainspiruj się kuchniąIrlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto(...)dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc? Gruszka 3. Ulubiony kucharz? Mąż 4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach 5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna
Smaki EdytyLekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)ryżowego szczypta (lub więcej) chilli sól dodatkowo: makaron sojowy szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić. W garnku rozgrzać olej sezamowy i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować
wyzwania kuchenneprzepis : Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego2 łyżki oleju sezamowego3 ząbki czosnku1 łyżka startego imbirupół główki kapusty pekińskiejpół pęczka szczypiorku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :)Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.Smacznego
Smaki Edytypagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś o mojej ulubionej restauracji rzeszowskiej – Saigonie (kuchnia wietnamska i chińska). Ulubionej dlatego, że jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino(...)dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon ul. Jana III Sobieskiego 14 godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00 Tofu w sosie słodko-kwaśnym Wino z liczi Kalafior z pomidorami Makaron sojowy z warzywami Sake Wnętrze restauracji Vegetable fricassee I ate this one-plate dish in Budapest. Plus baked potato quarters – tastes heavenly! PS (added
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki:800 ml bulionu warzywnego400 ml mleka kokosowego1 szalotka3 ząbki czosnku1 papryczka chili3(...)kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy
Kulinarne przygody Gatitymożemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie. O to stoisko pytałam się Was na Facebooku, gdyż rozpoznałam jedynie fasolnik chiński (to te zielone i fioletowe "włosy"), nazywane po Włosku bardzo zabawnie "fasolini serpentini":) Dzięki pomocy Thiessy wiem, że jest to stoisko z warzywami azjatyckimi, których nazw nigdy wcześniej(...)marginesie supermarket sieci Coop to dobre miejsce na tanie zakupy, gdy musicie sami zapewnić sobie wyżywienie w czasie wakacji. Sklep oferuje duży wybór włoskich produktów (sery, wędliny, świeże makarony, wino itd.) naprawdę niezłej jakości po przystępnych cenach. Dział mięsny był niesamowity. Niezliczone ilości wędlin, wszystko krojone przed sprzedawcę w cieniusieńkie plasterki. Nawet taka szynka: W dziale warzywnym natrafiłam
Chilli Czosnek i Oliwadanie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka
Fabryka pomysłówDzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecamZaczynamy Składniki na marinate do wołowiny:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru4 ząbki czosnku2 łyzki oleju sezamowegoWykonanie:Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy(...)połączenia Składniki:500 gr wołowiny3 łyżki oleju sezamowego1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowegobrokuły3 marchewkiok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowegoryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie:Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju sezamowego- na bardzo wysokim gazie podsmażamy partiamy
Smaki Edytypaczki, ale zupa jest niemal równie szybka, a na bank zdrowsza i smaczniejsza. Pomiędzy kolejnymi łyżkami określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna. Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex) 1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki(...)sojowy. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, ale najlepiej wciąż chrupiące. Podajemy z nudlami lub makaronem ryżowym (np. Wstążki TaoTao
Gotuj z RumcajsemBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku
Poezja smakuPamiętacie zupki chińskie? Na studiach to było podstawowe moje wyżywienie tak, aż wstyd się przyznać, ale naprawdę pochłaniałem je w dużych ilościach. Nikt się nie przejmował tablicą Mendelejewa, którą można było znaleźć w ich składzie. Za sukcesem zupek przemawiała łatwość ich przygotowania…. i pewnie to tyle bo smak był w najlepszym razie ok. Były przede wszystkim ostre, a mnie(...)kilka dni w lodówce. Na parę minut przed zjedzeniem zalewamy ją wrzącą wodą i gotowe – idealna do pracy. Pyszna, pełna aromatu zdrowa zupa, przygotowana w dwóch wersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę
PaleoLife