Piernik z bakaliami Składniki : 1 szklanka miodu płynnego 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym(...)żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm
Przepisy i porady kulinarneNaleśniki z dodatkiem wody mineralnej. Składniki : 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru mąka pszenna ( około 3 szklanek ) Sposób wykonania : Mleko,wodę mineralną,jajko,olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto
Przepisy i porady kulinarnedekoracji : 14 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)jajka 75 ml zimnego grzańca ( wina ) 140 g roztopionego masła forma do muffinek na 12 sztuk Sposób wykonania : Wysmarować foremę tłuszczem i wstawić do lodówki. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać
Przepisy i porady kulinarneCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko
Przepisy i porady kulinarneowinny mieć temperaturę pokojową ) 4 duże jajka 20 dkg mąki 10 dkg mielonych migdałów 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej(...)cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować tłuszczem
Przepisy i porady kulinarneBiszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru(...)dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyścieloną papierem ( może być papier śniadaniowy ) blaszkę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 20-30 minut. Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt jest puszysty
Przepisy i porady kulinarnePierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem. Składniki : 60 dkg borówek 60 dkg mąki pszennej 250-300 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą, osączyć(...)nadmiaru wody i posypać 2 łyżkami cukru , oprószyć szczyptą mąki i delikatnie wymieszać. Na środek każdego krążka nakładaj łyżkę borówek, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzuć pierogi i gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. Wyjmij je łyżką durszlakową i przepłucz zimną wodą. Rozłóż
Przepisy i porady kulinarneBabka karbowana z bananami. Składniki : 12,5 dkg mąki żytniej 15 dkg mąki pszennej 8 dkg masła 4 jajka 75 g kwaśnej śmietany ( 12 % ) 3 dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier(...)puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około
Przepisy i porady kulinarneCiasteczka - amoniaczki. Składniki : 50 dkg mąki 12 dkg cukru pudru 8 dkg margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 dkg amoniaku 1 cukier waniliowy 1/8 l mleka 1 jajko - do smarowania 10 dkg cukru kryształu - do posypania Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier puder, amoniak, margarynę. Wymieszać z mąką , tłuszcz posiekać
Przepisy i porady kulinarneKluseczki ziemniaczane z masłem. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju sól 5-7 dkg roztopionego masła mielona czerwona słodka papryka - do dekoracji Sposób wykonania : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną ), doprawić solą do smaku i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Następnie formować z ciasta wałeczki o średnicy około 1 i 1/2 cm, trochę spłaszczyć palcami lub nożem i kroić ukośnie ostrym nożem w kawałki o długości około 2 do 2 i 1/2 cm. Gotowe kluseczki wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać
Przepisy i porady kulinarne