mąka - 10440 przepisów (strona:137/696)

Flądra na ziemniaczanym puree 122

apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu.  Flądra na ziemniaczanym puree SKŁADNIKI: 8 płatów flądry 2 jajka mąka pszenna sól ziołowa sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 3-4 łyżki mleka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Fladrę świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem(...)jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 147

idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie.  Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru(...)włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a następnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - serniczki żurawinowe z patelni 142

szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko  4 łyżki mąki  1 łyżka kaszy manny  2 łyżki cukru trzcinowego  3 łyżki suszonej żurawiny  cukier puder do posypania  opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia  Twaróg mieszamy(...)serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.    Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rybka z ziemniaczanymi łuskami 132

mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk 2 płaty 1 duży bądź 2 małe ziemniaki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku jajko mąką olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.  Rybkę oprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość(...)roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto z dwóch stron.  Przewracamy ostrożnie by łuski nie poodpadały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki z indyka 175

mieszance sałat z frytkami. Polędwiczki z indyka  SKŁADNIKI: 40 dag indyka - polędwiczki 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 250 ml mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki kroimy na cienki płaty.  Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz(...)roztrzepujemy. Polędwiczki moczymy w mleku przez około 30 minut.  Do pojemnika z zamknięciem przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy, następnie polędwiczki przekładamy do mąki,   Zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowała.  Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony,   zarumienione polędwiczki wyciągamy i  przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski na parze z owocami 128

kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego(...)suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 158

trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 1 łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE:   Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy masę do foremek lub papilotek i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.    Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko 129

przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki:  250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy do smażenia(...)jajka 1 żółtko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną, wystudzoną cebulkę.  Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 163

się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder do posypania(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 158

pozorom jest bardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda.   Maślane jeżyki z czekoladą    SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki.      Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proziaki - placki z Bieszczad 199

zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie(...)tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad  SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 186

codzień jak i od święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek  SKŁADNIKI: Na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 g masła  50 g cukru pudru  1 żółtko   1 szczypta soli  Dodatkowo: 4 jabłka czerwone  150 ml wody 3 łyżki cukru(...)torebka herbaty czarnej z wanilią Sirocco 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej lub morelowej  100 g kremu z kasztanów  PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w  folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 181

więc z pewnością wykorzystam jeszcze przepis na to ciasto do przygotowania bardziej wymagających wypieków drożdżowych. Pluszki - rosyjskie bułeczki drożdżowe  SKŁADNIKI (na 16 sztuk): Na ciasto:  500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki majonezu kieleckiego 325 ml mleka 50 ml roztopionego masła 50 g cukru  0,5 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Na nadzienie:  suchy(...)cukier  roztopione masło lub krem kasztanowy  PRZYGOTOWANIE: Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka, masło roztopione i ostudzone uprzednio.  Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 212

któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych  sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku(...)warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 122

tego aby nie iść na łatwiznę i kupować jak co roku czekoladki, a wykonać samemu ciacho z życzeniami.  Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI:  1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru   1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka(...)cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto.    Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm.    Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania