mąka - 10440 przepisów (strona:139/696)

116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 201

byłyśmy nią naprawdę zachwycone. A żeby nie przedłużać i nie zanudzać, prezentujemy Wam przepis i fotografie propozycji na wspaniały deser. Pozdrawiamy, do prędkiego usłyszenia! (; Składniki: spód: 300g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki kakao 1 jajo szczypta soli  nadzienie:  200g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 1 jajo 1 średnie mango  Przygotowanie: Mąkę(...)przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na plasterki. Jajo, kakao, sól i cukier puder mieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa(...)przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty

Kto ugości moich gości?
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 202

jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki 1 łyżeczka soli(...)bogatszej wersji) Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć

Kuchcik gotuje
Muffinki z krówkami 344

stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-)  (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki(...)oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki 80g masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 4 drobno pokrojone krówki 1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy

Szefowa kuchni
Flądra na ziemniaczanym puree 109

apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu.  Flądra na ziemniaczanym puree SKŁADNIKI: 8 płatów flądry 2 jajka mąka pszenna sól ziołowa sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 3-4 łyżki mleka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Fladrę świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem(...)jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 134

idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie.  Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru(...)włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a następnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - serniczki żurawinowe z patelni 132

szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko  4 łyżki mąki  1 łyżka kaszy manny  2 łyżki cukru trzcinowego  3 łyżki suszonej żurawiny  cukier puder do posypania  opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia  Twaróg mieszamy(...)serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.    Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rybka z ziemniaczanymi łuskami 120

mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk 2 płaty 1 duży bądź 2 małe ziemniaki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku jajko mąką olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.  Rybkę oprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość(...)roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto z dwóch stron.  Przewracamy ostrożnie by łuski nie poodpadały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki z indyka 165

mieszance sałat z frytkami. Polędwiczki z indyka  SKŁADNIKI: 40 dag indyka - polędwiczki 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 250 ml mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki kroimy na cienki płaty.  Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz(...)roztrzepujemy. Polędwiczki moczymy w mleku przez około 30 minut.  Do pojemnika z zamknięciem przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy, następnie polędwiczki przekładamy do mąki,   Zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowała.  Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony,   zarumienione polędwiczki wyciągamy i  przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski na parze z owocami 116

kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego(...)suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 146

trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 1 łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE:   Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy masę do foremek lub papilotek i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.    Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko 116

przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki:  250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy do smażenia(...)jajka 1 żółtko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną, wystudzoną cebulkę.  Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 151

się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder do posypania(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 149

pozorom jest bardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda.   Maślane jeżyki z czekoladą    SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki.      Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proziaki - placki z Bieszczad 191

zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie(...)tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad  SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania