kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio piekłam je już trzy razy. Śliweczki są jeszcze dostępne więc pewnie na trzech razach się nie skończy. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej, użyłam szennej typ 500 z Młynu Kopytowa 200 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław szczypta soli kruszonka(...)mąki pszennej 100gcukru 100 g masła lub margaryny oraz ok 600-700 g śliwek węgierek Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać
Monia miesza i gotujestole, równie szybko zniknęły z niego :) Składniki na ok. 10 sztuk: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka greckiego jogurtu 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Mango z Wanilią w syropie(...)ETERNO Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka
Blondynka Gotujezdążyłam upiec tartę ..na szybko robiona i wygląda jak wygląda..ale mąż zje ze smakiem jak wróci z pracy.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać(...)Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu Galaretkę rozpuścić w goracej , gotowanej wodzie i zostawić
Moje domowe kucharzeniePlacki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny(...)połowy cytryny, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty
Moniki SmakołykiTorcik jabłkowy to ciasto z mojego dzieciństwa, jest idealny nawet dla małych dzieci, a ja uwielbiam je! Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % masa 1 kg wydrążonych obranych jabłek 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do dekoracji(...)nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekpostanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki(...)stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę
ladykitchenSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem
Proste Potrawyspontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży 2 duże ekologiczne jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie było(...)oryginale) szczypta soli olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i dwie łyżki ciepłego mleka. Za ok. 10-15 minut – gdy zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość, dodajemy je do mąki wraz z pozostałym mlekiem. Dodajemy do ciasta żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy
Poezja smakuDeveley 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka wegety 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 szkl. cukru 1/2 - 3/4 szkl. octu 2 łyżki soli 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną(...)paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, albo na tyle długo, aby papryka się nie rozgotowała.Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu. Zagotować.Gorący sos wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. NIE PASTERYZOWAĆ
Moje domowe kucharzeniepolecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić ! Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;) Składniki: * 750 g ziemniaków * 2 jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka masła * 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego(...)zamknąć owoc. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można użyć ziemniaków pozostałych z dnia wczorajszego. Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków. Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując
kolorowotorcikowoznowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka . Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki(...)cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 1/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąki i przyprawy, oprócz aromatu . W drugiej misce mieszamy cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabar i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych. Pieczemy
Kulinarne przygody GatitySzwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła 700 g mąki Nadzienie: 400 g borówek amerykańskich 75 g cukru 1 pomarańcza Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzuciłam do maszyny do chleba, które za mnie wyrobiła piękne ciasto :-) W czasie kiedy ciasto(...)pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Owoce powinny puścić sok, ale część powinna zostać w całości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnice posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i delikatnie je wałkujemy, aż będzie miało format kartki A4. Łyżką cedzakową rozkładamy na nim ponad połowę owoców. Następnie rogi ciasta składamy do środka, formując
Kulinarne przygody Gatitynami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana) Składniki na 2 małe chleby: Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g letniej wody 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 630 g mąki pszennej chlebowej 650 2 łyżeczki soli
Kulinarne przygody Gatitypodać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów(...)cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które
Kulinarne przygody Gatitylistopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3 sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g letniej wody 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 630 g mąki pszennej chlebowej 650 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatity