mąka - 10440 przepisów (strona:151/696)

Cebularz lubelski 193

podzielone. Jedno jest pewne, w 2007 zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. I jedno nie ulega wątpliwości, są bardzo smaczne ! Cebularz lubelski Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło(...)smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 190

gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika  250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej  125 g mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 199

bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego(...)żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 191

karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami. Inspiracja  Ivka w kuchni  . Oponki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu 125 ml kwaśniej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, smażyłam(...)kostkach smalcu cukier puder do posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.  Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 207

czosnku 3 małe papryczki chili 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 20 - 30 g roślinnego smalczyku Smakowita pajda 2 łyżki mąki  ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Wykonanie: Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę cynamonu(...)posiekaną papryczkę chili i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą lub olejem rękoma formujemy  pulpety, obtaczamy je następnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 174

mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru 50 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 8 g proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie(...)dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 229

szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu 125 ml kwaśniej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, smażyłam(...)kostkach smalcu cukier puder do posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.  Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy  kółeczka. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 186

rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu(...)maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g   mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami

Kulinarne przygody Gatity
Chrust czyli faworki 177

maszerowałam z nią bardzo dumna przez Warszawę ! To były czasy :-). I tak służy mi do dziś. Chrust czyli faworki Składniki: 200 g mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki(...)ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 182

zmiksowanej   pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu  Do polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki(...)dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki dodajemy masę dyniową i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na tortownicę

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 226

możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja   Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni(...)formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut. Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 276

czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-). Biszkoptowe ciasto z truskawkami Składniki na tortownicę 20 cm Ciasto: 4 duże jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 161

przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto(...)przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 139

przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek  natki pietruszki szczypta sól Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę(...)dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Na każdej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania