względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki(...)sody oczyszczonej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki
Z miłości do słodkościsuszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g mąki pszennej pełnoziarnistej, 15g świeżych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 300ml przegotowanej zimnej wody, łyżeczka brązowego cukru, 1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 suszonych pomidorów w oleju, do posypania: sezam, siemię(...)lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Uformować kulę, przykryć
Z miłości do słodkościprzygotowania, możliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki(...)uważając podwójnie. Dodajemy cukier i śmietanę, cały czas mieszając - powinna powstać gładka masa (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Czekamy chwilę na przestygnięcie. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, cały czas mieszając. Powinna nam wyjść dosyć zbita masa, która nie będzie rozlewać się sama po foremkach. Teraz przychodzi czas
sama złodyczsłodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka(...)śmietanki 30% łyżeczka cukru z wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy waniliowej 50 ml śmietanki 30% Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu - mąkę przesiać, utrzeć z masłem, cukrem pudrem, solą i jednym jajkiem. Ja tym razem posłużyłam się mikserem w nadziei, że uda mi się zrobić mniejszy bałagan niż zazwyczaj. Nic jednak z tego
sama złodyczlubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 250 g mąki 250 g cukru 250 g mleka W niedzielę drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy z resztą składników w największej misce jaką mamy w domu, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe i suche miejsce. Tak, to żyje. Poniedziałek dosypać 250 g cukru, nie mieszać Wtorek dolać 250 g mleka, nie mieszać Środa dodać 250 g mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy
sama złodyczstaropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego(...)barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem
sama złodyczopakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru Na wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy i zostawiamy w spokoju. Czekoladę rozpuszczamy(...)przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 175 stopni, z miseczką wody na dolnej półce. Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką, pozbywając się grudek. Podgrzewamy na wolnym ogniu razem z cukrem, czekoladą i orzechami, cały czas mieszając - łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta
sama złodyczcurd równie dobrze możecie wykorzystać w tarcie, rogalikach czy po prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao pół kostki masła Kruszonka: szklanka mąki pół kostki masła pół szklanki cukru 1/4 szklanki kakao Ananasa dostosowujemy(...)miski, obierając tego świeżego lub odcedzając konserwowego. Pokrojony w mniejsze części owoc miksujemy, dodatkowo przesiewając przez sitko, żeby uzyskać idealnie gładki krem. Mieszamy z żółtkami, cukrem i mąką, przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy, cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia w stopniu przypominającym budyń, dodajemy masło i sok wyciśnięty z połówki cytryny i podgrzewamy jeszcze chwilę
sama złodycznieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka(...)skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego
sama złodyczwykorzystujemy suchą herbatę z torebki, a nie zaparzaną. Polecam też przepis na: Ciasteczka kruche z orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple(...)jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku wgłębienie, do którego wkładamy konfiturę z borówek. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego(...)żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec
RAROSSAstałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem(...)waniliowym około 5 minut, na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy
Made By Mom And Sondobrą to nie jest to takie straszne! Dla Was zostawiam ciasteczka, a sama jutro po pracy uciekam na Jarmark Michała . Składniki : * kostka drożdży * kostka masła - 200g * 700 g mąki pszennej tortowej * 3 łyżki zimnej wody * 3 łyżki cukru trzcinowego * dżem do przełożenia ciasteczek * roztrzepane żółtko jajka * cukier do posypania Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia(...)Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, przykryć drugim serduszkiem. Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, posypać cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martyśrednicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na mus: 250 g malin 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze(...)pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Brzegi tortownicy należy wysmarować masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie rozdzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubitą
Emcia Pichciokazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia. Domowa szarlotka na półkruchym cieście czas przygotowania : 30 minut + ok. 80 minut pieczenia składniki : CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki 80 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 150 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone(...)jajka i chwilę mieszałam razem - na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujcie się tym tylko działajcie dalej. Do dalej miksowanej masy stopniowo, po trochu, dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy ciasto zrobiło się na tyle gęste, że mikser już się denerwował wyjęłam je na blat i zagniotłam rękami. Powinno być gładkie
Smaczna Pyza