Składniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 szklanka masła - roztopionego 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki sody mąki tyle ile da się wrobić by ciasto pozostało elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski
Proste PotrawyTaka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy(...)aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką
Proste PotrawySkładniki : ja miałam kilka dużych truskawek, niektóre pokroiłam na połowę 5 średnich gotowanych ziemniaków około szklanki mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 1 duże jajko sól ewentualnie kilka truskawek zmiksować z cukrem do polania knedli, kto lubi doda jeszcze śmietanę Przygotowanie : Ziemniaki utłuc lub zmielić, dodać mąki, jajko i sól - zagnieść ciasto tak jak na kopytka Umyte truskawki dobrze
Proste PotrawySkładniki : 150 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju, u mnie rzepakowy 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru około 30 dag jagód Przygotowanie : Jajka dokładnie utrzeć z cukrem, wsypywać na przemian mąkę i dodawać po łyżce jogurtu - ucierać mikserem Wsypać proszek i wlać olej, dokładnie połączyć wszystkie składniki Ciasto przelać do foremki (średnica(...)stopni *C, sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego owoce trochę utonęły w cieście. Nie miało to wpływu na smak ciasta, ale następnym razem oprószę owoce lekko mąką. Przepis dostałam od sąsiadki, takie sprawdzone są najlepsze, smacznego
Proste Potrawysobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 200 ml cukru- można mniej po łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu(...)można dać cynamon 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag Przygotowanie : Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razem Mąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami
Proste PotrawySzaleństwa jagodowego ciąg dalszy i obiecuję, że tak szybko mi nie przejdzie.....:) Dziś propozycja super prosta i szybka. Składniki : 200 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej 500 ml maślanki 2 jajka 1 łyżeczka sodki 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli tłuszcz do smażenia jagody , cukier, śmietana Przygotowanie : Do maślanki dodać(...)mąkę, sól, wbić jajka, sodkę i oliwę - dokładnie wyrobić mikserem, odczekać około 15 min Smażyć na gorącym tłuszczu dość grube placuszki o średnicy 14 cm Polać sosem jagodowym ze śmietaną i cukrem. Placuszki smażyłam na dość wolnym ogniu, by mogły się dokładnie przesmażyć z obu stron. Wyszło mi 11 sztuk :) Przepis podpatrzyłam w książce "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny
Proste Potrawybardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany, u mnie 18 % 5 dużych śliwek + 6 węgierek Przygotowanie : Masło utrzeć(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą
Proste Potrawyjeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie Ani. Na zaczyn : 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej
Proste Potrawyłatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę(...)gramach masła, aby stracił prawie całą objętość i nadmiar wody. Następnie bardzo drobno go zmiksowałem za pomocą blendera i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również po 150 gram mąki ziemniaczanej i pszennej i wyrobiłem z całości gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na pięć części, z każdej z nich uformowałem wałek, a następnie pokroiłem każdy wałek na kopytka. Kiedy żołądki były
Wyprawy kulinarneobiadek powtórzę, w szczególności, że porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku. Składniki na 4 porcje: Ok. 500-600 g schabu b/k lub szybki wieprzowej 30 dag śliwek Mąką do obtoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry(...)rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka. Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka. Dodać przesmażony czosnek. Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa
Fabryka pomysłówsmakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5) 2 jaja szklanka wody odrobina soli trochę maku Zrobić rozczyn z pokruszonych(...)drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie
Praktyczna plCiasto: 3 szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate(...)łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, rodzynki Ser wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego
Praktyczna plczystym sumieniem. Zdjęcia trochę słabe. Dodam ładniejsze gdy znów upiekę, bo już nie ma nawet kawałeczka. 1) CIASTO 4 jajka 10 dag margaryny 15 dag cukru pudru 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15(...)Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru
Praktyczna plprzy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć(...)obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plŁadne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kakao Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać(...)kakao. Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć. Piana: 4 białka 2 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu Z białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać. W oryginalnym przepisie są 4 białka
Praktyczna pl