roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej(...)misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. W kubku mieszamy składniki farszu. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały
Kulinarne przygody Gatitymleka sezam do posypania Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie(...)ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut. insertCookd("568e122cf915f41b608dee778dcc3092
Kulinarne przygody GatityGofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego(...)cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko oddzielany od żółtka. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników, oprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityrozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej. Piernikowe kolorowe gwiazdki Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą
Kulinarne przygody Gatitypotem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów(...)małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut. Ciasto wałkujemy partiami, podsypując
Kulinarne przygody Gatityzamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi . Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna(...)porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę. Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier(...)Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatityprzepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej(...)Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatitytylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej(...)Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatityjego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto(...)bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi podłużny,bo takie mam koszyki do wyrastania. Koszyki wykładamy ściereczką lnianą, posypujemy mąką i układamy w nich chleby. Odstawiamy do wyrastania na 2, 5 godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę
Kulinarne przygody Gatityjako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością błonnika. Jeśli nie posiadacie w domu mąki owsianej sami ją zrobicie w kilka chwil, wystarczy zmiksować jedną szklankę górskich płatków owsianych (nie błyskawicznych !) i otrzymamy szklankę mąki owsianej. Inspirację czerpałam z tego(...)przepisu. Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light Składniki (20-25 szt): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Kulinarne przygody Gatitypodzielone. Jedno jest pewne, w 2007 zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. I jedno nie ulega wątpliwości, są bardzo smaczne ! Cebularz lubelski Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło(...)smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia
Kulinarne przygody Gatitygotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej 125 g mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy
Kulinarne przygody Gatitybardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego(...)żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy
Kulinarne przygody Gatitykarnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami. Inspiracja Ivka w kuchni . Oponki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu 125 ml kwaśniej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, smażyłam(...)kostkach smalcu cukier puder do posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka
Kulinarne przygody Gatity