mąka - 10440 przepisów (strona:142/696)

Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 186

chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia.Przepis z książki  "Chleb", autor Jeffrey Hamelmanskładnikizaczyn 160g mąki chlebowej pszennej200 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe650 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej370 g wody10 g soli370 g zaczynu230g drylowanych oliwekprzygotowaniezaczynPrzygotować

Stare Gary
Pierniczki expresowe 136

mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl. Polecam!SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej1 jajko1/2 szklanki cukru pudru1 czubata łyżka miodu2 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki sody oczyszczonej25g świeżych drożdży40g miękkiego masła WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Na początek zajmij(...)się suchymi składnikami, tzn. mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą.Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 247

ziemniaków500 g mielonego mięsa z indyka2 jajka   3 łyżki mąki pszennej     1,5 łyżki mąki ziemniaczanej200 g żółtego sera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki(...)mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać

Świat Domowej Kuchni
Kartacze z mięsem 245

mielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki obrać(...)części. 1 kg ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10-15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczanej. Wymieszać. Drugi kilogram ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie

Świat Domowej Kuchni
Makowiec zawijany 329

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 180 ml mleka 150 g masła 6 żółtek  21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (u mnie wódka) 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki(...)wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść

kulinarnyswiatdomi
Kruche z domowym dżemem 339

Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (można pominąć gdy dżem jest słodki) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się(...)ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi
Kurczakburgery McDonald 1047

mleko do namoczenia2 ząbki czosnkułyżka bułki tartejjajkoprzyprawy;odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g płatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej1,5 łyżki mąki pszennejbułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu)sałata lodowasos chilimąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniaKurczakburgery - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez(...)mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej

Słodka Strona
Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 275

Oryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie(...)mozzarella pomidoryoliwkioliwa z oliweksos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, (opcjonalnie) sól, pieprzOryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Mini Pizze 282

pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze - Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukrusłoiczek marynowanych pieczarekok. 150 - 200 g sera(...)żółtegosos pomidorowy (passata)przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprzMini Pizze - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
Tortilla - Placki 206

przede wszystkim świeżości produktu.Poniżej znajdują się dwa przepisy. Tortilla pszenna charakteryzuje placki wytwarzane w Hiszpanii, natomiast kukurydziana (u mnie kukurydziano - pszenna) Meksyk.Tortilla Placki -Tortilla PszennaSkładniki:500 g mąki pszennej125 g smalcujajkopół łyżeczki soli250 ml letniej wodyTortilla Placki - Tortilla Kukurydziano - Pszenna Składniki:3/4 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli180 ml ciepłej wodyTortilla

Słodka Strona
Tort Kokosowy "Bounty" 398

samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki)  40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa(...)czekolady gorzkiej50 g masłaniewielka ilość mlekaniewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym

Słodka Strona
Domowe Bułki do Hot-Dogów 235

wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Bułeczki do Hot-Dogów - Składniki: (ok. 10 bułeczek)30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mlekasezamBułeczki do Hot-Dogów - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy(...)dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty

Słodka Strona
Szarlotka z Masą Budyniową 351

Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła (schłodzonego)1/2 szklanki cukru3 żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125(...)minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta.Studzimy.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę

Słodka Strona
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 152

ustach babeczki są idealne dla osób na diecie nisko-tłuszczowej i rewelacyjne jako dodatek do porannej kawy, czy herbaty.   Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Składniki:250 g mąki pszennej125 ml mleka50 g masła2 żółtka1/4 szklanki cukru (65 g)12 g drożdżyszczypta soli ok. 50 g rodzynek (wcześniej zalanych wrzątkiem o namoczonych przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną)cukier(...)puderMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Papilotki umieszczamy

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 195

ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem(...)wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania