okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych szklanka cukru 150 g margaryny aromat rumowy lub kieliszek rumu łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: białka ucierany z cukrem na biały(...)puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziemogą świetnie wyglądać na sylwestrowym stole. Polecam wszystkim łasuchom. Składniki na 12 babeczek: 12 dag masła 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 5 g mąki ziemniaczanej 2 tabliczki czekolady aromat waniliowy śmietana 30% Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka. Gdy uzyskamy jednolita masę dodać mąkę a na koniec ubite
ciastkarnia na kruchym spodziezniknęły z talerzy. Następnym razem posypie je na wierzchu startym serem, powinny być jeszcze smaczniejsze:) Chyba dlatego mężczyźni kochają swoje zołzy, że czasami robią im dzień dobroci:) Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka wody 50 g masła szczypta soli 4 jajka szczypta chili lub papryki ostrej Wykonanie: Wodę w rondelku zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści(...)dodajemy przyprawy i stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Z masy powstanie gęste ciasto, nie może być w nim żadnych grudek z mąki. Mieszamy ciasto na małym ogniu aż do momentu aż zacznie nam się odrywać od dna, powstanie z niego w tedy kulka. Odkładamy rondelek do ostygnięcia na 15 minut. Po tym czasie powoli dodajemy po jednym jajku
ciastkarnia na kruchym spodziemałe. Wychodzą na przeciw swoim dietą zmieniłam przepis na pączki mojej babci i odchudziłam go maksymalnie jak się tylko dało. Nie ma w nich tłuszczu, są zrobione na mące pełnoziarnistej, pieczone w piekarniku, po prostu bomba ale dietetyczna:) Zrobiłam kilka stosów pączków aby starczyło mi do czwartku i ku mojemu zaskoczeniu reszta rodzinny też w nich zasmakowała(...)miski jedne za drugim. No pięknie, to się nazywa wsparcie w diecie?:) jak tak dalej pójdzie to tłusty czwartek spędzę o jednym pączku. Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 100 g drożdży 100 g ksylitolu 1/2 l mleka 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny do nadziewania dowolny dżem na fruktozie Wykonanie: do dużego naczynia
ciastkarnia na kruchym spodzieskromność). Z podanego przepisu wychodzi ich 18 i żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy(...)lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami dodajemy jajko i wsypujemy mąkę z solą. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie nam się odrywać od brzegów miski możemy przełożyć go na stolnicę. Rozwałkowujemy go na prostokąt i na jednej połowie układamy gęsto plasterki
ciastkarnia na kruchym spodzieMoże i wy się skusicie na taki eksperyment, ja polecam tym razem mi się udało:) Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek szklanka cukru szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem(...)puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec do ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta
ciastkarnia na kruchym spodzieprezentuje się na stole, a przez moich "testerów łasuchowych" został oceniony na boski:) Zostawiam was z przepisem a wracam planować świąteczna wypieki:) Składniki: ciasto: 6 jajek szklanka mąki pół szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 15 dag cukru(...)dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki delikatnie dodajemy do ubitej masy z białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół
ciastkarnia na kruchym spodziezakończyłam działalność kulinarną przed świętami. Teraz czas na pakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie będzie zjeść śniadanie wielkanocne z całą rodziną. Byle tylko pogoda dopisała:) Składniki: 250 g masła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku 2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem(...)cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak z łyżką mąki i proszku do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie w zależności od naszego smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodziesłodkie ale co ciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać, ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego bułki wyszły dosyć ciemne:) Składniki: (20 bułek): ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g cukru pół łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 100 g masła(...)cynamonu 1 jajko Wykonanie: Mleko rozpuszczamy z masłem i do lekko ciepłego dodajemy cukier i drożdże. Gdy drożdże rozpuszczą się w ciepłym mleku dodajemy jajka, sól a na koniec mąkę. Wszystko razem miksujemy ( można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od ścian naczynia. Zajmuje to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około
ciastkarnia na kruchym spodzienatrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę, użyłam znowu mojej ulubionej mąki razowej i gotowe:) W każdym razie polecam go bo nie jest zbyt słodki i ma ciekawy smak. Połączenie jabłek i migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam(...)kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki
ciastkarnia na kruchym spodziesumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao(...)mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną
ciastkarnia na kruchym spodziesmaku jak świeże truskawki. Pycha:) Składniki: 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła szczypta soli 2 jajka 50 g drożdży świeżych 200 g truskawek 400 g mąki pszennej tabliczka czekolady Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, masło i dwa żółtka oraz roztopione drożdże w śmietanie. Wszystko razem ugniatamy aż powstanie aż powstanie jednolite(...)ciasto, jeżeli będzie się za bardzo lepić należy dodać trochę mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut w lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na kształt prostokątu około 30 na 20 cm. Układamy na nim truskawki, jeśli są duże można je pokroić w plastry Zaczynamy zwijać ciasto od dłuższego boku. Boki i końce
ciastkarnia na kruchym spodziewielkanocny stół bez mazurka. Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru(...)łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche) Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy
ciastkarnia na kruchym spodziewłaśnie przysmak, którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru 150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy(...)niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem) i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę. Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło i mieszamy aż powstaną lepki grudki. Wysypujemy je na wierzch drożdżówek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemigdałowa masa, jeśli też jesteście fanami migdałów i marcepanu polecam wam ten przepis, nie zawiedziecie się. Składniki na tartę o średnicy 35 cm ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 g masła 80 g cukru szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka masa migdałowa: szklanka zmielonych płatków migdałowych 8 łyżek cukru 4 łyżki mąki 8 łyżek roztopionego(...)masła dodatkowo: 400 g borówek 2 łyżki cukru jajko Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło i resztą składników a na koniec wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzie