mąka - 10440 przepisów (strona:166/696)

Pizza cztery sery 187

pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella(...)dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie ciasta:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy

Kolizje Smaków
Pizza kebab 314

jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka  wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula  Oliwa Przyprawa(...)Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy

Kolizje Smaków
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 271

Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić    w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie

Kolizje Smaków
Pierniczki choinkowe 144

muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku(...)blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy   w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu

Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 185

przekonać czytając naszego bloga. Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i aromatyczna pizza. Składniki: Na Ciasto: 20 gr drożdży w 1/2 szklance wody, 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera(...)camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut

Kolizje Smaków
Uszka z kapustą i grzybami 245

minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie(...)liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy na talerz by nieco przestygło. Przygotowanie uszek: Mąkę wraz z jajkiem i wodą wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy

Kolizje Smaków
Karp w migdałach według Karola Okrasy 102

Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy(...)ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa.   Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej cytryny. Przygotowujemy na talerzykach mąkę, roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor

Kolizje Smaków
Tradycyjny karp smażony 185

Dzisiaj przepis na tradycyjnego karpia smażonego w mące na rozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią. Składniki: Wyfiletowany kawałek karpia Jajko Mąką Olej do smażenia Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem(...)majerankiem. Idealnie jeśli ryba poleży przyprawach w chłodzie nawet kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, to pół godzinki w lodówce starczy. Następnie obtaczamy rybę w roztrzepany jajku i mące oraz kładziemy na rozgrzaną patelnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 344

ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sok z ½ pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy(...)środku dziurę i wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos: wlewamy do miseczki sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy mięso się obsmaży to mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos. Dusimy około 10 minut, często mieszając na średnim ogniu

Kolizje Smaków
Pulpeciki z pędami bambusa 184

cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem(...)namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule

Kolizje Smaków
Babka piaskowa 166

polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy(...)tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie

Kolizje Smaków
Babka pomarańczowa 165

wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa(...)misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 170

łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki(...)jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę soli. Pod koniec dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk  (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 135

szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy(...)mieszając widelcem. Pamiętamy by drożdże nie rozpuszczać w zbyt ciepłej wodzie. Kiedy składniki się połączą wysypujemy całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto  odkładamy do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy

Kolizje Smaków
Boczniaki w panierce 155

boczniaki w panierce ala schabowy to wyśmienita alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby(...)obsypujemy solą i pieprzem. Następnie maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron i zajadamy. Smacznego

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania