sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek garść pietruszki Przygotowanie: W dużej(...)misce mieszamy drożdże, cukier i trochę ciepłej wody - zostawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy
Niezły Młynekczyli sposób na wykorzystanie papek po wyrobie mleka. Składniki: 1 szklanka okary (papki sojowej po mleku) 1 filiżanka papki ryżowej (także po mleku) 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) + trochę do obtoczenia kotletów kilka kropel sosu sojowego olej Przyprawy: cebula, imbir, kurkuma, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pietruszka Przygotowanie: Obydwie papki mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich(...)mąkę, sos sojowy oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Moczymy dłonie i formujemy z masy kulki, które obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy je na rozgrzany olej. Po ułożeniu kulek na patelni rozpłaszczamy je łyżką lub widelcem, aby kształtem przypominały kotlety. Kotleciki są bardzo delikatne w swojej konsystencji przed usmażeniem, dlatego też trzeba się z nimi delikatnie obchodzić (myślałam o dodaniu
Weganizm infantylnyAkbar" przed jakąś brutalną akcją. Prawdziwi terroryści naszego świata noszą garnitury za 5000 dolarów i pracują na najwyższych stanowiskach w finansach, rządzie i handlu. Peter Joseph Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu w równych proporcjach) + 1 łyżka do kruszonki Pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżeczek(...)musu duża garść świeżych malin Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy do tego olej i wodę. 2 obrane i starte na tarce jabłka gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością
Weganizm infantylnyŻycie nie ma znaczenia. Ty mu nadajesz znaczenie. Znaczeniem życia jest to, czemu przypiszesz to znaczenie. Być żywym jest znaczeniem. Joseph Campbell Składniki: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich(...)odmrażamy, można go podgrzać na patelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła nam się prawie jednolita papka. W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku
Weganizm infantylnypowinnam dać na nie przepis przed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :) Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach) Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej) Szczypta soli Szczypta sody oczyszczonej Szczypta proszku do pieczenia (można dodać więcej(...)oliwek w równych proporcjach) 6 łyżeczek siemienia lnianego 3/4 szklanki przegotowanej wody Cynamonowe: cynamon Piernikowe: 2 łyżki kakao przyprawa do piernika Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię
Weganizm infantylnySkładniki: Papier ryżowy (ok. 12-14 arkuszy) 250 gram pieczarek 1/2 kostki naturalnego tofu (ok. 90 g) 2 plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki(...)międzyczasie kroimy tofu w kosteczkę i dorzucamy je do grzybków. Dodajemy szczypty wszystkich wymienionych wyżej przypraw i całość mieszamy. W szklance z wodą z puszki po ananasie rozpuszczamy obydwie mąki. Zalewamy tym roztworem tofu wraz z pieczarkami, gdy te już będą całkiem podgotowane. Mieszamy, wciąż trzymając całość na ogniu, dopóki woda nie zgęstnieje i nie połączy wszystkich składników. Po odstawieniu
Weganizm infantylnychwili, w której kontaktujecie się ze sobą - zaczyna się rozwój i integracja. Fritz Perls Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duży, świeży ogórek 10 łyżek mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie(...)bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej. Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy pozostałość i trzymamy całość na ogniu ok. 5 minut, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia
Weganizm infantylnythin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick) 1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony lub świeży) podgrzewamy na patelni (wedle uznania z tłuszczem lub bez, przyprawiony(...)dodawałam ani tłuszczu, ani przypraw). Do rondelka/garnuszka wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy ją na niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę z mąką 1/4 szklanki mleka migdałowego. Mieszamy. Gdy w trakcie mieszania konsystencja sosu stanie się bardzo gęsta, dolewamy kolejne 1/4 szklanki mleka. Stale mieszamy. Po raz kolejny
Weganizm infantylnySkładniki: na ciasto: 250 g mąki + do posypania blatu 125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek 1 żółtko szczypta soli 1/2 szklanki wody na farsz: 1/2 cukinii 150 g brokułów 2 ząbki czosnku 6 łyżeczek sosu pecorino Barilla przyprawa suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią 2 szczypty suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy sól, żółtko oraz wodę, wyrabiamy ciasto razem z kawałkami masła, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 skórka starta z cytryny sok z 2 cytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka
Niezły Młynektopione 2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki 2 żółtka 2 szklanki bulionu Przygotowanie ciasto: Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego(...)szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy aż wystygnie - w tym czasie możemy przygotować farsz. Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Przygotowanie farszu: Bulion przecedzam
Niezły Młyneklekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane(...)smarowania ok 0,5 szklanki sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką
Niezły Młynekdawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie. Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki (ja użyłam 250 g pszennej i 250 g żytniej) ok 1 szklanki ciepłej wody ( nie może być wrzątek) szczypta soli 2 łyżki masła 1 żółtko Farsz(...)ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu tłustego 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy
Niezły MłynekTarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru(...)lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki
Niezły Młynekkostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru) 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 puszki pomidorów krojonych 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę szklanka wody garść umytych listków bazylii 250 ml mleka (dla urozmaicenia może być to mleko kokosowe(...)cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. 3. Dodałam imbir, papryczkę, cebulę i czosnek i dalej dusiłam pod przykryciem przez kolejnych 5 minut. 4. Posypałam wszystko mąką, wymieszałam i smażyłam przez ok. pół minuty (tak, aby mąka się nie zarumieniła). 5. Dodałam pomidory, ziemniaki i szklankę wody, doprawiłam wszystko solą i pieprzem. 6. Całość gotowałam bez przykrycia
Kulinarny Pamiętnik