tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej .. 50 dkg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 80 g rozpuszczonej margaryny 70 g cukru 1 jajko Kruszonka: 10 dkg mąki(...)cukru 1 cukier waniliowy 65 g rozpuszczonej margaryny 25 g tartych migdałów BackMit dodatkowo dżem malinowy Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto
Moje domowe kucharzeniewarto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć z drożdżami, dolać mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut. Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej [ dałam zwykłą pszenną(...)rodzynek [ dałam mniej] Dodatkowo: małe jajko roztrzepane z łyżką mleka Masło roztopić wraz z melasą. Ostudzić i dodać roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól [ wcześniej składniki sypkie wymieszałam] . Wlać maślano -jajeczną miksturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawi
Moje domowe kucharzeniesosem np.czosnkowym.. Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy wegeta Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i odstawić
Moje domowe kucharzeniesłoiczek ogórków korniszonów słoiczek marynowanych grzybków słoiczek papryki marynowanej 4 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Składniki na zalewę: 1/4 szkl. octu 1/2 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki
Moje domowe kucharzeniesezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami , lubczykiem , pomidorami z chili i oregano .. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka topione(...)rozgniecionego widelcem [ dałam mniej] lubczyk pomidory z chili i oregano pomidor płatek suszony do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posypania: 2 łyżki sezamu Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie
Moje domowe kucharzeniepotrzeba.. 100 g tłustego mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki 100 g cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli dodatki -kruszonka 50 g mąki pszennej 100 g cukru 50 g masła 1,5 łyżeczki cappuccino Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać(...)masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami
Moje domowe kucharzeniecukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic(...)końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut
Moje domowe kucharzenieDzisiaj postanowiłam podzielić się opinią na temat jednego z przepisów, który został odnaleziony w sieci ;) Przepis pochodzi ze strony Słodkiej Babeczki , którą btw. gorąco pozdrawiam! Składniki: 400g mąki pszennej 100g mąki żytniej (ja dałam aż 300g) 250 ml mleka 30g świeżych drożdży 50g masła 100ml śmietany (18%) 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)cukru ulubione ziarna do posypania W moim przypadku doszło jakieś dodatkowe 200g mąki żytniej (coś mi za rzadkie to ciacho wyszło) i posypałam bułeczki makiem i sezamem. Cała instrukcję znajdziecie na podanej stronce, a poniżej przedstawiam moje cudeńka, które zniknęły natychmiast (były jeszcze ciepłe i cudownie chrupiące!). Do zdjęć ostały się ostatnie trzy sztuki :)) Z czystym sumieniem mogę polecić
Emcia Pichcisię i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru Sok z 0,5 cytryny Jajka z cukrem ucieramy(...)mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut
Emcia Pichciplastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano - co kto lubi Beszamel: 50g masła 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy(...)wyparować). Gdy woda wyparowała, a farsz jest dość zbity ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. A teraz beszamel ;) W garnuszku rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając - nie mogą powstać grudki. Kiedy już dodamy mąkę wlewamy powoli dwie szklanki mleka - ciągle mieszamy. Kiedy nasz beszamel zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki. Ścigamy z ognia
Emcia PichciSkładniki: 300g rabarbaru 180g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki błonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki(...)posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste
Emcia PichciSkładniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na nadzienie: 2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru) 1 kostka masła (250g) Składniki na posypkę: 1 szklanka wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki oliwy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek(...)Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta
Emcia Pichcipizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy(...)rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego
Emcia PichciSkładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2op. budyniu śmietankowego 0,5litra mleka 0,5 szklanki cukru pudru 250g masła Składniki na krem śmietankowy: 200g śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika(...)żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką
Emcia PichciStandardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde(...)dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego
Emcia Pichci