mąka - 10440 przepisów (strona:182/696)

Lekkie śniadanie naładowane słońcem. 176

której już wcześniej pisałam " tutaj ". Agata proponuje nam pełnoziarniste placuszki z serkiem i kiełkami. Ja zrobiłam kilka podmian aby wykorzystać to co było w domu. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej jajko 1/2 szklanki mleka łyżka oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ser biały chudy jogurt naturalny szczypiorek suszone pomidory rzeżucha Ubijam białko(...)drugiej misce łączę i mieszam na gładką masę: obydwie mąki, żółtko, mleko. Następnie dodaję oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie łączę z ubitym białkiem. Placuszki smażę na suchej patelni z dwóch stron aż ładnie się zarumienią. W tym czasie rozdrabniam ser biały, łączę z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem (ja miałam pyszny szczypiorek z okiennej uprawy, wyhodowany z cebuli

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 222

kolejna propozycja na odchudzone gotowanie  ( tutaj info o co w tym wszystkim chodzi). Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".     Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (potrzebowałam dodatkowo bardzo dużo mąki do podsypywania, do samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula(...)gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól - mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby

Brzuszki Łakomczuszki
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 288

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw. Składniki: Sos beszamelowy  dwie łyżki masła dwie łyżki mąki  pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były(...)schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.    2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 300 gram mięsa mielonego wieprzowego  passata pomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy makaron

Mango Papaja
Lasagne z krakersami 214

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw. Składniki: Sos beszamelowy  dwie łyżki masła dwie łyżki mąki  pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były(...)schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.    2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego  passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania

Mango Papaja
Ciasteczka "Pieguski" 136

moim pieguskom a tylko dodaje. Polecam spróbować bo warto! Składniki (na 15 ciasteczek): 100 gram miękkiego masła 1 jajko 50 gram cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 180 gram mąki 3/4 tabliczki czekolady mlecznej szczypta soli garść siemienia lnianego- oczywiście nie trzeba dodawać, wtedy nasze pieguski będą bardziej tradycyjne. Jednak należy pamiętać, że pieguski nie należą do najbardziej dietetycznych ciastek(...)działa na nasz układ pokarmowy i trawienie masło do wysmarowania formy  Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta

Mango Papaja
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 111

książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę... niepotrzebny jest już cukier. Ahh... Mniam! Składniki: 500 gram ziemniaków 300 gram mąki pszennej 2 jaja szczypta soli i cukru łyżka mąki ziemniaczanej 400 gram truskawek świeżych kwaśna śmietana do smaku (u mnie 18%) dwie łyżki masy krówkowej łyżka masła  dwie łyżki(...)wody dodatkowa szczypta soli do karmelu Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Mogą być ugotowane w mundurkach. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy sól, cukier, jaja i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Truskawki pozbawiamy szypułek. Z masy ziemniaczanej na knedle robimy wałek, kroimy na części, rozpłaszczamy każdą część na dłoni i wkładamy w środek truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę

Mango Papaja
Jagodzianki z serem 156

Składniki: 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru + 3 łyżki do twarogu + 30 gram do lukru  szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego(...)wody) Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy sól i mleko wymieszane z resztą składników. Mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kulę i wkładamy do misy, posypanej mąką. Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy

Mango Papaja
Kajzerki z czarnuszką 145

pomysł na bułeczki jest Liski przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji"   Składniki: 350 g mąki pszennej (ja użyłam typ 500), 60 g mąki ziemniaczanej, 30 g świeżych drożdży, 40 g masła (miękkiego), 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 230 ml mleka, 1 jajko, czarnuszka(...)posypania. Do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić

Delicious Titbits
Kruche Wiatraczki 215

kruche ciasteczka.  U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :)   Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej śmietany 4 żółtka cukier waniliowy 200 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada  cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę(...)siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu

Czerwona Porzeczka
Wątróbki w truskawkach 275

Przez całe życie nie ruszałam wątróbek, choć uwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące i smażyli z cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami(...)Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża masła 3 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, jeszcze raz na pół

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 384

można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa(...)białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki

OstryKęs
Pstrąg smażony na maśle i zielone szparagi z akcentem azjatyckim 319

pstrąga świetnie sprawdza się włoskie podejście do jedzenia – im prościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby(...)pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu 1 duża łyżka oleju sezamowego WYKONANIE Każdą rybę dokładnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich szparagów nie obierałam, jedynie

OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 359

zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy

OstryKęs
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 222

dopiekło. Tym razem zamiast truskawek są maliny. Myślę, że pasują idealnie i nawet nie sprawiły większych problemów. Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością.  Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną i zamiast niej użyłam semoliny. Dla niewtajemniczonych jest to mąka z pszenicy durum. Zazwyczaj używa się jej do produkcji makaronów, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą(...)roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 260

pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela(...)dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania