kokosowego, z dodatkiem aromatycznych borówek i odrobiny limonki. Ciasto w sam raz na letnie dni, nie wymagające zbyt dużo wysiłku. składniki: 1. CIASTO: 25 dag mąki 125g zimnego masła jajo (gdyby ciasto było za sypkie ewentualnie jeszcze jedno żółtko) łyżka cukru waniliowego szczypta soli wykonanie: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kremem-waniliowym-z-biala.html 2. KREM Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Mleczko kokosowe(...)mleko krowie: 200 ml 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Mleko krowie i kokosowe mieszamy, odlewamy 50ml do kubka, resztę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mleko w kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję
SMYKWKUCHNIefektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie) 32 dag cukru cukier waniliowy 40 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli pudełeczko malin 2 -3 gruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy(...)masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około
SMYKWKUCHNIpodzielić przepisem na biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne. składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szklanki mąki 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 50-60 min w temp 200 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, patyczek ma być suchy. Wyjmujemy i studzimy. A co można zrobić mając biszkopt ? Niebawem na blogu
SMYKWKUCHNIPrzepis na smażone śledzie: - świeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory
SMYKWKUCHNIśrednią blachę: 300g margaryny 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki 30 dag cukru (zmielić na cukier puder) cukier waniliowy 2 łyżki mleka esencja waniliowa 5 łyżek kakao brzoskwinie około 10 -13 sztuk Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puch, około 10 minut, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki(...)mąki, ucieramy, następnie znów jajko i mąkę, i tak ciągle do skończenia się składników. Pod sam koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę
SMYKWKUCHNICaramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku(...)następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń
SMYKWKUCHNIlitr śmietany 36% 300 ml konfitury malinowej 250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny) śmietan-fix 2szt na biszkopt 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito 1,5 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną
SMYKWKUCHNIPrzepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń
SMYKWKUCHNIpostaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku(...)następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Krem nr 1: KREM CZEKOLADOWY -1/2 kostki margaryny (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut
SMYKWKUCHNISkładniki: - 550 g mąki - 250 ml ciepłego mleka - 1/3 opakowania świeżych drożdży - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - listki rozmarynu posiekane - 2 garście słonecznika W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno
SMYKWKUCHNIPrzepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 30 minut (temp. 200 stopni) W tym czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady
SMYKWKUCHNISkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut
SMYKWKUCHNIBiszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt
SMYKWKUCHNIskładniki na ciasto na dużą okrągłą blachę - 1/5 opakowania drożdży - sól -1/2 łyżeczki - 1,3 szklanki mąki - 3 łyżki oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - ciepła woda (około 1/2 szklanki) - 2 łyżeczki oregano Ponadto: - szynka - chili czerwone i zielone - pieprz syczuański - mozzarella - oscypek 2szt - ser cheddar 3 plasterki - świeża bazylia Mąkę wymieszaną z solą przesypujemy do dużej miski, robimy dołeczek(...)powstaje tzw. rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoił swoją objętość. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma być puszyste. Ilość wody jaką użyjecie jest uzależniona od typu mąki jaką używacie. Ciasto nie może się kleić do rąk, ma być miękkie. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby urosło. Po tym czasie blachę na pizzę (duża okrągła blacha
SMYKWKUCHNIpodane z sosem pieczarkowym i ziołami. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam! Składniki: - 1/2 małej dyni - 2 cm świeżego korzenia imbiru - 1/2 łyżeczki cukru - sól, pieprz cytrynowy - 6 czubatych łyżek mąki - 1 całe jajo - 1 białko Dynię i imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach, zagniatamy rękami z innymi składnikami w misce. Masa ba być gęsta, tak żeby można było ręką(...)oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki do zagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum, wrzucamy gałązki rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki
SMYKWKUCHNI