Składniki: 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru + 3 łyżki do twarogu + 30 gram do lukru szczypta soli jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego(...)wody) Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy sól i mleko wymieszane z resztą składników. Mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kulę i wkładamy do misy, posypanej mąką. Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy
Mango Papajapomysł na bułeczki jest Liski przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji" Składniki: 350 g mąki pszennej (ja użyłam typ 500), 60 g mąki ziemniaczanej, 30 g świeżych drożdży, 40 g masła (miękkiego), 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 230 ml mleka, 1 jajko, czarnuszka(...)posypania. Do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić
Delicious Titbitskruche ciasteczka. U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :) Uwielbiam wakacje! :) Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków. SMACZNEGO! :) Składniki: 750g mąki pszennej margaryna szklanka gęstej śmietany 4 żółtka cukier waniliowy 200 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę(...)siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu
Czerwona PorzeczkaPrzez całe życie nie ruszałam wątróbek, choć uwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące i smażyli z cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami(...)Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża masła 3 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, jeszcze raz na pół
OstryKęsmożna zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa(...)białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki
OstryKęspstrąga świetnie sprawdza się włoskie podejście do jedzenia – im prościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby(...)pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu 1 duża łyżka oleju sezamowego WYKONANIE Każdą rybę dokładnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich szparagów nie obierałam, jedynie
OstryKęszielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy
OstryKęsdopiekło. Tym razem zamiast truskawek są maliny. Myślę, że pasują idealnie i nawet nie sprawiły większych problemów. Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością. Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną i zamiast niej użyłam semoliny. Dla niewtajemniczonych jest to mąka z pszenicy durum. Zazwyczaj używa się jej do produkcji makaronów, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą(...)roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy
Przysmaki Karolkipory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela(...)dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięleniwych - warto go zrobić :))))) przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji" Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550, 1 litr letniej wody, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyki soli, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia(...)lnianego, 1/2 szklanki słonecznika. Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitsbyło tym razem. Postanowiłam więc połączyć ochotę ze swoją dietą i powstało oto to. BOCZNIAKI JAK SCHABOWE /własny;/ 1 opakowanie boczniaków (ok. 500 g) 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól, pieprz suszony czosnek oregano, bazylia suszone Jajka roztrzepuję z przyprawami. Mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:2 Boczniaki zanurzam w jajku, obtaczam wmieszance bułki(...)mąki, smażę na złoto z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Podaję w ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni. Wymiary blaszki : 28 x 34 cm Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche : 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier(...)wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część
Słodkości i nie tylkoBabka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad pół szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki maślanki niecałe pół szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą
Ze smakiem i z pasjąklejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki : 0,5 kg mąki 4 łyżki cukru 1 saszetka drożdży suszonych instant ( na 0,5 kg mąki ) 200 g owocowego jogurtu jasnego - u mnie morelowy 120 ml letniego mleka 1 jajko 4 łyżki(...)oleju szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki umieścić w misce , wymieszać drewnianą łyżka a następnie wyłożyć na wysypany mąką blat . Zagniatać ciasto ok 2-3 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto uformować w długi rulon i podzielic na 20 kawałków. Każdy z nich rozpłaszczyć , nadziać 3-4 malinami ( w zależności od wielkości) i połową łyżeczki
Malinowa KawiarenkaPlacki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy(...)Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię