mąka - 10440 przepisów (strona:188/696)

Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 558

upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste(...)kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy na malutkim ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz oba cukry. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem. Do mieszanki z mąką najpierw dodajemy jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych

Ratunku obiad
Angielskie ciasto ucierane 195

Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku(...)może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a na koniec dolewamy po 1 łyżce mleka, cały czas miksując.   Ciasto przekładamy do tortownicy (każdą formę, inną niż silikonowa, należy wyłożyć papierem

Ratunku obiad
Słodkie bułeczki z rodzynkami 226

modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego łatwe i szybkie. Czy może być jeszcze lepiej? Drożdżowe bułeczki z rodzynkami składniki na 5 bułeczek Należy przygotować: 250 g mąki + 1 garść do podsypania 4 łyżki cukru pudru (może być też zwykły) 150 ml mleka + trochę do posmarowania bułeczek 50 g masła + trochę do posmarowania miski 50 g rodzynek szczypta(...)studzimy. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy masło z mlekiem. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy rodzynki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi

Ratunku obiad
Bułeczki z suszonymi pomidorami 179

zapraszam na puszyste bułeczki o intensywnym smaku, świetnie nadające się na leniwe śniadanie. Ziołowe bułeczki z suszonymi pomidorami składniki na 5 bułeczek Do ich przygotowania będziemy potrzebować: 250 g mąki + 1 garść do podsypania 1 łyżeczka soli 175 ml wody 2  łyżki oliwy z pomidorów+ trochę do posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy(...)rodzynkami .  Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy oliwę i wodę. Następnie dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz zioła i paprykę, dalej wyrabiając. Gotowe ciasto

Ratunku obiad
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i m&m's 227

łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny(...)jednolita. Następnie zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z dodatkami z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia. Po tym czasie mieszankę miksujemy, dodając najpierw po jednym jajku, a później mąkę z proszkiem i sodą.  ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką okrągłej formy. Pieczemy w 150 stopniach ok. 50 min. Po tym czasie możemy sprawdzić patyczkiem i w razie

Ratunku obiad
Knedle z truskawkami 363

takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru ok. 400 g mrożonych truskawek (w sezonie koniecznie świeże) Do podania: kilka łyżek kwaśnej śmietany 12/18% ok. 50 g truskawek 2-3 łyżeczki(...)przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatamy widelcem (trochę pracy z tym jest, ale efekt o wiele lepszy, niż przy użyciu tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy

Ratunku obiad
Słodkie co nieco na niedzielę 211

możecie oglądać na zdjęciach, które mimo brzydkiej pogody pachną wiosną i... rabarbarem :) Drożdżowe muffiny z rabarbarem i razową kruszonką porcja na 12 sporych babeczek Będziemy potrzebować: 3,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru + trochę do zaczynu i posypania rabarbaru 200 g roztopionego i ostudzonego masła (82%!) 50 g świeżych drożdży 2 jajka 1/3 szkl. ciepłego mleka 1 dużą łodygę(...)rabarbaru Dodatkowo: 50 g pszennej mąki pełnoziarnistej 25 g zimnego masła 25 g cukru Przygotowanie muffinek rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż się rozpuszczą. Kiedy już staną się płynne, dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5-7 min. (uważamy, by zaczyn nie wykipiał

Ratunku obiad
Idealny letni deser, czyli crumble z truskawkami 203

truskawkami (porcja na prostokątną formę o wielkości 28 na 18 cm) Ten deser ma niestety jedną wadę: za szybko znika! ;) Będziemy potrzebować: 500-700 g truskawek 16 łyżek mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 łyżek zimnego masła ulubione lody (ok. 500 ml) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże, można je pokroić na połówki(...)ćwiartki. Małe zostawiamy w całości. Mąkę, cukier i masło umieszczamy w misce i przecieramy przez palce, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę można również trochę pozgniatać w dłoniach, tworząc trochę większych grudek, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a następnie formę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną

Ratunku obiad
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 146

prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 4 łodygi rabarbaru 100 g masy marcepanowej Drożdże zasypujemy cukrem(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie

Mienta blog
Cobbler z truskawkami 174

oryginału —>KLIK . Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek 150 g rabarbaru łyżka mąki pszennej ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 75 g mielonego serka na sernik szczypta soli(...)dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki

Mienta blog
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 143

całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie coraz więcej. Polecam :) 270 g półtłustego twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 malutkie jajka lub 1 normalne łyżka cukru z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu skórka starta z połowy pomarańczy jagody poziomki Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę(...)żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego :) function load

Mienta blog
Omlet biszkoptowy 157

smażenia mocno rośnie i bardzo się nadyma. Omlet świetnie smakuje z dżemem i śmietaną, a w sezonie, ze świeżymi owocami. Bardzo polecam! Składniki (jedna porcja): 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru dżem i śmietana do podania Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i delikatnie wymieszać(...)białkami. Dodać mąkę i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać, tak aby całość pozostała puszysta. Omlet smażyć na patelni z odrobiną masła, na małym ogniu. Kiedy zacznie się ścinać z wierzchu, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Podawać na gorąco z dżemem i śmietaną lub w sezonie, ze świeżymi owocami. Wyliczenia: jajka 1,40 zł mąka, cukier, dodatki ok. 0,50 zł Koszt

Obiad za dychę
Pierogi z jagodami 214

ciemnych kuleczek. Pamiętam powroty, przez pola, przedzieranie się przez trawy i zboża... Szkoda, że w okolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ... Składniki: * 2 szklanki mąki * 1/2 łyżki masła * 1 żółtko *  woda * około 1 litra jagód * cukier * kwaśna śmietana * cukier puder Wykonanie: Jagody opłukać i starannie osuszyć. Mąkę przesiać. Na stolnicy lub w misie usypać(...)wianuszek z mąki, do jego środka włożyć masło i żółtko. Zagniatać ciasto, dolewając około 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i  elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę. Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać

kolorowotorcikowo
Ciasto jogurtowe z owocami. 268

szkl. cukru (w oryginale 1 i 3/4 szkl. - ale dla mnie jest za słodkie); 2 łyżki cukru waniliowego; 1 szkl. jogurtu; 1/2 szkl. oleju; 3 szkl. mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; ok. 2 szkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki(...)odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej. Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto, a na wierzchu wysypujemy owoce. Pieczemy około 45 min. w 180 stopniach - "do suchego patyczaka". Polecam gorąco!!! Smacznego

Miksturownik
Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 286

tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :)) Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600 przepisów na każdą okazję".   Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 12 śliwek(...)mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale, ja wybrałam jednak cukier brązowy; masło i bułka tarta do wysmarowania formy. Śliwki myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec stopniowo

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania