mąka - 10440 przepisów (strona:130/696)

Budyń malinowy - domowy 111

szkl malin 3 szkl mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej pół szkl cukru Maliny wsypać do kubka blendera, dodać 2-5 szkl mleka i zmiksować, Przelać na sito i przetrzeć ziarenka, z mlekiem łatwiej się przeciera aniżeli same maliny. Do reszty mleka dodać mąkę i wymieszać. Nastawić na ogień maliny z mlekiem  i cukrem, tuż przed zagotowaniem dodać mleko(...)mąką . Zagotować, lekko przestudzić, rozlać do pucharków, udekorować malinami i listkiem mięty lub melisy

Gotowanie jest łatwe
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 146

pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek(...)wodą, przykryć i poddusić . Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się

Gotowanie jest łatwe
Pikantne skrzydełka jak z KFC 325

pieprzu  Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu  pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Na p anierkę ok. szklanki mąki pszennej Doda tkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze(...)mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem). Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka. W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 481

dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą(...)mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając

Mała Cukierenka
Dyniowy chlebek na słodko 112

przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek(...)troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół

KasiaiKrzysiu.pl
Kluski śląskie 114

określonej reguły, która podaję poniżej. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę. Jeżeli będą ugotowane tego samego dnia należy bardzo dobrze je wystudzić. Ciepłe będą nadmiernie chłonęły mąkę. Z zimnych, przeciśniętych ziemniaków formujemy kopczyk, który następnie przekrawamy na krzyż na cztery części. Wyjmujemy jedną ćwiartkę i uzupełniamy ją mieszanką mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki

kawawszklance
Kruche na kefirze ze śliwkami ( duża blacha) 534

być więcej - ciasta czy nadzienia - tutaj wszytskiego jest praktycznie po połowie. Tak, że będą zadowoleni i ciastożercy i owocożercy. Przepis na dużą blachę ( 24 x 45 cm) - 4 szkl. mąki - 1 szkl. cukru - 3 żółtka - 1 margaryna / masło - 0,5 - 0,8 szkl. kefiru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: - 7 łyżek masła / margaryny - 7 łyżek cukru - 14 łyżek mąki(...)ćwiartki (jeżeli mały małe śliwki to wystarczy podzielić je na połowę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i w palcach formujemy grudeczki. Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy tłuszcz i siekamy. Następie dodajemy żółtka i pół szklanki kefiru. Zagniatamy. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć - dodajemy pozostały kefir. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy

kawawszklance
Miodowe ciasto z gruszką 161

Reakcja sody z miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor, Na tortownicę 26 cm: - 5 jajek - 0,5 szkl. cukru - 0,5 szkl. miodu - 3/4 szkl. oleju - 2,5 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu - 3 duże gruszki - 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie 3 łyżki maku W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę(...)cukier i miksujemy do momentu ubicia jajek na jasny krem, Następnie wlewamy miód i olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią

kawawszklance
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 174

około 25 rogali. - 40 dag wyłuskanych niesolonych orzeszków ziemnych - 1 szklanka rodzynek - 3.4 szklanki mocnej herbaty - 1/3 szklanki rumu lub innego mocnego alkoholu - 270 ml mleka - 1 łyżka mąki pszennej + jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej ( można zastąpić gotowym proszkiem budyniowym - 2 łyżki) - 3/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie odtłuszczone granulowane) - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - sok z połowy cytryny(...)można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać do masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny

kawawszklance
Kopytka polane masłem miętowo-tymiankowym 120

następnie po języku rozpływa się dominujący aromat  tymianku i masła. Prostota pozostaje jednak niezastąpiona.. Proporcja na dwie osoby: - 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków* - 9 łyżek mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju** - 2 żółtka Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.  Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić

kawawszklance
Ciasto drożdżowe cynamonowe 158

drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 40 gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju(...)drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka Ciasto drożdżowe cynamonowe Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, resztę mleka, mleko w proszku, olej i zaczyn. Zagniatamy ciasto 10 minut końcówką

Pyza i Surówka
Francuskie rurki nadziewane 185

karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja na ok 30 rogalików Składniki:   ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa   2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła(...)mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie  ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy śmietanę i wszystko zagniatamy. Ciasto zakręcamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1,5h. Następnie na oprószonej stolnicy rozwałkowujemy dość cienko ok 0,3 cm i przecinamy w paski o szerokości

Niezły Młynek
Pizza alpejsko-prowansalska 144

jakże bardziej przyjazny smak dla polskiego podniebienia. Pierwsza zmiana pociągnęła za sobą kolejne odstępstwa i z planowanej prowansalskiej wyszła raczej alpejska, choć z francuskimi dodatkami. Składniki : 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich(...)może być też bleu de Bresse) cebula 2 figi dobra oliwa ewentualnie: mozzarella  Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody.  Dodać cukier. Wymieszać. Wierzch posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na kilka minut, by ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże.  Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza na grubym cieście 124

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 7g   drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki kaszy manny  Do ciepłej wody dodać cukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać(...)rozpuszczenia drożdży, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.  Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną połową kaszy manny, zagnieść przez chwilę. Wyłożyć do formy

kulinarnyswiatdomi
Kluski dyniowe z palonym masłem 134

bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ok. 80 g masła dobrej jakości (użyłam masła Kerrygold) kilka świeżych listków szałwii (ewentualnie bazylii) sól(...)pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek ciasta i toczymy otwartą dłonią wałeczek. Jeśli będzie się przylepiał, podsypujemy więcej mąki. Nożem

Poezja smaku