Idealna ryba na piątkowy obiad. Składniki 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g ) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju do posmarowania papieru listki bazylii Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Salsa : 2 małe fenkuły 2 obrane(...)przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem. Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem. Po wyjęciu z marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut
R'n'G Kitchenkrówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru\5 łyżek wody 2 łyżki oleju tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białka(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier ciągle ubijając następnie dodawać wodę, kolejno po jednym żółtku- ubić na sztywno. Przesiewać mąkę z proszkiem partiami i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180*C Krem: Puszkę krówki wkładamy do garnka
Garnkowe fanaberiepracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku(...)śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię
SzczyptaSmaQwykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko biały sezam(...)słodkiej 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki soli Świeże drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie mąkę przesypać do miski. Dodać przyprawy. Resztę mleka i podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée
UgotowaćWitam Drodzy Czytelnicy mojego bloga, dzisiaj zapraszam po obiecany przepis na racuchy z jabłkami. Składniki : 4 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy odrobina soli 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia cukier puder Diamant do posypania Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże(...)cukier i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby podrosły. Jak troszeczkę podrosną to dodajemy je do mąki i wsypujemy szczyptę soli i wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy. 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta
Kuchnia u Bietkideski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy. Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: 40 dag piersi z kurczaka 15 plastrów żółtego sera 1 opakowanie mozzarelli duża(...)kulka zioła prowansalskie sos do pizzy Folwark Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. * Nastawiamy piekarnik na 170 st. Wstawiamy do niego kamień ,żeby się
Z Majeczką w kuchnigarów i piecze dla swoich milusińskich łobuzów . Składniki na babkę piaskową: 5 jajek 3/4 szklanki ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos - Pol 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: czekolada mleczna 150 g mleko 3 łyżki Wykonanie(...)babki piaskowej : Wbijamy jaja do misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dodajemy majonez 4 łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki ( nie smarowałam margaryną ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach . Wykonanie polewy: W kąpieli
Różowa kuchniapieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje) 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 papryka 1-2 cebule 10 dag wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła sól, pieprz(...)pokroić, lekko posolić, zeszklić na maśle i poddusić do miękkości. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę i odsączoną kukurydzę, smażyć razem przez chwilę. 2. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię
Kto ugości moich gości?znikomą ilością cukru. Tylko kruszonka na muffinkach nieco kaloryczna, ale, ale ..wcale jej tam być nie musi ;) Składniki: 1,5 szklanki pure z pieczonej dyni 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 20 daktyli 2 jajka 3/4 szklanki napoju sojowego lub chudego mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można(...)lodówki. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Po okołu 20 minutach odlać wodę, a daktyle zblendować. Pure z dyni zmiksować z olejem, rozdrobnionymi daktylami i jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką
kolorowotorcikowołatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło i bułka tarta do nasmarowania blachy(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej 2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy na zmianę po chochli, dwóch. Pieczemy około
W kuchni bez szafekinnych sprzętów kuchennych tylko piekarnik :) Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno nam nie zaszkodzi :) Tarta cytrynowo - limonkowa Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (tradycyjnie wymieszałam pół na pół mąkę żytnią razową i pszenną) 3/4 kostki zimnego masła 6 łyżek cukru żółtko Składniki na masę: mały kubek śmietany mały serek homogenizowany naturalny 3 jajka(...)łyżki cukru waniliowego sok z półtorej cytryny Na wierzch: limonka cukier kryształ do posypania kilka listków mięty Tarta cytrynowo - limonkowa Siekamy mąkę z masłem, cukrem, żółtkiem i 5-ma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Tarta cytrynowo - limonkowa W tym czasie roztrzepujemy jajka ze śmietaną, serkiem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Tarta cytrynowo
Pyza i SurówkaDomowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony. 600 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko Ziarna sezamu W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże(...)momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
VioletoweKucharzenieprzyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g miękkiego masła 4 żółtka 25 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże(...)Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami
Słodka Stronaakurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam jogurt grecki) 2 łyżeczki cukru (dałam jedną) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)pleśniowy, sezam, rozmaryn Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki
Stare Garydelikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej(...)misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je po raz kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory
Z Kuchni Do Kuchni