mąka - 10440 przepisów (strona:124/696)

Zielone ravioli z rukoli 162

łososiem . to kwadraty robiłam ręcznie. Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio. Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu(...)się za pomocą haka robota. Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna! Przepis na Zielone ravioli z rukoli(2 porcje- 12 sztuk) * szklanka o poj. 250 ml 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 1 jajko szczypta soli 1 op. świeżej rukoli 150 g sera ricotta sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis Opakowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczko prawdę Ci powie... 219

teraz czy na mojej choć raz pojawiło się właściwe imię.. ?;)  Ach, wspaniałe to były czasy! W tym roku może pokuszę się i poleję wosk. A tymczasem sypiemy mąkę do miski, dorzucamy resztę składników i lepimy ciasteczka!      Ciasteczka z wróżbą Składniki 300 g mąki 100 g cukru pudru 3 jaja  łyżka oleju  łyżka wody(...)Mąkę przesiewamy do miski, wrzucamy jaja, cukier, olej i wodę, po czym zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, ale lekko klejące. Nam wyszło to tak: Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy wyciętą i złożona wróżbę, po czym zamykamy na pół i formujemy w półksiężyc.   Z całego ciasta wychodzi około 60 ciasteczek. Układamy je na dużej

Sajkofanka smaku
Sernik 226

zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek(...)wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 259

prób i błędów doszłam jednak do wymarzonego celu i zrobiłam taki zakwas, który spełnił moje oczekiwania ;) Idealnie kwaśny i intensywnie pachnący. Nie ukrywam, że sekret tkwi w dobrze dobranej mące i odpowiednich warunkach przechowywania. Ważne, żeby cały czas nasz zakwas pracował - miał ciepło, unikał przewiewów i spokojnie sobie dojrzewał. Zakwas przygotowany tradycyjną metodą nijak nie ma się do tego sklepowego(...)rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy.   Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek

Sajkofanka smaku
Kruche ciasteczka z sezamem 178

widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej, niedzielnej kawy. Polecam też inne moje przepisy na ciasteczka: Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao Ciasteczka owsiane(...)białkowe Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 204

fosforu. Mają również dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu!  Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta(...)gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku

Mia Cucina Sofieta
Torcik czekoladowy 517

wersji mini torcików z kremem z mascarpone i białej czekolady. Idealne na Dzień Matki ! Torcik bardzo słodki, ale od święta - dlaczego nie !  Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao(...)oraz masło i połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie mikserem lub łyżką.  Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut do tzw.suchego patyczka. W tym czasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę

Zabawa smakiem
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 139

yszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 220 o C   Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 7 g suszonych drożdży lub około 25 g świeżych 0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto piernikowe z czekoladą 166

zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady(...)posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie

Fabryka pomysłów
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 937

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela(...)proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać przyprawy i wymieszać. 3. Do przestygniętej masy z miodem dodać jajka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się

Mała Cukierenka
Świąteczne brownie / Christmas brownie 126

wzbogacone o korzenną przyprawę, która to właśnie nadaje mu świątecznego charakteru. Brownie wychodzi cudownie wilgotne i o dziwo, umiarkowanie słodkie dzięki dużej zawartości gorzkiej czekolady. W tym przepisie użyłam mąki Puszystej Krupczatki Lubelli i brownie wyszło idealne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Świąteczne brownie (16 małych porcji) Składniki: 180 g masła, pokrojonego w kostkę 150 g gorzkiej czekolady(...)posiekanej 3 jajka 200 g brązowego cukru 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli , przesianej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 100 g czekolady mlecznej, posiekanej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm. W misce żaroodpornej

karmelowy
Pierniczki 172

średnicy ok. 7 cm): 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły) 1/2 szklanki płynnego miodu (użyłam gryczanego, ale może być inny) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą(...)kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy pierniczki (o dowolnym kształcie). Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (funkcja góra-dół) przez 5 do 8 minut (cieńszym

MyCookBook.pl
Smażenie kotletów - kilka dobrych rad. 52137

Rada 1   A by panierka nie odpadała od kotletów po usmażeniu trzeba rozbity i posolony kotlet obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, a dopiero później panierujemy kotleta jajkiem

Przepisy i porady kulinarne
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 165

spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar L Masa makowa(...)drobno posiekanych Piana z białek: 5 białek 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około

Nastoletnie Wypiekanie
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 179

stół – pachnąca i postna . Śledzie przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)kręgosłupów , bo one niestety się nie przegryzą-pozostaną twarde . W zasadzie jak ktoś nie chce wycinać , można zostawić i wyjąc , przy jedzeniu – nie tragedia Myjemy , solimy , obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor , do chrupkości , na patelni w dość głębokim tłuszczu . Oleju po smażeniu nie wylewamy , jest on ważnym składnikiem zalewy , dzięki mące którą zawiera . Lekko przestudzone śledzie

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania