mąka - 10440 przepisów (strona:132/696)

.812. leniwa niedziela 124

dziennie...Dlatego dzisiaj nie robię nic, lenię się na maksa, bo jednodniowy weekend się zdarzył... PRZEPIS /1 porcja/ ~130g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka karobu ~25g mąki pszennej razowej ~łyżka mąki kokosowej (15g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę duzo dosłodzić żeby zniwelować smak fasoli :D) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę miksujemy(...)gładką masę, dodajemy żółtko, mąki, karob, proszek do pieczenia i cukier/stevię. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy, wylewamy masę na omlet i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się zetnie (można smażyć pod przykryciem). Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Smacznego

breakfast of dreams
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 161

mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać

chili & sugar
Duszony boczek w sosie grzybowym 550

świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy  w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min.  Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając.  Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków.   Smacznego

kgwjanczewo
Proste, ucierane ciasto z truskawkami 190

ciasto z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 320 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki (ok.280 g) skóra(...)otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 750 g truskawek   Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątna formę o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm smarujemy masłem w kilku miejscach i wykładamy papierem do pieczenia (masło przyklei nam papier do formy). Mąkę mieszamy

Moja Delicja
Bułki pomidorowo-bazyliowe 185

łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto pomidorowo-bazyliowe Wykonanie : Mąkę przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się(...)klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem na 10 części. Uformowałam z nich kulki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Wierzchy bułek ponacinałam nożyczkami

apetytnapieczenie
Pomarańczowe babeczki z makiem 165

poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą pominęłam. Skład jest taki  200 g. mąki pszennej  ( ja użyłam typ 550 ) 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka o temp. pokojowej 125 g. miękkiego masła łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki kefiru skórka otarta z 1 pomarańczy Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę. Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy

apetytnapieczenie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 180

Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier

A Ty Smakuj Mnie
Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady 176

kawowa babka na oleju i z  polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku * polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady(...)Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników). Do ubitych jajek, dodać olej i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut

CookYourself
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 142

polewą, lukrem czy nawet z cukrem pudrem. Polecam.   'karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem' Składniki: - 200g miękkiego masła - 150-200g cukru - 250g mąki pszennej - 125 ml śmietany UHT 36% - 125 ml mleka - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - garść orzeszków ziemnych w karmelu/miodzie - solony karmel (opcjonalnie)     Cukier wsypać do garnka(...)pryskać). Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy (ok 5-10 minut). Zdjąć z ognia. Delikatnie przestudzić. Masło utrzeć do białości. Dodać karmel, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Masę przelać do formy (użyłam silikonową, metalową - wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką/bułką tartą). Piec

CookYourself
Lebkuchen - niemieckie pierniki 199

Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie do polukrowania i jako prezent gwiazdkowy. 'lebkuchen - niemieckie pierniki' Składniki (ok.30-40 sztuk): - 1 jajko - 100g masła - 200g brązowego cukru - 200g płynnego miodu - 450g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 2-3 łyżeczki cynamonu Masło, miód i brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać(...)uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm.  Wycinać pierniki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec partiami

CookYourself
Chleb drożdżowy bez zagniatania 200

znajduje się już jeden przepis na chleb na drożdżach (z maślanką) - przepis tutaj , ale ten zdobył bardziej nasze serca :)  'chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody ( tutaj moje miarki ) - 50ml mleka - 1 łyżka miodu płynnego W garnku podgrzać mleko, wodę i miód. Do dużej miski(...)przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Dodać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę

CookYourself
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 183

wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie.   'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia

CookYourself
Kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta 188

szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego) - 100g wiórków kokosowych - 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 rozkłócone jajko Mleko skondensowane, razem z jogurtem wlać do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu. Dodać wiórki kokosowe i mieszać do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną(...)masą kokosową zwiększyć ogień (uważać, żeby nie przypalić). Dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu, gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ananasa i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy

CookYourself
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 168

żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać(...)kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego zakwasu, który przechowuję w lodówce, w słoiku. Przy starterze dodaję szklankę mąki i 0,5 litra ciepłej wody

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 363

własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka(...)oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć

CookYourself

Proponowane wyszukiwania