mąka - 10440 przepisów (strona:126/696)

Mini pączki w 15 min. 187

później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 laski wanilii Dodatkowo: olej do smażenia np. Olej Polski Rzepakowy cukier puder Wykonanie(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, następnie łyżeczką lub tępą stroną nożyka wyjmujemy ziarenka wanilii. Jajka roztrzepujemy z wanilią, następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym. Po czym do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę. Całość miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju

IMPRESJA SMAKU
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 488

debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej(...)suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir.   Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 133

białek! Sernik rośnie wysoki i nie opada, a że jest podzielny i pieczony w dużej formie, to wystarczy dla wielu łakomczuchów :) Gorąco polecam! Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie(...)zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem

MyCookBook.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 407

kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików(...)odciskamy ją z pozostałej wody i kroimy. Dodajemy przepuszczone przez maszynkę grzyby oraz podsmażoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy

MyCookBook.pl
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 243

Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy +  masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka(...)malakserze Natkę pietruszki drobno siekamy Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni (uwielbiam prażony słonecznik!) Przekładamy je do miski, dodajemy przestudzoną kaszę, masło, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 243

Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy +  masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka(...)malakserze Natkę pietruszki drobno siekamy Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni (uwielbiam prażony słonecznik!) Przekładamy je do miski, dodajemy przestudzoną kaszę, masło, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek

Szczęśliwa kuchnia
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 122

możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu. Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g  mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę(...)Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią

Kulinarne przygody Gatity
Gwiazda drożdżowa z makiem 145

ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej masy makowej lub masy własnej roboty  2 białka Wykonanie tradycyjne: Roztopić masło. Jajka i żółtka ubić(...)cukrem na parze . Mąkę przesiać, dodać ubite jajka, mleko, sól, roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości).  Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg

Mania Wypiekania
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 184

cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej  2 jajka  2 dojrzałe banany  skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu

FitKot
Strucla z makiem i bakaliami 164

Musiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :)      Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 150 g rozpuszczonego masła 6 żółtek 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku(...)migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku   Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol     Wykonanie: Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować

Różowa kuchnia
Sernik bez spodu 817

kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi. Składniki na sernik: 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka ) 6 jajek 120 g masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej szklanka drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie sernika: Na początek włączamy piekarnik na 180st. Ucieramy masło z cukrem, na jasną(...)puszystą masę. Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy zostawiając sernik

NiePieprz.pl
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 123

polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa(...)czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać

Świat Ciasta
Granola piernikowa z mini pierniczkami 183

Ostudzić, połączyć z pierniczkami i skórką pomarańczową (lub po prostu podawać z cząstkami mandarynek). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Podawać z mlekiem, jogurtem ,itp. Pierniczki 100-115 g przesianej mąki 35 g masła 40 g miodu gryczanego 10 g melasy 30 g cukru pudru trzcinowego szczypta sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru Mąkę przesiać, odstawić(...)Masło, melasę, miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić 15 minut. Rozwałkować cienki placek, wykrawać niewielkie pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 4-5 minut w 170°C. Smacznego

Pełny talerz
Makowiec na kruchym spodzie 129

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki(...)łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja – 2 sztuki Mąka pszenna – 2 łyżki Szczypta soli Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Bon Appetit
Jesienny bezglutenowy tort buraczany z granatem 212

sezonowych produktów, dlatego i taki też jest nasz torcik, który idealnie komponuje się w jesienną aurę jednocześnie ją osładzając :) Będąc na diecie bezglutenowej do wykonania tego tortu użyliśmy mąk nie zawierających białek glutenowych niemniej bez problemu można go zrobić na zwykłej mące pszennej tortowej :) Składniki na ciasto

Kuchenne Wariacje