mąka - 10440 przepisów (strona:126/696)

Młode gołąbki w śmietanowym sosie 213

mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka(...)dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia

Ogrodnik w podróży
Siekane drobiowe 156

ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pizze... zawsze wyjdzie :) 544

oddzielny wpis tylko na ciasto do pizzy ponieważ często  pojawia  się  w moich przepisach . Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki(...)cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej. Następnie wlewam ok 60 ml przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie i prostsze :)  ) Teraz

Kuchnia Viki
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 215

English Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 400 g mielonego twarogu na serniki 300 ml śmietany 18% 1 ½ łyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem

karmelowy
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 176

którego mam zamiar się stosować, ponieważ mam już serdecznie dość łapania każdego możliwego choróbska, panoszącego się bezczelnie w moim otoczeniu. Wegańska tarta z powidłami i jabłkami: SPÓD: - 250g mąki owsianej (może być pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia etc.) - 20g łyżki babki płesznik i jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego - 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru/ksylitolu - lub więcej NADZIENIE: - słoik powideł(...)Wykonanie: 1. Wymieszać dokładnie widelcem babkę płesznik i jajowatą lub siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut

Pland based fille
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 272

potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym (*) - dla mnie w smaku jest akurat, ale dodatkową słodycz można uzyskać poprzez posmarowanie kawałka ulubioną konfiturą lub dodania (przed pieczeniem) suszonych owoców. Mąka żytnia - w porównaniu do mąki pszennej - zawiera o wiele więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy. Oprócz tego, ze nadaje wyrazisty smak - to korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednym słowem - warto "przemycać(...)takie słodkości do naszej diety.  (Forma o wymiarach 12 x 30 cm) 3 jabłka (średnie) 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo

Di gotuje
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 197

chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru(...)Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy

Kuchnia Łukasza
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 151

bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni

Z Kuchni Do Kuchni
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 173

pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule(...)mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy  1 1/4 szklanki  mąki i dobrze mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę

W kuchennym oknie Ewy
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 626

ozdobną wstążeczką lub wsadzicie do pięknego pudełeczka, mogą być wspaniałym prezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych Bliskich :) SKŁADNIKI (na 50 sztuk): 500 g mąki pszennej 170 g migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego(...)wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z jagodami 119

Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie(...)elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem. Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną

Bajeczna Kuchnia
piegusek ze śliwkami 124

Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem 187

ciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyzka oleju nadzienie: 1 szkl kaszy gryczanej 250 g sera białego sól pieprz 1 jajko Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku. Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać(...)solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki. Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Tarta z figami, gruszkami i białym serkiem 155

ciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić(...)piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa - Pasticio 253

cayenne, pasternak)  3/4 szkl rosołu lub wody kilka suszonych grzybków sól sos beszamelowy 1 kopiasta łyżka masła pół małej cebulki sól pieprz imbir 500 ml mleka 3 łyżki mąki 1 jajko Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku. Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić(...)pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min. Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. ) Na koniec dodać przyprawy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania