mąka - 10440 przepisów (strona:117/696)

Chleb pszenno -gryczany, na zakwasie 194

Powstał taki trochę dziwny chleb bo z różnych rodzajów mąki pszennej, z dodatkiem mąki gryczanej i otrąb z gryki. Prawdę mówiąc to otworzyłam szafkę, w której trzymam produkty sypkie i wsypywałam co mi się nawinęło. Wiem czego ile bo michę z zaczynem stawiam zawsze na wadze i notuje kolejne wskazania :D Inaczej pogubiłabym się szybko. Czasami trafia do niej coś(...)jest smętną resztką na dnie słoika i tak właśnie było w tym przypadku z mąką gryczaną - niewielka ilość stała już jakiś czas i trzeba było ją zużyć. No to zużyłam. A otręby gryczane kupiłam kilka dni temu w osiedlowym sklepie - wpadły mi najpierw w oko a potem do koszyka bo wcześniej nie znałam tego produktu. A skoro już wsypałam mąkę

Smaczna Pyza
Chlebek z dynią 141

Smaczny i zdrowy chlebek dyniowy. Składniki: - 50 dag miąższu dyni - sól - 2 i 1/2 dag drożdży - 50 dag mąki - 2 czubate łyżki ziaren dyni Przygotowanie: Oczyszczony miąższ z dyni kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, podlewamy 150 ml wody, wsypujemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Następnie odcedzamy, zachowując wodę(...)spod gotowania. Gdy mus wysygnie miksujemy go. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody z gotowania dyni, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zmiksowaną dynię oprószamy przesianą mąką, dodajemy 3/4 łyżeczki soli i przygotowany rozczyn. Wyrabiamy w misce, aż zacznie odchodzić od ręki. Wyjmujemy na oprószony mąką blat, dodajemy ziarna dyni i zagniatamy ręcznie przez chwilę, aby równo

Zainspirowana w kuchni
Brzoskwiniowa słodkość 279

Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła(...)alkohol do napączowania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem oraz mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 C Placek kokosowy: ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy żółtka oraz wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 C. Masa: brzoskwinie odcedzamy

Zainspirowana w kuchni
Sernik z bezą orzechową 635

Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki(...)winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy

Zainspirowana w kuchni
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 120

się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki(...)łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej. Można tutaj wykorzystać zakwas robiony na mące pszennej - reszta proporcji zostaje taka sama.      Figi kroimy na mniejsze kawałeczki, orzechy laskowe rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy z resztą składników, na końcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam

sama złodycz
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 203

tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka(...)cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu      Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z miodem, odstawiamy do "bąbelkowania". Mąkę przesiewamy na blat, na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło, sól, ziarenka wanilii i drożdże. Porcjami zagraniamy mąkę do wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne

sama złodycz
Chleb z ziarnami 251

perspektywa… osobiście nie próbowałam… nieprzerwanie „odświeżam” mój pierwszy, podarowany zakwas… Ale wśród społeczności blogowej wiele receptur zakwasowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań. Reszta składników na chleb: 1 kg mąki tortowej - przy dużej ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką pełnoziarnistą

Grunt to przepis!
Chleb pomidorowy 168

łyżeczki). Składniki na 2 okrągłe (no, prawie...) bochenki: 300ml krojonych pomidorów z puszki - krojonych żeby było łatwiej   20g świeżych drożdży   600-700ml mąki pszennej - wyjątkowo tym razem zrobiłam pól na pół: żytnia razowa z pszenną wrocławską - nie do końca udany zabieg, bo chlebek był trochę ciężkawy i nie chciał rosnąć, choć na smaku nic nie stracił(...)świeże/suszone pół na pół (wtedy 1 łyżeczka suszonych= minimum 1 łyżka świeżych poszatkowanych). W dużej misce dobrze wymieszać pomidory z puszki - wraz z zalewą - z drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować.   Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto starannie

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 256

drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku.  Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru   1 duży cukier wanilinowy (32g)   125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej   1 jajo - całe(...)szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie 156

Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej  3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam(...)składniki nie są konieczne) I ETAP Mąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc. II ETAP Dodać 1 kg mąki pszennej, otręby, sól,2,5 szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makowiec na kruchym spodzie 192

wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie   Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa (gotowa(...)przygotowana samodzielnie) Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kruche ciasto ze śliwką 148

składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 dużych  śliwek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki tartych migdałów Back Mit Z żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego(...)pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Świąteczne pierniczki 185

córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre. składniki: 275 g pszennej mąki 100 g drobnego brązowego cukru 75 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy  do ciasteczek korzennych Kamis 1 jajko 50 g miodu 1 łyżka śmietany Na stolnicę(...)wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować

Monia miesza i gotuje
Keks (Dundee Cake) 577

święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. składniki: 350g mąki pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g cukru ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 20ml rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g rodzynek Kresto 100 g żurawiny Kresto 50g tartych migdałów(...)pomarańczowej Gold Pack 150 g migdałów Całe migdały  zalać wrzątkiem, zostawić do wystudzenia i obrać ze skórki. Dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Bakalie dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i odstawić. Pozostała mąkę wymieszać z tartymi migdałami i proszkiem do pieczenia i odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ziarenka z wanilii, rum oraz szczyptę soli. Utrzeć na puszystą masę

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 188

Dzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody szczypta soli 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz szpinakowy 500 g szpinaku mrożonego 150 g fety 2 łyżki śmietany 18% 3 ząbki czosnku(...)garść startego sera żółtego sól z pieprzem Kamis Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia

Monia miesza i gotuje