mąka - 10440 przepisów (strona:115/696)

Klasyczna tarta z owocami 338

zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli  2 żółtka Przygotowanie spodu tarty Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać(...)przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek)   500 ml mleka  1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku) 4 żółtka (dałam 3) 100 g cukru 50 g mąki kukurydzianej (dałam zwykłą) Przygotowanie kremu   Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię.   Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, a następnie rozrobić z ciepłym mlekiem i całość zagotować. Wyjąć strąk

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naleśniki francuskie 164

azwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste. Naleśniki francuskie PRZEPIS /źródło: Michel Roux "Jajka"/ Składniki /na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/  125g mąki 15g cukru  ( tylko w wersji "na słodko") szczypta soli 2 jaja 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropel esencji waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej ( t ylko w wersji "na słodko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 143

wersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: ok. 1h   Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki(...)łyżeczki drożdży instant 0,75 łyżki soli 0,75 łyżki cukru 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.  Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.  Po nownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowy warkocz z orzechami 173

wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura: 190 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta(...)szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru  Przygotowanie   Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić.  Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks 386

Czas pieczenia: 1 h 20 min. Ciasto 2 0 0 g masła 200 g cukru sól, skórka z cytryny 4 jajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii (do wyboru: rodzynki, figi, suszone morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, trochę mieszanki kolorowej do keksu) Przygotowanie Miękkie masło(...)dobrze utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać do obtoczenia bakalii) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Snikers vel Gosiak 1895

sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas pieczenia: 30-35 min.   Ciasto kakaowe   4 jajka 0,5 szkl. cukru  1 szkl. mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową(...)warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia).  Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać) Z mleka, cukru, mąk ugotować budyń

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowy tort kajmakowy 472

link , poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt ( na tortownicę o śr. 23 cm ) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych 8 g cukru waniliow ego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( mo żna pominąć ) szczypta soli  Nastawić piekarnik na temperaturę(...)170ºC . Mąkę przesiać ( dałam pól na pół mąki ziemniaczanej i pszennej ), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W od dzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczy pt ą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z kruszonką 188

również z konfiturą jagodową. :) C iasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/   Temperatura pieczenia: 180 o C C zas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła śmietankowego 4 jaja 1,5 szklanki cukru 10 dkg świeżych drożdży 1,75 szkl. mleka zapach śmietankowy starta skórka z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek rodzynki(...)opcjonalnie) Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szkl cukru  1/3 kostka masła  olejek migdałowy Przygotowanie ciasta Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość. Do miski wsypać przesianą mąkę, utarte jajka, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rafaello - ciasto kokosowe 981

kokosowa 2,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 szkl. adwocata (opcjonalnie) 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 żółtka 1 op. cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto 8 op. herbatników lub krakersów starta czekolada (opcjonalnie) Przygotowanie masy kokosowej W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy). Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą). Wstawić do lodówki na noc. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowy 23122

Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek  3/4 szkl. cukru  2/3 szkl. maki tortowej  1/3 szkl. kakao  Krem 3 szkl. mleka  5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych  7 łyżek cukru 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego  1 małe masło roślinne(...)gęsty płyn) Poncz 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystud zonej 1-2 łyżki spirytusu 3 łyżki rumu (lub innego trunk u ) cukier do smaku Przygotowanie Biszkopt Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z polewą czekoladową 1655

czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika  ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine )   Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika(...)twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski) 200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak) 3 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 3/4 szkl. cukru białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%) 2-3 łyżki mleka 1 czubata łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka piaskowa, cytrynowa 351

Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowa PRZEPIS (żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r) Temperatura piekarnika : 170 ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)     Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej(...)kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 622

budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min.   Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka(...)oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 397

wiem, ze niezdrowo. ;) Ciasto marmurkowe (piaskowe) PRZEPIS {forma: 26 x 11 cm , 1 szkl = 250 ml} temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia :~ 60-70 min Składniki   1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu(...)waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka kakao Przygotowanie W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 563

temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn sok z 1,5 cytryny 1 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao do warstwy waniliowej : 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania