mąka - 10440 przepisów (strona:114/696)

Pełnoziarniste bułeczki z makiem 103

Składniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można  użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru(...)świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę. Gotowe ciasto podzielić na 19 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około

Blondynka Gotuje
Kopytka 124

lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo na stolnicę. Następnie wyłożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę i jajko. Zagnieść, podsypując(...)ewentualnie dodatkową mąką tak, aby uzyskać ciasto na tyle twarde, aby można je było pokroić nożem. Gotuję w wodzie z dodatkiem oliwy i soli, ok 2-3 minuty do wypłynięcia. Zawsze wychodzą! SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Ciastka z maszynki 213

się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier(...)waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą

Blondynka Gotuje
Metrowiec 164

ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu, ale również w domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć(...)łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników

Blondynka Gotuje
Biscotti z migdałami i morelą 118

pochodzi ze strony Pani Doroty  Moje Wypieki  . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:) Składniki: 1 duże jajko 90 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów 100 g migdałów w płatkach 70 g drobno posiekanej suszonej moreli Wykonanie: Jajko ubić z cukrem(...)dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą

Blondynka Gotuje
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 161

pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około(...)zewnątrz. Jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, po tym dodajemy cukier puder ciągle miksując, na końcu stopniowo dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszanki mąk, kakao i proszku do pieczenia, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Wsypujemy kolejne 1/3 mieszanki mąk, znowu krótko zmiksować i na koniec pozostałą 1/3 mieszanki.  Masę wykładamy do przygotowanej formy

Blondynka Gotuje
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 166

szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek) 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam w trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką.  Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku

Blondynka Gotuje
Ażurkowe Naleśniki 162

odrobiną naleśnika :) Uśmiech na twarzy dziecka najważniejszy:)  Składniki na naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę(...)wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista. Jak sypnie mi się za dużo mąki i ciasto zrobi się za gęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki

Blondynka Gotuje
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 153

około 30 sztuk małych eklerków: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ważne, inaczej(...)WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO EKLERKI OPADNĄ!!!!!!! Waniliowy Creme Patissiere: 600 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii 6 dużych żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mikserem z końcówkami do ubijania białek ucieramy do białości cukier z żółtkami, na końcu wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy krótko. W rondelku zagotować mleko

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 596

polecam! Przepis z MW .  Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia, nie można przestać:) widać to zresztą na moim FanPage`u na Facebook`u  - zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika (40 g) 250 g masła(...)margaryny 400 g miodu naturalnego   DZIEŃ przed PIECZENIEM: Mąkę i kakao wymieszałam w jednej misce. Miód z przyprawami zagotowałam, zestawiłam z ognia, wrzuciłam pokrojone na kawałki masło i pozostawiłam do czasu rozpuszczenia masła, a potem do wystygnięcia mieszanki. W małej miseczce sodę wymieszałam ze śmietaną. Śmietana po jakimś czasie powiększyła swoją objętość - tak ma być! :) Ważne, aby śmietana miała

Blondynka Gotuje
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 191

SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka 50 - 70 g zmielonych płatków migdałów 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka(...)roztopieniu składników, zestawiłam z ognia, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodałam jajka, wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Blondynka Gotuje
Ciasto Biedronka 186

jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy  Biooil ) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 25*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. W drugiej misce ubijamy białka, kiedy będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy  olej słonecznikowy  - w tym momencie piana trochę zmniejszy swoją objętość. Na końcu partiami wsypujemy przesiane mąki

Blondynka Gotuje
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 250

osobiście poznać smak :) Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)czasu aż  cukier przestanie być wyczuwalny między palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 158

będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini . Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu(...)suszonej miechunki Skworcu Wykonanie: Mąkę wsypałam do miski, zrobiłam w mące dołek, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam  ciasto. Kiedy stało

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 190

trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki(...)suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy

Blondynka Gotuje