ciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić(...)piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatwecayenne, pasternak) 3/4 szkl rosołu lub wody kilka suszonych grzybków sól sos beszamelowy 1 kopiasta łyżka masła pół małej cebulki sól pieprz imbir 500 ml mleka 3 łyżki mąki 1 jajko Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku. Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić(...)pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min. Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. ) Na koniec dodać przyprawy
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek(...)czosnku listki oregano natka pietruszki oliwa sól cukier ocet winny naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. sos: Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory
Gotowanie jest łatwemarchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 papryki pomidorowe 200 g brukselki tłuszcz do smażenia oregano szczypta lubczyku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Żołądki i serca umyć, zalać wodą , dodać marchew, pół cebuli, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa i podroby, przestudzić. Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę, drobno(...)dodać mięso i warzywa, paprykę pokroić w kostkę, brukselkę , podlać rosołem z gotowania podrobów. ok 1 szklankę, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę lub podprawić mąką rozrobioną w rosole, Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatweplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć(...)sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki. Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem. Przed
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać(...)przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie
Gotowanie jest łatwemąki 150 g margaryny 100 g smalcu 2 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki śmietany Mąkę przesiać, dodać miękką margaryną i smalec, oraz resztę składników i zagnieść dość miękkie ciasto. Otoczyć w mące i włożyć do lodówki na ok godzinę. Wałkować cienko ma ok 3 mm . Wykrawać ciasteczka, maczać w cukrze i piec
Gotowanie jest łatweszkl maślanki 1 jajko 0,5 szkl mąki gryczanej ok 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajko rozbić cukrem i szczyptą soli, dodać maślankę i mąkę, oraz proszek do pieczenia, wymieszać niezbyt rzadkie ciasto ale gęściejsze niż na naleśniki. Smażyć niewielkie placki . Podawać ze śmietanką i sokiem, lub polane miodem
Gotowanie jest łatweryba Amur ok 1600 g (przed patroszeniem) sól pieprz pieprz pomarańczowy suszona trawa cytrynowa sok z cytryny oliwa mąka bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Rybę oczyścić, usunąć łuskę, wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonka, Posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, Odstawić na 2-3 godziny. Jajka rozmącić, mąkę i bułkę tartą wsypać na talerze. Panierować w mące
Gotowanie jest łatwepieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Przełożyć do worka cukierniczego(...)końcówki i nadziać rurki makaronowe masą mięsną. Ustawić w naczyniu żaroodpornym. W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną cebulę , przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem) zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku
Gotowanie jest łatweszkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 kostki margaryny 1 szkl cukru pudru 4 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę z cukrem utrzeć do białości , dodać stopniowo żółtka. Do masy wlać mleko, dodać wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec ubite na pianę białka. Ciasto przełożyć do formy , piec
Gotowanie jest łatwewątróbki drobiowej 2 cebule 2 łyżki pesto z natki pietruszki 2 łyżki mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku tłuszcz do smażenia Wątróbkę umyć, osączyć na durszlaku. Mąkę wymieszać na talerzyku z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić cebulę z obu stron, po czym zdjąć ją z patelni, wątróbkę panierować w mące z przyprawami
Gotowanie jest łatwejajko 1 szkl mleka 1,5 szkl wody 1 szkl mąki zytniej 0,5 szkl mąki pszennej sól olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz czosnek 250 g sera białego Jajko rozmieszać z mlekiem i wodą, dodać mąkę szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju, wymieszać ciasto. Usmażyć naleśniki. Szpinak udusić z czosnkiem i przyprawami, wystudzić, dodać pokruszony ser, wymieszać
Gotowanie jest łatwejajka 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżeczki cukru 1/3 szkl mąki kukurydzianej mąka pszenna tłuszcz do smażenia 300 g sera białego 3-4 łyżki śmietany 300 g truskawek cukier Rozmieszać jajko z cukrem, dodać mleko i wodę, następnie mąkę kukurydzianą i pszennej tyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę
Gotowanie jest łatwekluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę(...)niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym, wymieszać. Odstawić. Z mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć. Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę. W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso
Gotowanie jest łatwe