mak - 12131 przepisów (strona:69/809)

Precle 192

zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno(...)Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180 o C przez 13 - 15 minut do momentu aż ciastka się zarumienią

Mama Gotuje
Kluski gotowane na parze 216

nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać(...)cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Babka piaskowa z makiem i czekoladą 199

Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka piaskowa(...)Składniki: 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła, roztopionego 4 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady, u mnie 70% kakao 2 łyżki cukru pudru do posypania Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia

codojedzenia
Chleb z makiem i białym serem 151

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko(...)będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.   Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy polecam wysmarować formę masłem i również

Gotowanie i blogowanie
Posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu 177

Prosty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, sałatek, koktajli. Zdrowa posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu. Prażenie nasion wydobywa smak i aromat, a zwyczajne dania nimi posypane nabierają nowego wymiaru :) Składniki: 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu   Przygotowanie Przygotować posypkę : Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając(...)nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Gotową posypkę stosować jako dodatek do sałatek lub kanapek.   The post Posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Ciasto makowo - kokosowe 230

dodać kakao i też zamrozić. Kokos: 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać. Masa makowa: 30 dag maku 2 jajka 2 łyżki masła olejek migdałowy rodzynki trochę siekanych orzechów 3 łyżki miodu cukier do smaku Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier(...)trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać. Dodatkowo: powidła  śliwkowe Przygotowanie do pieczenia: Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami. Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak.  Na wierzch zetrzeć ciasto białe.  Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 953

Rose i Royal Old England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia(...)stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut

Mała Cukierenka
Drożdżówki z makiem 194

Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam(...)przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 70 g cukru 1/3 łyżeczki kurkumy Nadzienie około 600 g puszki gotowego maku

W Moim Magicznym Domu
Makowiec drożdżowy 184

posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz

ladykitchen
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 477

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 224

szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło makowe: 1/4 kostki masła 2 łyżeczki maku 1 łyżeczka miodu Wykonanie: mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce migdały(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.              Jeśli nie lubisz maku "strzelającego" między zębami proponuję masełko ze zmielonym               makiem (przepis znajdziesz  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 240

pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa:   0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie(...)potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 207

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa(...)efekt znakomity. Bardzo polecam! Składniki na 1 keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 303

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu

Mała Cukierenka
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 215

puree z dynii (przepis 90 ml mleka 40 g masła 1 jajko 2-3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki suchych drożdży dodatkowo: dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie(...)wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem II opcja: rogaliki śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!