mak - 12131 przepisów (strona:64/809)

Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem 85

Pieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach są bardzo praktyczne. Idealne do podania, idealne do zabrania, na piknik, na słodki bufet, na deser. Sernik możemy upiec w słoikach lub innych żaroodpornych szklankach czy kubkach. Ilość słoików zależy od tego, na jakich(...)płatków owsianych 50 g masła 20 g cukru trzcinowego 20 g  miodu MASA SERNIKOWA 250 g sera twarogowego mielonego 250 g mascarpone 1 jajo L 2 łyżki maku 50 g cukru otarta skórka i sok z 1/2 cytryny lub limony 1 łyżeczka proszku budyniu o smaku wanilii SOS OWOCOWY 250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych) 30 g cukru

Tajemnice Smaku
Drożdżówki z makiem i dużą ilością bakalii. 104

Pora na coś słodkiego! Dziś proponuję pyszne drożdżówki z makiem i dużą ilością bakalii. Jak z cukierni! To co, zapraszam!  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru trzcinowego    10 dag masła Nadzienie(...)maku niebieskiego 3 łyżki miodu 5 dag jagód goji 10 dag orzechów pecan kilka suszonych śliwek kilka suszonych daktyli 2 białka Olejek migdałowy lub arakowy 5 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie masy; Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po wystygnięciu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec japoński 120

Odkąd upiekłam swój pierwszy makowiec polubiłam ciasta z dużą ilością maku. Bardzo kusił mnie makowiec japoński z jabłkami więc w końcu uległam. Piekłam go już kilka razy ale zawsze tak szybko znikał, że nie zrobiłam zdjęcia. Przepisów  jest wiele więc to mój ulpek z kilku przepisów. Polecam, ciasto jest pyszne, delikatne i wilgotne. składniki: 400 g suchego maku mielonego(...)średnich jabłek 2 solidne garście drobnych rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki z pomarańczy do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Do garnka wlać mleko. Podgrzać i wsypać suchy zmielony mak. Całość gotować aż mak wchłonie całe mleko i napęcznieje, cały czas mieszać aby się nie przypaliło. Odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka

Monia miesza i gotuje
Makowiec 101

upieczeniu wyszedł z niego niezły płaskacz, a nie o taki efekt mi chodziło (tutaj winne było też zbyt luźne owinięcie ciasta papierem do pieczenia). Druga wersja miała za mało maku, trzecia zaś miała go za dużo. Dopiero za czwartym razem udało się uzyskać, moim zdaniem, idealną harmonię pomiędzy ilością masy makowej i ciasta. Jedyne co mogłabym sobie zarzucić(...)szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 1 płaska łyżeczka soli 500 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 85 g masła Nadzienie: 350-400 g mielonego maku 1 i 1/2 szkl. mleka 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szkl. cukru 75 g masła 2 łyżki miodu 70 g rodzynek 40 g skórki pomarańczowej 3 białka Drożdże kruszymy

Smaki Na Talerzu
Mazurek drożdżowy trzy kolory 106

mąki pszennej 200 g masła 6 żółtek 2 jajka 50 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 18% Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 250 ml mleka 250 ml wody 2 jajka 1 białko 1/2 szklanki cukru Masa orzechowa: 100 g orzechów włoskich – drobno zmielonych 4 białka 1/2 szklanki cukru Polewa: 1/2 szklanki(...)białko Wymiary formy 36 cm x 25 cm Jeśli sami przygotowujemy masę makową musimy rozpocząć od jego sparzenia. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak (wody i mleka powinno być tyle żeby mak był przykryty w całości), mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien

PatiGotuje
Wielkanocny wieniec z makiem 102

Wielkanocny wieniec z makiem Dla wszystkich fanów słodkich, drożdżowych wypieków dzisiaj przepis na wieniec drożdżowy już z myślą o zbliżających się świętach. Taki wieniec będzie pięknie prezentował się na wielkanocnym stole obok (lub zamiast) Babki drożdżowej . Jako nadzienia użyłam masy makowej, bo moi domownicy to wielcy fani maku, ale wybór smaku zależy od was. Ciasto jest pyszne z kubkiem ciepłego(...)kakao. Jest u was zwyczaj pieczenia takiego wieńca na Wielkanoc? PRZEPIS WIELKANOCNY WIENIEC Z MAKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli duży puszka masy makowej lukier – przepis lub cukier puder Jak zrobić

Dorota Smakuje
Pyszne bułeczki szyszki 100

taki śnieżny poranek nie ma lepszego śniadania niż bułeczki na drożdżach i kubek mleka. A co dopiero kiedy drożdżowe bułki są z makiem i wyglądają jak prawdziwe szyszki z lasu. Takie wesołe śniadanie to gwarancja dobrego humoru na cały dzień.   Makowe szyszki najlepiej smakują posmarowane masełkiem i marmoladą lub miodem. Z podanych składników wychodzi 8 naprawdę dużych bułeczek(...)formujemy na mały wałeczek. Końce każdego wałeczka powinny być dość cienkie, na kształt szyszki. Następnie bułkę nacinamy nożyczkami, podobnie jak bułeczki jesienne listki . Można potrenować nacinanie, zanim posypiemy ciasto makiem. Początkowo nacinałam ciasto bardzo ostrożnie i tylko z wierzchu. Kolce wychodziły bardzo krótkie i nie wyglądało to na szyszkę. Nożyczki trzymałam z boku, pod katem około 45 stopni i kolce

dolcevitainmykitchen
SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 105

SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! ) SKŁADNIKI: SPÓD: – mąka pszenna – 100 g – cukier puder – 30 g – masło – 65 g – żółtko M – 1 szt MASA MAKOWA: – mak mielony – 130 g – dostępny TUTAJ! – cukier drobny – 90 g – rodzynki – 80 g – dostępne TUTAJ! – orzechy laskowe – 80 g – dostępne TUTAJ! – białko(...)łyżki – dostępna TUTAJ! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Wszystkie składniki szybko siekamy, zagniatamy, zawijamy w folię, chłodzimy. Po schłodzeniu wylepiamy rant, nakłuwamy, pieczemy ok. 15-20 minut / 190C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie

Ostra na Słodko
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 124

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie(...)mąki tortowej  2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO 5 dag orzechów włoskich od  HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy   Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru   Wykonanie pysznych

Izabelawkuchni
Ciasto Wonder Poppy 95

drożdżowo – makowy. Przepis na to oryginalne ciasto dostaliśmy od znajomej Polki mieszkającej z Anglii. Jak widać, ciasto jest bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne. Pulchne, pachnące bakaliami, migdałami i makiem. Sprawdzi się na wyjątkowych okazjach, ale również jako świetny dodatek do kawy i herbaty na co dzień i na weekend. Jeśli lubisz więc domowe wypieki, ale nie przepadasz(...)mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 4 łyżki cukru kilka kropli wanilii szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: 100 g maku mielonego 120 ml gorącego mleka pół szklanki siekanych orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 łyżka budyniu lub mąki miód 1 łyżka amaretto 1 jajko

Kuchnia Na Wypasie
Białkowy Piegusek z żurawiną 118

mnie to cudowne połączenie. Takie ciasto przygotowuję zwykle gdy zostają mi białka. Tak było też i tym razem. Na obiad wjechała Carbonara, a na deser ten białkowy Piegusek. Wykorzystałam mak mielony, bo tylko taki znalazłam w szafce 6 białek szczypta soli 100 g cukru pudru 80 g suchego maku 100 g mąki pszennej 80 g roztopionego masła łyżeczka proszku(...)świeżej żurawiny Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie w 2-3 turach dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, delikatnie mieszamy szpatułką. Na sam koniec dodajemy sok pomarańczowy, przestudzone masło oraz żurawinę. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z makiem 81

Drożdżówki z makiem to wspaniały pomysł na całoroczny deser lub słodkie bułeczki do szkoły, pracy. Możesz je dowolnie faszerować (dżemy, powidła, słodkie masy, owoce smażone), także udekorować je kruszonką lub lukrem, polecam polewę z białej czekolady . To idealna propozycja na mini świąteczny mini wypiek. Drożdżówki z makiem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 250 ml mleka

Zasmakuj Kuchni
Wieniec Z Białym Makiem 111

roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki na 1 wieniec: 180 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant) 80 ml ciepłego mleka 1 żółtko 20 g masła  szczypta soli 40 g cukru esencja waniliowa(...)nadzienie z białego maku: 120 g białego maku mielonego 2 łyżki miodu 25 g cukru 1/4 szkl  wody 1 białko  1 łyżeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z makiem 114

eczki z makiem.  Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić, a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego

Bullio
Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym 138

Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki(...)letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 100 g białego maku mielonego 3 łyżki miodu 40 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier pomarańczowy: odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący Nadzienie

Gotowanie...to proste !