mak - 12131 przepisów (strona:67/809)

Makowiec na biszkopcie 136

szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▪ pół szklanki mleka  (w temp. pokojowej) ▪ pół szklanki oleju ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa ▪ 500 g maku  ▪ 3 jajka  ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ bakalie  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy(...)minut w 170 stopniach.  2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę) z wody i mielimy w maszynce. 3. Jajka miksujemy ze słodzikiem./cukrem i dodajemy do to tego mak z bakaliami. Mieszamy już łyżką do połączenia. Przekładamy go na podpieczony

zdrowo i aktywnie
Bułeczki drożdżowe z makiem 185

500g mąki pszennej  1 żółtko z jajka kurzego  60g miękkiego masła  szczypta soli Masa makowa:  ( można użyć gotową masę makową) 2 białka  250g maku suchego niemielonego 1 duże jabłko (obrane, wypestkowane i pokrojone na 8 części) 50g miodu  70g rodzynek  60g cukru  20g masła miękkiego  Do smarowania: 1 żółtko z jajka(...)łyżka wody  Do dekoracji lukier lub cukier puder: 200g cukru pudru  2 łyżki wody kilka kropel olejku pomarańczowego W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść suchy mak.   (30sek. | obr. 10).   Zmielony mak przełożyć do innego naczynia.  Naczynia miksującego nie musisz myć po mieleniu maku. Dodać składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier

Moje domowe kucharzenie
Kluski gotowane na parze 69

nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać(...)cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
SEROMAKOWIEC 194

tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa(...)cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.  Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka

Kuchnia MagdaLeny
Domowe hot dogi 109

drożdży 500 g mąki pszennej typ 650 1 kopiata łyżeczka soli Do gotowania: 1,5 l wody 3 łyżki sody Do wykończenia: 3 łyżki mleka nasiona maku, u mnie mak Bacalis ze sklepu POLOmarket Jak zrobić bułki do hot dogów? Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem i ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać(...)Bułeczki, jedna po drugiej, obgotowujemy w wodzie z sodą, z każdej strony po 30 s. Wyjmujemy i z powrotem układamy na blaszce.  Obgotowane bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, a także nacinamy ostrym nożem. Bułki do hot dogów pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 17 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Przygotowanie

MamaOskarka
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 110

jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta. Aby delektować się smakiem pysznej drożdżówki nie trzeba kroić - wystarczy oderwać 😉 P.S. Poniżej jest również instrukcja jak przygotować gwiazdę drożdżową... Składniki: Ciasto(...)cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 738

Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować! Składniki – seromak (seromakowiec): Masa makowa: 800 g maku niebieskiego wrząca woda do sprzenia maku 3 jajka 50 g mielonych lub drobno siekanych migdałów 50 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 20 g mąki(...)masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji. Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy

Ola la LCHF
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 118

się dobrych kilka lat. Nie wiem zupełnie czemu go nie robiłam. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki(...)może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam do 5. Print Recipe Makowiec japoński, makowiec

Mieszam w Garnku
SEROMAKOWIEC 201

tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa(...)cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.  Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Białka

Kuchnia MagdaLeny
MAKOWIEC JAPOŃSKI 144

Mak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt(...)jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny 3 średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 92

Mak, wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej(...)typu 750 (lub pszennej) 1 szklanka (150 g) maku 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka krojonej skórki pomarańczowej (ja używam gotowej ze sklepu) 1 łyżka octu jabłkowego 1 szklanka mleka roślinnego (ja używam sojowego) 1/3 szklanki oleju roślinnego Krem: 2 szklanki (480) ml mleka roślinnego (ja używam sojowego) 4 łyżki

Lamarida.pl
Naleśnikowy makaron z makiem i bakaliami 242

więcej i przygotować dodatkowe szybkie danie. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego Naleśniki przygotować umieszczając wszystkie składniki w naczyniu i zmiksować blenderem(...)patelni. Po przestygnięciu wszystkie naleśniki razem pokroić w 0,5 cm paski. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, aby napęczniały. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Mak zalać parę razy wrzątkiem, za każdy razem odsączając z wody. Na końcu zalać go wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Odsączyć dobrze z wody i zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce

https:KKuchniaMniam
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 111

Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto makowe to jedno z ciast które zawsze są w moim domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki(...)roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie dodać mak, rodzynki i orzechy. Gotować na małym ogniu 5 minut. Cały czas mieszać. Odstawić do ostudzenia. Formowanie

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania