porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"260 cal"},"recipeIngredient":["250 g margaryny","250 g m\u0105ki","250 g sera bia\u0142ego","cukier bia\u0142y, cukier trzcinowy, orzechy siekane, mak (wed\u0142ug uznania) do posypania","1 bia\u0142ko z jajka kurzego"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119, margaryn\u0119 oraz ser bia\u0142y zagniatajmy razem a\u017c do otrzymania elastycznego ciasta(...)direction-step-5ed757803d3b0","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Bia\u0142ko starannie rozk\u0142\u00f3\u0107my, a nast\u0119pnie posmarujmy nim ciastka i posypujmy je cukrem bia\u0142ym, cukrem trzcinowym makiem lub siekanymi orzechami wed\u0142ug naszego uznania.","text":"Bia\u0142ko starannie rozk\u0142\u00f3\u0107my, a nast\u0119pnie posmarujmy nim ciastka i posypujmy je cukrem bia\u0142ym, cukrem trzcinowym makiem
ProstePesto.plMacie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Ostatnio mąż wypatrzył w Lidlu. Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. Tak, czy siak, będzie smacznie. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 30 g. drożdży 500 g. mąki duża szczypta soli(...)jajko 1 żółtko ( białko zostawić) 1/3 szklanki oleju 1 puszka białego maku (400g) Dodatkowo: 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Agusiowe smakołykiJeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu . Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. Składniki na sernikomakowiec Ciasto: 380 g mąki 180 g zimnego(...)Masa makowa: 4 jajka 250 g cukru 1 / 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 200 g mąki 1 / 2 małej paczki proszku do pieczenia (7-8 g) 100 g maku mielonego 1 / 2 szklanki mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto
niecodziennikparynaszej stronie mamy już przepis na sernikomakowiec , ale to zupełnie inne ciasto od tego, które dzisiaj Wam proponujemy. Tutaj ziarenka maku zatopione są w ucieranym cieście, które wylane na blachę tworzy spód, zaś masa serowa wylana w kratkę tworzy fantazyjne góry i doliny. Ten sernikomakowiec jest lekki i puszysty, stanowiąc świetne połączenie sernika i makowca. Składniki na sernikomakowiec Ciasto makowe(...)niebieskiego maku niemielonego 200 g mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki oleju 1 / 2 szklanki wody 4 żółtka (z jajek wielkości L) 4 białka (z jajek wielkości L) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa: 500 g białego sera 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego
niecodziennikparycoraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec , którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. Składniki na warstwowy sernikomakowiec Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli 2-3 łyżki zimnej(...)wody Masa makowa: 400 g niebieskiego maku 70 g migdałów 70 g rodzynek 70 g suszony śliwek 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 jajka 25 g masła 3 łyżki miodu kilka kropelek olejku migdałowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 5 jajek 150 g cukru
niecodziennikparydrożdży 3 jajka 3 żółtka (białka zostawić do masy makowej) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki mleka 1 kostka margaryny Masa makowa: 400 g. maku 50 g. masła 100 g. mieszanki bakaliowej 2 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 łyżek płatków migdałów 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego Wykonanie(...)Mak zalać wrzątkiem. Odstawić na 3-4 godziny, pod przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać. Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać
Agusiowe smakołykiCześć! Ostatnio jak kupowałam mak do prześniaka, omyłkowo wzięłam z półki mak mielony. W tej sytuacji musiałam coś przecież z niego zrobić. Na myśl przyszedł mi oczywiście makowiec. Przypomniałam sobie o tym, że gdzieś tam mam karteluszkę, na której zapisałam chybcikiem przepis jakieś 15-16 lat temu Wiecznie czasu mi brakowało, żeby przepisać ją do zeszytu. Zeszyty z przepisami zazwyczaj(...)coś od siebie. Bardzo fajny pomysł na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Córka już mnie poprosiła, bym taki upiekła. No to będzie w takim razie. Składniki: * 40 – 50 dkg maku mielonego * 1 margaryna lub masło * 40 dkg cukru * 8 jajek * 8 łyżek kaszy mannej * 70 dkg jabłek * olejek migdałowy * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * rodzynki * cukier wanilinowy
Pieprzyć z FantazjąCiasto JADĄ GOŚCIE to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest proste i szybkie. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO: Odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy(...)dowolny aromat MOKRE: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 0,5 szklanki oleju MAK: 1 jajko 2-3 łyżki cukru 0,5 masy makowej z puszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy
Pani na deserŚwiąteczny torcik z makiem i orzechami pod choinką. Lekki jak puch, z musem z moreli suszonych. Prosty, delikatny w smaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych(...)miechunki suszonej 2 pomarańcze krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: wiórki kokosowe, mak, kulki kokosowe, perełki, lukier ciastka choinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli skórka pomarańczowa opcjonalnie Biszkopt makowo orzechowy: Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru
wesoła kuchniakapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem, kisiel owocowy lub owsiany. Zgodnie z obyczajem, każda osoba zasiadająca przy stole musi spróbować wszystkich z wigilijnych potraw, inaczej ominie ją w kolejnym roku tyle przyjemności, ile potraw pominęła(...)receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis pochodzi z przedwojennej kuchni żydowskiej i jest niezwykle prosty. Cebularze przepis – wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać
Słodkie okruszkicukru pudru * 10 dkg masła * 1 jajko * 1 żółtko * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * opcjonalnie śmietana Masa: * 8 jajek * 25 dkg masła * 40 dkg cukru pudru * 30 dkg maku * 60 dkg jabłek * 10 łyżek kaszy manny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * bakalie: orzechy, rodzynki, morele, migdały Polewa: * 10 kg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny(...)przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm. Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę. Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :) Żółtka oddzieliłam od białek. Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam
Pieprzyć z Fantazjąbiszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. Składniki: 3 jajka 80g cukru 75g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki maku 120g gęstej konfitury żurawinowej szczypta soli olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne(...)wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia. 3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą żurawinową
Szalona Kuchnia EwelinyDrożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru(...)łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyżki puree z dyni, cukier puder Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree
Lena Gotujeopóźnieniem.Rogale marcińskie piekłam w niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g(...)łyżki cukru szczypta soli 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta) Nadzienie: 300 g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g chipsów kokosowych 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier
Moje domowe kucharzenieWrocławskiej) 1 łyżeczka soli 60 g masła Nadzienie: 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 10 g mielonego cynamonu Pozostałe: białko z 1 jajka 1 łyżka mleka mak do posypania rogali mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miseczki wlać ciepłe mleko dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać cukier, mleko(...)przykryć ręcznikiem i zostawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W miseczce rozbełtać białko jajka z mlekiem. Każdy rogalik posmarować jajkiem i posypać makiem. Tak przygotowane rogaliki włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki (np. spryskiwaczem do kwiatów). Rogaliki piec około 20 minut. Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę
Passions hobbies life