mak - 12131 przepisów (strona:77/809)

Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 190

Masę makowo bakaliową bardzo szybko przygotowujemy, tylko mleczko kokosowe zagotowujemy,  mak dokładamy, z żurawiną, orzechami, rodzynkami i migdałami mieszamy. Lekko dosładzamy, cukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy.  Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu(...)pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka), 3 kopiaste łyżki cukru brązowego, 100 g rodzynek, 150 g suszonej żurawiny z sokiem

Moniki Smakołyki
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 217

Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym(...)ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży instant (suszonych) 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru kurkuma Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 1 łyżka oleju kurkuma mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto daj do miski. Dodaj tyle kurkumy, aby kolor ciasta był dla Ciebie odpowiedni – im więcej, tym będzie bardziej żółte Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ręcznie

Via Gusto
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 196

karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby Dodatkowo do ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem(...)kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać z makiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i przelać do masy jogurtowej. Całość wymieszać i polać sernik gdy zacznie tężeć. Całość udekorować ciasteczkami i dodatkami

Candy Pandas
Ciastka baletki 250

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo popularne ciasteczka z makiem o nazwie baletki :) Ciasteczka wielu z Was  zapewne kojarzą się z dzieciństwem i słusznie. Można je z powodzeniem upiec w domu. Zapraszam SKŁADNIKI -3 jajka -4 łyżki cukru -łyżeczka cukru waniliowego -0,5 szkl mąki pszennej tortowej DODATKOWO -dowolny(...)dżem lub powidła-gęste -mak do posypania ciastek Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy-miksujemy chwilę do rozpuszczenia się cukru-dodajemy żółtka i przesianą mąkę-mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ciasteczka (szprycą z okrągłą końcówką)  Posypujemy je makiem. Pieczemy na złoty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto z masą makową 174

Kruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka(...)masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut,  po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać

Kurnikowo
Drożdżowa Rolada Makowa 224

drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa : 400 g gotowego mielonego maku 2 białka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżki cukru(...)robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. W tym czasie szykujemy masę makową.   Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył) 3. Do miski dajemy mąkę wraz z żółtkami, pozostałym cukrem, esencja waniliową oraz cały wyrośnięty zaczyn

Gotowanie...to proste !
Kutia – kuchnia podkarpacka 176

Białorusi, Ukrainy, Litwy, Rosji. W tych częściach regionu, gdzie pielęgnowane są dawne tradycje kuchni kresowej, kutia stanowi jedną z 12 potraw wigilijnych, nieodzowną podczas wieczerzy. Zgodnie ze wschodnią tradycją mak w daniach wigilijnych ma symbolizować dostatek, urodzaj i płodność, dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Nazwa dania pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos , które oznacza pestkę lub ziarno. Możliwe(...)słowo kutia związane jest z gwarą ludową i pochodzi od słowa kut , oznaczającego kąt. Dwa podstawowe składniki kutii to obtłuczone (bez łusek) ugotowane ziarna pszenicy i ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też

Trzeci talerz
MASA MAKOWA Z BAKALIAMI 189

ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie.  Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła * 70 ml płynnego miodu * 60 g orzechów włoskich  (użyłam Skworcu) * 60 g rodzynek  (użyłam Skworcu) * 3 łyżeczki skórki pomarańczowej(...)Wykonanie: Mleko wlać do garnka, zagotować. Do wrzącego mleka wsypać mak i gotować go około 20 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mak powinien wchłonąć całe mleko. Następnie ugotowany mak przemielić przy pomocy maszynki do mielenia trzykrotnie. Orzechy drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzać wszystko. Kolejno dodać do garnka bakalie i mieszając chwilę "podsmażać

Zrób to smacznie
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 231

łyżeczki mąki ziemniaczanej - 40g orzechów (lekko rozdrobnionych) Mak zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Masło stopić, dodać do niego łyżkę miodu, odstawić. W misie miksera umieścić mak, rozkręcić go z ksylitolem lub cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie wymieszać. Na końcu dodaję pianę ubitą na sztywno z białek i rozdrobnione orzechy tak, by były wyczuwalne kawałki, lubimy(...)posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bitki z makiem 194

przepis na takie właśnie bitki zaproponuję dzisiaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków 75 g mąki pszennej mak (do posypania) gęsty dżem lub marmolada (do przełożenia) Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie(...)rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać makiem. Ciasteczka piec (obie blaszki na raz!) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 10 minut, aż będą lekko złote.  Wystudzić na kratce (fot.1) i przełożyć dżemem  (fot.2

Świat Ciasta
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 373

Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe(...)ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 178

gram trzykrotnie zmielonego twarogu  3 jaja  skórka otarta z jednej pomarańczy  2 łyżki mąki  1/2 szklanki cukru pudru  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny  1 szklanka cukru pudru  2 łyżki Amaretto  sok z połowy pomarańczy  3-4 łyżki mąki(...)pszennej  2 jajka  garść kandyzowanej papaji  Polewa: 100 gram czekolady deserowej  2 łyżki masła  migdały do dekoracji  Masa makowa Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka

Mango Papaja
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 186

źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu(...)podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem.   21.12 Dzień 4: Kutia Jest wiele pysznych deserów z maku typu makowiec czy kluski z makiem, ale kutię robi się najszybciej, jest najbardziej efektowna, no nie w każdym domu się ją jadało i można ją zamrozić. Na Wigilię po prostu wyjmujemy

Ugotowane pozamiatane
Piernikowe rogaliki z makiem. 211

Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20   dag niebieskiego maku  Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego  Skworcu  ( lub więcej) 10 dag rodzynków  Skworcu 5 dag orzechów  włoskich lub nerkowych Skworcu 2 łyżeczki aromatu waniliowego(...)migdałowego 1 łyżeczka  cynamonu Skworcu 1 łyżka masła Przygotowanie; Zaczynamy od masy makowej.  Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był pokryty i gotujemy około 20 min. Studzimy i odcedzamy na sitku. Następnie należy go  dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.  Do tak przygotowanego maku dodajemy wszystkie składniki. Posiekane bakalie możemy dozować w takich ilościach

Radość kipiąca uśmiechem.
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 209

Baletki to małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny(...)Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek,wymieszanie mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI  (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki  mak do posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy

Bon appetit mon amie