mak - 12131 przepisów (strona:78/809)

Piernik z makiem 101

Piernik z makiem , ale chyba bardziej miodownik z makiem. Miodownik , ponieważ przypraw piernikowych jest tu bardzo mało. Tylko cynamon, ale nie próbujmy dodać innych. Tu jest mak, który musi pozostać wyczuwalny. Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować , z 1930 roku. 250 ml miodu (wielokwiatowy), 60 g cukru, 250 ml wody, 500 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru(...)jajka, 10 g sody, 250 ml maku, skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka od kawy cynamonu, Miód wlać do garnka, dodać 60 g cukru i zrumienić, wlać wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto. Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny i ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać

królestwo garów
Jak przygotować kutię? 168

twardej łuski, co było bardzo pracochłonnym i żmudnym zajęciem. Obecnie można już na szczęście kupić ją w formie wyłuskanych ziaren do ugotowania. Oprócz tego zboża przepisy na kutię uwzględniają: mak, miód, bakalie (różne odmiany orzechów i rodzynki), skórkę pomarańczową, słodką śmietankę. Kutia nie wymaga użycia dedykowanych elementów wyposażenia kuchni – potrzebny będzie tylko garnek do zagotowania składników oraz maszynka do mielenia(...)maku (w sprzedaży dostępna jest też już gotowa masa makowa). Wigilijny deser serwowany jest zazwyczaj na półmiskach (można je kupić m.in. w https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa ) lub w miseczkach czy w salaterkach. Przepis na wigilijną kutię Składniki i ich proporcje: szklanka pszenicy, szklanka maku lub małe opakowanie masy makowej, 5 łyżek słodkiej śmietanki, szklanka miodu, pół szklanki rodzynek, łyżka skórki pomarańczowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BUŁKI Z MAKIEM 150

żółtka 75 g miękkiego masła DODATKOWO: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka, 1 łyżka maku WYKONANIE Do miski przesiewamy 350 g mąki pszennej. Dodajemy sól i mak, mieszamy. Do mniejszej miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)minut do napuszenia. Na 15 minut przed końcem wyrastania, zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 190 stopni C, bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Studzimy na kratce

cool and minty
Pierogi orkiszowe z wiśniami 139

byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem, posypać makiem. Udekorować wiśniami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku 124

placuszki z maleńkimi kuleczkami maku i dodatkową porcją cytrynowej polewy. Przecież to brzmi jak lato . Mogłabym je nazwać – lekkie jak puch, podwójnie cytrynowe, orzeźwiające pancake s z ziarenkami maku pachnące latem. Tak to idealnie je określa. Czujecie ten żar lejący się z nieba? Nawet nie chce się jeść śniadania, a co dopiero stać przy patelni i smażyć jakieś(...)się tym przejmować? W najgorszym wypadku dzisiaj zjesz kanapki a jutro spróbujesz od nowa. To jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Placuszki mają orzeźwiający cytrynowy smak i są nakrapiane makiem . Wyglądają bardzo elegancko prawda ? Jeśli spróbujesz tych cytrynowych placuszków, daj znać w komentarzu jakie odniosłeś wrażenia. Będzie mi bardzo miło . Artykuł Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku pochodzi z serwisu

Słodkie Gotowanie
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 117

dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości 25-30 cm. Ponownie odstawić na około 15 minut. Po tym czasie każdy wałeczek przełożyć na blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i wstawić

Zrób to smacznie
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 158

szkl. mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 i 1/4 szkl. ciepłego mleka 1/4 szkl. cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1 jajko mak Drożdże mieszamy rozpuszczamy w miseczce w ciepłym mleku. Do dużej miski przekładamy wszystkie sypkie składniki, jajko, olej a następnie dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy(...)długości około 30 cm. Wałeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z makiem. 139

dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia. W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 70 g. drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 puszka maku 1 białko(...)ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do maku, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części

Agusiowe smakołyki
Bułeczki na maślance 111

tortowej * opakowanie suchych drożdży * szklanka maślanki 250 ml * niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki(...)podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Smacznego

Kulinarne przygody
Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 137

Masę makowo bakaliową bardzo szybko przygotowujemy, tylko mleczko kokosowe zagotowujemy,  mak dokładamy, z żurawiną, orzechami, rodzynkami i migdałami mieszamy. Lekko dosładzamy, cukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy.  Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu(...)pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka), 3 kopiaste łyżki cukru brązowego, 100 g rodzynek, 150 g suszonej żurawiny z sokiem

Moniki Smakołyki
Muszle z makiem 140

Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle(...)makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy

zjem to blog kulinarny
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 156

Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym(...)ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży instant (suszonych) 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru kurkuma Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 1 łyżka oleju kurkuma mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto daj do miski. Dodaj tyle kurkumy, aby kolor ciasta był dla Ciebie odpowiedni – im więcej, tym będzie bardziej żółte Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ręcznie

Via Gusto
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 136

karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby Dodatkowo do ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem(...)kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać z makiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i przelać do masy jogurtowej. Całość wymieszać i polać sernik gdy zacznie tężeć. Całość udekorować ciasteczkami i dodatkami

Candy Pandas
Ciastka baletki 192

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo popularne ciasteczka z makiem o nazwie baletki :) Ciasteczka wielu z Was  zapewne kojarzą się z dzieciństwem i słusznie. Można je z powodzeniem upiec w domu. Zapraszam SKŁADNIKI -3 jajka -4 łyżki cukru -łyżeczka cukru waniliowego -0,5 szkl mąki pszennej tortowej DODATKOWO -dowolny(...)dżem lub powidła-gęste -mak do posypania ciastek Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy-miksujemy chwilę do rozpuszczenia się cukru-dodajemy żółtka i przesianą mąkę-mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ciasteczka (szprycą z okrągłą końcówką)  Posypujemy je makiem. Pieczemy na złoty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto z masą makową 131

Kruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka(...)masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut,  po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać

Kurnikowo

Proponowane wyszukiwania