nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno(...)ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie
Zainspirowana w kuchnidomu dla rodziny i przyjaciół, szukacie inspiracji i informacji na ten temat - dobrze trafiliście! Znajdziecie u mnie kilka przepisów, które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki(...)gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj
Garniec Magaliemasła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiałka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy 200g poszatkowanych bakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki(...)całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Masa makowa: 8. Mak wsypać do rondelka, zalać gorącą wodą i gotować go na małym ogniu przez około 10-15minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 20 minut
Mała Cukierenkamoje "wypiekanie na śniadanie". Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory trochę inaczej je piekłam. Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek. Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele. Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami. No i wyszła taka(...)już śladu. Oto przepis (12 sztuk) Cebularze - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje) NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki) 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku) NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli
Gotuj Sam!dobrego oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżka soli (1 łyżeczka ) 4 szklanki mąki uniwersalnej 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance(...)przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem). Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy
Gotuj Sam!Troszkę inna chałka niż zwykle, bo kolorowa :) a to za sprawą dodatków jakim są mak i kakao. Polecam wam wypróbować :) Składniki: 400 gr mąki pszennej 20 gramów drożdży 50 gramów stopionego, schłodzonego masła 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 płaska łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżka suchego maku(...)rozbełtane jajo do posmarowania 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia. 2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. 4. Do drugiej części dodajemy
Gotowanie...to proste !Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy(...)słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone i obtoczone w mące śliwki. Ponownie miksujemy. Surową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaskładniki na biszkopt z makiem: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szkl cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 szkl suchego maku wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder
Domowy Smak Jedzeniarafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy mak u, by poznać jego odżywcze właściwości. Jest on bowiem najlepszym źródłem wapnia ! Ziarno to zawiera ponad 1200 mg tego pierwiastka w 100 g produktu . Przed użyciem mak należy zmielić(...)zwiększyć przyswajalność wapnia. Jeśli pragniesz mieć zdrowe zęby, kości, a także sprawny układ nerwowy i krwionośny, wprowadź mak do swojego jadłospisu. Do jego spożywania może zachęcić również fakt, że jego ziarna są bogate w witaminy: A, B3, C, D, E , a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk . Poza tym zawiera sporo białka, zdrowych tłuszczy nienasyconych i błonnika . Jednym słowem
Jeść, by żyć w zdrowiuPrawdę mówiąc ten wpis miał być wczoraj, ale z przyczyn technicznych nie udało mi się wstawić postu..W tym roku postanowiłam zrobić rogale z białym makiem i wg tego przepisu, zmniejszyłam tylko ilość nadzienia i nie dałam wszystkich dodatków. Co prawda z ciastem jest trochę roboty, ale jednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto(...)wanilii 3,5 szkl.mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania) Nadzienie: 200 g białego maku 100 g masy marcepanowej [40 g masła] 3/4 szkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli
Moje domowe kucharzeniesię całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej(...)zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze
Mango PapajaTrochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim. 200 g mielonego suchego maku 300 ml mleka 120 g masła 160 g cukru 4 łyżki miodu naturalnego 100 g kaszy manny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 400 g startych jabłek 2 łyżki soku(...)cytryny 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g rodzynek polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 4 łyzki kakao 4 łyżki mleka Mak zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu,aż wchłonie całe mleko pamiętając o częstym mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód,mak oraz kaszę manną i proszek do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elkipółnocy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy pomysł na lekkie jak puch gofry na białkach, z makiem :) Oto one!!! Gofry z makiem, na białkach, lekkie i puszyste 450 ml mąki pszennej 400 ml mleka 2 łyżeczki maku szczypta soli 5 łyżeczek drobnego cukru 60 ml oleju 4 białka syrop klonowy
Dzieje kuchennej Wiewiórygodzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając wzdłuż brzegów ranty z ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia. Składniki [MAK]: 50 dag maku 30 dag cukru pudru 2 jaja i białko 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy(...)żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Do margaryny utartej
psgotujemy