walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie, u nie orzechy włoskie kilka kropli aromatu migdałowego Polewa(...)proszku 1/4 kostki margaryny 2 łyżki wody 2-3 cukru 4 łyżki mleka w proszku Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, dodać mleko w proszku i wymieszać Sposób wykonania: Mak zaparzamy ,zalewamy go ok 300 ml wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort. Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki(...)Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć do białości
Di gotujełyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 łyżka masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić(...)środku (krok 4 i 5). Każdy rulonik pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć na papier do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić
KuchniaWeDwoje.plmielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 kapsułki kardamonu 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 jaja 1 łyżka oleju Nadzienie 90 g mielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek 1 łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej(...)maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Masa makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut 2. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę żółtko z połową ilości cukru pudru 3. W rondelku rozpuszczamy
Słodki Kompromisszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła lub margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego DODATKOWO: 1 żółtko 3 łyżki mleka Przygotować masę makową(...)zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać
https:KKuchniaMniamŚwiąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy i suszone daktyle. Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi(...)szklanki mąki pszennej 2 żółtka około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200 g zmielonego maku 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych) 7 suszonych daktyli około 4 łyżek płynnego miodu mleko do sparzenia maku Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Farsz: Mielony mak zalać gorącym mlekiem
Oryginalny smakdużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie je na wodzie, można przechowywać je do 5 dni. Składniki: 200 g mielonego maku 1 l mleka 100 g miodu (ok. 3 duże łyżki) jeśli lubicie słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już ok 50 g masła(...)wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, ziarenka wanilii i pustą łupinkę (w niej też jest jeszcze dużo aromatu). Całość zagotowujemy – masło i miód powinny się rozpuścić. W międzyczasie parzymy mak. Do miski wkładamy gazę lub pieluszkę, wsypujemy mak, zalewamy wrzątkiem i odciskamy. Mak można też sparzyć na drobnym sitku, mnie jednak pieluszka spisuje się lepiej. Orzechy kroimy na drobniejsze kawałki
Ciastkozercyzrobię mniej bo wyszło naprawdę dużo). Kutia na tyle przypadła mi do gustu, że w tym roku też ją przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli 250 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Dzień wcześniej(...)namoczyć pszenicę a następnie ugotować ją do miękkości kilka razy zmieniając wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu pszenicę odcedzić na sicie. Mak opłukać, przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Ja gotuję mak przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż mleko odparuje. Mak odcedzić i zmielić go 3 - 4 razy. Orzechy, migdały, figi
Mama GotujeMakowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem(...)Składniki: Masa makowa 280 g białego maku 4 łyżki miodu 35 g masła 2 łyżki konfitury morelowej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g obranych migdałów , lekko uprażonych 50 g suszonych moreli 50 g skórki pomarańczowej 50 g drobnych rodzynek 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1 szklanka mleka wymieszana z 1 ½ szklanki wody Wodę z mlekiem zagotować, wsypać mak. Gotować
Pełny talerzOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebanalnie prosty do wykonania. No i kto się skusi? Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta(...)jajko 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii Ponadto: 200 g kajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych
Smak mojego domupełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca. Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest(...)bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem! Składniki: 200 g mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kakao: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 2 łyżki kakao Składniki na biszkopt z makiem: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 1/2 szklanki suchego maku Składniki na wkładkę kokosową: 6 białek(...)wymieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony, schłodzony tłuszcz, wymieszać ręcznie. Wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Sposób przygotowania biszkoptu z makiem: Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao. Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak. Sposób przygotowania wkładki z kokosem: Białka ubić na sztywno z cukrem
Przepisy kulinarne babci AntoninyWraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)bliskich, dbałością o każdy szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :) Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
FitKot