mak - 12131 przepisów (strona:57/809)

Makowiec warstwowy z jabłkiem 536

tylko ;) CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC: 200 g maku niebieskiego 2 szklanki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki kaszy manny 50 g masła 1 jabłko 3 białka szczypta soli Mleko zagotować i zalać(...)mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę

https:KKuchniaMniam
Keks makowy 304

Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem , to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy, to idealne ciasto na Święta. Składniki odmierzasz na szklanki. Ten piegusek z rodzynkami i orzechami zawsze się udaje! Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia.  Jakie są Wasze(...)ulubione ciasta z makiem? Czy będzie to przepis na tradycyjny makowiec zawijany

AniaGotuje.pl
Wiśnia z makiem wg Aleex 176

roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie . Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto makowe: • 4 jajka • 170 g suchego mielonego maku • 3/4 szklanki drobnego cukru • cukier wanilinowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki(...)opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. 2. Mak zalać wrzątkiem, tak by był przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 3. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki. 4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym

W mojej kuchni
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 330

temperatury pokojowej, nim przystąpimy do przyrządzania kremu. Tort jest nieduży, ale każdy kawałek dość sycący. Polecam na święta ( choć oczywiście nie tylko ) :).  Blaty makowe: 200 g maku * 6 dużych jajek 200 g cukru 2,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej(...)soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 20 g masła, miękkiego Wykonanie: Blaty makowe: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. przy pomocy czystej ściereczki lub gazy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Wszystkie składniki

Opowieści z piekarnika
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 153

rozdrabniaczu zmielić słonecznik na drobniejsze kawałki, dodać odsączone owoce i znów całość zmielić do uzyskania plastycznej masy (nie koniecznie mocno zmielonej). Ulepić małe kulki i solidnie obtoczyć je w maku. PRALINY KOKOSOWE Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić), dodać śmietankę kokosową. Najlepiej najpierw ok 70g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt(...)mikrofali lub w kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać. Gdy jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu i udekorować makiem oraz pralinami

Candy Pandas
Makowiec na kruchym spodzie 319

ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka 70 g kaszy manny po 50 g rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)łyzeczki ekstraktu z migdałów Przygotowanie: Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej Dodać żółtka, dalej ucierając

Proste Potrawy
Makowiec na kruchym cieście 182

domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec to ciasto o bogatej(...)mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej wody Z podanych składników zagniatamy

Ciasta z tradycjami
Babka piaskowa z makiem 293

babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest bardzo proste(...)świątecznego stołu! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maku 1/4 szklanki mleka esencja migdałowa Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 białko ze średniego jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Przygotowanie:  Miękkie masło

Kulinarne Inspiracje
Pierożki z makiem 131

jakości. Ono tutaj jest głównym nośnikiem smaku Jeśli chodzi o masę makową to polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg(...)następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego     Artykuł Pierożki z makiem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia 2323

więc myślę, że można go pokroić na małe kawałki, żeby starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny(...)deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić w blenderze (można zemleć też tradycyjnie w maszynce). Do rondelka nałożyć cukier, masło i miód. Rozpuścić je i dodać

Mania Wypiekania
Babka kawowa z kremem makowym 191

listopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową(...)stopni.  Gdy babka ostygnie, wykonujemy krem. Składniki na krem: 150 ml śmietany kremówki (schłodzona) 150 g serka mascarpone (schłodzona) łyżka posiekanych drobno płatków migdałowych 2 łyżki białego maku cukier puder według uznania skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Mak gotujemy przez 15 minut, do miękkości, po czym odsączamy na sicie i pozwalamy mu ostygnąć. Kremówkę ubijamy na bardzo sztywno, następnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Masa makowa (domowa) 216

propozycję domowej masy makowej do makowca. Taka masa makowa smakuje wybornie, jest bardzo prosta do wykonania i wcale nie taka droga jakby się wydawało. Ja kupuję mielony mak i dzięki temu mam dużo mniej pracy z tą masą. Zapraszam Składniki: 200 g mielonego maku niebieskiego 1 białko jaja 5 łyżek syropu z agawy 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej garść rodzynek(...)garść suszonych moreli garść orzechów (u mnie nerkowce) garść suszonej żurawiny 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 181

mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka (do posmarowania wierzchu) mak (do posypania) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł(...)rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły. Żółtka roztrzepujemy i smarujemy nimi wierch rogali. Posypujemy makiem. Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto cytrynowe z makiem 199

będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam! Ciasto cytrynowe z makiem Składniki na keksówkę 23cm:  2 szklanki mąki pszennej 200g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 150g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego 1/3 szklanki mleka 3 łyżki suchego maku Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem  i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując

Smak mojej kuchni
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 187

słodzika, by zniwelować gorycz. Dla mnie suszone owoce i orzechy to wystarczające dodatki, a dla uzyskania pomarańczowego aromatu wykorzystuję ekologiczny olejek pomarańczowy.  Przy tym przepisie warto zaznaczyć, że mak to najlepsze roślinne źródło wapnia (100 g zawiera około 1300 mg wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów(...)szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego RAW, ewentualnie kilka kropel olejku pomarańczowego. Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum

Jeść, by żyć w zdrowiu