całe jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru Na sernik: 1,2 kg tłustego twarogu 300 g cukru 330 ml śmietanki 36% 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki maki ziemniaczanej 10 jajek L szczypta soli Na polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym
Krylowa Kuchniafraiche) 400 g domowego dżemu truskawkowego cukier puder do posypania Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h. Piekarnik nagrzać
Krylowa Kuchnianiesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:) Na ok. 20 ciasteczek 2 szklanki maki pszennej (poj 250 ml) 200 g smalcu 1/2 szklanki cukru 1 jajko XL 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny Do miski przesiać
Krylowa Kuchniadziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!! Na formę o poj. 1,4 L: 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki 350 g maki pszennej 3 jajka L sok z 1/2 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Krylowa KuchniaCiasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności! Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana
Latosiowydommenu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 40 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże rozpuszczamy z cukrem
Ostra na SłodkoNajlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Miękkie, puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie
Healthycreations.plpowiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. Udostępnij Składniki na mince pies Kruche ciasto: 250 g maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek
niecodziennikparywypieków a resztę w porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne ciasto z makiem,jabłkami ,orzechami i polewą czekoladową....Wilgotne i mięciutkie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli makowców. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i Wigilię,ale również do niedzielnej kawy. Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt zdecydowanie jest tego warty,polecam i zapraszam po przepis
Swojskie jedzonkodzieci BLW: Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli. Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Następnie do maki dodajemy olej, mleko i wodę. Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski. W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej taka
Dorota Smakujeczekoladowym ciastem, że są wspaniale podzielne, idealne by zapakować do pudełka na drogę, choćby do szkoły czy do pracy . PRZEPIS BABECZKI NA OLEJU Składniki babeczki na oleju: 1 szkl maki pszennej 1 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 szkl cukru trzcinowego 3 czubate łyżki ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 szkl
Dorota Smakujeplus mąka do podsypania 8 łyżek jogurtu 4 łyżki mleka plus łyżka do posmarowania bułek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżki soli Posypka: sezam, czarnuszka, mak, płatki owsiane Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wsyp do misy łyżeczkę sody, cukru, 3/4 łyżeczki soli, dodaj 8 łyżek jogurtu. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na minutę. Krok 2 Wsyp
Niedzielny kucharztylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml cieplej wody, 1 płaska mała łyżeczka cukru, 100 g płatków owsianych, błyskawicznych instant, 1 mała łyżeczka soli (do smaku). Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn
Moniki SmakołykiStworzone z potrzeby chwili i zużycia rabarbaru, hojnie dostarczonego przez ulubiony Oddbox . Składniki: (na 12 sztuk) suche 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki m ą ki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru garść groszków z białej czekolady 2 niewielkie, cienkie gałązki rabarbaru, oczyszczone i pokrojone na małe kawałki
Lejdi of the house