młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki (na ok 24 sztuki): 1 szklanka mleka 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 15g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego
Obiad gotowykilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
Szalona Kuchnia Ewelinymasą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową. Czytaj dalej
Arabeska waniliowachwilkę gotujemy i odstawiamy na bok 3. Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy 4. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy
Kulinarna Chwilapomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka) Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg
Obiad gotowySzczypiorek · 10 dag sera żółtego · 2 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki maki ziemniaczanej · 2 łyżki majonezu · 2 jajka do panierki · Bułka tarta do panierki
Kulinarna Chwilaziarna ziela angielskiego · ½ kg pieczarek · 200 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżki maki pszennej · Sól · Szczypta chili · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy
Kulinarna ChwilaZamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed
Zasmakuj Kuchniczęść masy po trochę, żeby pokryła cały rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Smacznego :)) rabarbar, awokado, maka, jajka, ekstrat waniliowy, sok z limonki
Bułka z Chlebemkażdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba ,to pamiętamy,żeby zostawić trochę zakwasu na nastepny chleb np. 100g bierzemy na chleb i 100g zostawiamy dokarmiając go 50g maki i tyle samo ciepłej wody. I wkładamy do lodówki. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie
Kuchnia BeatySkładniki: Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Woda letnie 350 g Sól 10 g Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!! Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można
Kulinarne przygodyskładników, ciasto nie powinno zawierać grudek. Zazwyczaj, gdy ciasto osiągnie już gładką konsystencję, jednocześnie staje się klejące i ciągliwe. Takie ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzch możemy dodać owoce , mak , konfiturę , powidła (wedle uznania). Ja ułożyłam rabarbar , ponieważ już dawno miałam na niego ochotę. Pamiętajcie , że owoce mokre np. śliwki, owoce mrożone, owoce z puszki, należy najpierw odcedzić, a następnie
SmartBake.plMIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO 800 G 1 ŚREDNI BURAK 1 MARCHEW MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 KORZEŃ PIETRUSZKI MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA MASŁA 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 18 % PĘCZEK KOPERKU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA LUBCZYKU 1 ŁYŻECZKA CUKRU OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA
Pani M - kuchnia smakowitaoraz dań z sosem. Jest to mój kolejny wypiek na zakwasie pszennym zrobionym z mąki tortowej. Co potrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy
Bułka z ChlebemOstatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!