mak - 12131 przepisów (strona:379/809)

Drożdżowe racuszki z rabarbarem 72

młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki (na ok 24 sztuki): 1 szklanka mleka 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki  3 łyżki cukru 15g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego

Obiad gotowy
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 127

kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Cygańskie ścieżki 110

masą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Kapuściane Kotlety 108

chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok 3.    Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy 4.    Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy

Kulinarna Chwila
Najlepsze twarogowe rogaliki 84

pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)  Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki  Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg

Obiad gotowy
Kotlety Janosik 131

Szczypiorek ·        10 dag sera żółtego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki maki ziemniaczanej ·        2 łyżki majonezu ·        2 jajka do panierki ·        Bułka tarta do panierki

Kulinarna Chwila
Zupa Magisterska 143

ziarna ziela angielskiego ·        ½ kg pieczarek ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżki maki pszennej ·        Sól ·        Szczypta chili ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy

Kulinarna Chwila
CALZONE 97

Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed

Zasmakuj Kuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem i awokado bez tłuszczu 103

część masy po trochę, żeby pokryła cały rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Smacznego :)) rabarbar, awokado, maka, jajka, ekstrat waniliowy, sok z limonki

Bułka z Chlebem
Zakwas na chleb 80

każdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba ,to pamiętamy,żeby zostawić trochę zakwasu na nastepny chleb np. 100g bierzemy na chleb i 100g zostawiamy dokarmiając go 50g maki i tyle samo ciepłej wody. I wkładamy do lodówki.  Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie

Kuchnia Beaty
Pszenny chrupiący chleb 98

Składniki: Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Woda letnie 350 g Sól 10 g Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!!  Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można

Kulinarne przygody
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 92

składników, ciasto nie powinno zawierać grudek. Zazwyczaj, gdy ciasto osiągnie już gładką konsystencję, jednocześnie staje się klejące i ciągliwe. Takie ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzch możemy dodać owoce , mak , konfiturę , powidła (wedle uznania). Ja ułożyłam rabarbar , ponieważ już dawno miałam na niego ochotę. Pamiętajcie , że owoce mokre np. śliwki, owoce mrożone, owoce z puszki, należy najpierw odcedzić, a następnie

SmartBake.pl
BOTWINKA 83

MIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO 800 G 1 ŚREDNI BURAK 1 MARCHEW MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 KORZEŃ PIETRUSZKI MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA MASŁA 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 18 % PĘCZEK KOPERKU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA LUBCZYKU 1 ŁYŻECZKA CUKRU OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA

Pani M - kuchnia smakowita
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 123

oraz dań z sosem. Jest to mój kolejny wypiek na zakwasie pszennym zrobionym z mąki tortowej. Co potrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy

Bułka z Chlebem
Klasyczne pszenne bułki 119

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania