mak - 12131 przepisów (strona:377/809)

Bułeczki hamburgerowe 86

hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 73

wody letnia (około 30 st C) Składniki na ciasto właściwe 190 g zaczynu czyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego 310 g wody letniej (około 30 st C) 370 g maki pszennej chlebowa + do podsypania przy formowaniu 30 g mąki pszennej razowej 2 g suszonych drożdży lub 5g świeżych 12 g soli morskiej 100 g orzechów włoskich Instructions Rano dokarmić zakwas

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 86

mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny, czyli odpad, który powstaje przy produkcji cukru. Użyłam tutaj

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt piernikowy z kremem 98

kremem Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec idealne kruche ciasto 152

trwa dosłownie chwilę. Niestety mimo tego, że ciasto jest łatwe to wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować je, aby było ideale . Zacznę od maki , to właśnie ona występuje w największej ilości w cieście, następnie tłuszcz , jajka i cukier , a na końcu różnego rodzaju dodatki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego? Najczęściej używam mąki krupczatki. Mąka

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 91

migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie! To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle domowe 108

porcji Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 375 ml wody letnia 9 g soli morskiej Dodatkowo sezam, siemię, mak do posypania 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 litry wody do obgotowania bajgli Instructions Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny pieprzowy z oliwą 134

sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy.  Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.   Składniki: ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smaku, 50 ml oliwy z oliwek, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego

Moniki Smakołyki
Zespół Dravet – nasze początki 69

która idzie sobie tylko znanym torem… Gdy już mi się wydaje, że ją rozszyfrowałam i potrafię doskonale przewidzieć jej kolejny krok, ona mnie zaskakuje jakby pokazując mi figę z makiem Krótko mówiąc bywało tak, że ataki padaczki układały się w jakiś schemat – np. napady w czasie karmienia piersią poprzedzone gwałtownym i łapczywym ssaniem piersi. Ale nie trwało to długo

Lamarida.pl
Rolady schabowe w sosie. 109

łyżeczka majeranku sól, pieprz 3-4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 szklanki wody Dodatkowo: trochę oleju do obsmażenia mięsa 50 g. masła do smażenia cebuli 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli,  ogórka

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z truskawkami 149

Składniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka dodatkowo: 350 g … Czytaj dalej Drożdżówki z truskawkami

czarrna od kuchni
Bajgle 112

części i zwijamy w wąskie, długie wałeczki. Powstałe wałeczki skręcamy ze sobą i zaplatamy w okrąg. Smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą, sezamem, czarnuszką lub makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 76

orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pierogi z makiem → Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym → Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano → Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem → Smażone pierogi z wołowiną na ostro → Sałatka

Oryginalny smak
MAGIA POLSKICH ZIÓŁ - recenzja książki 118

pokazuje nam jak samodzielnie przygotować naturalne i skuteczne preparaty dla dobra naszego ciała i ducha. Znajdziemy tutaj między innymi przepis na wyciszającą herbatkę z aksamitki, letni tonik kwiatowy z maku polnego, domowy syrop z prawoślazu na ból gardła czy znany syrop z kwiatów czarnego bzu. Książka bardzo ładnie wydana, opatrzona magicznymi zdjęciami. Napisana bardzo przejrzyście, oprócz przepisów zawiera ciekawe opowieści

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak miodowo-sojowy / Honey Soy Chicken 91

smaku), ok. 3 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny (lub do smaku), ok. 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, płaska łyżeczka maki ziemniaczanej posiekana dymka, świeża kolendra lub natka pietruszki, sól i pieprz, do smaku opcjonalnie sezam Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem (ostrożnie

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania