słodkie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 cm x 36 cm Co potrzeba na ciasto: 1 kg rabarbaru najlepiej czerwonego, 200 g masła, 5 żółtek, 2,5 szklanki maki pszennej tortowej typ 450 (390 g), 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g drobnych wiórków kokosowych, 5 łyżek cukru, Co potrzeba na masę: 500 g sera mielonego w wiaderku
Bułka z Chlebemostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta KRUSZONKA: * płatki owsiane – 100 g * masło
Ostra na Słodkociast, racuchy z jego dodatkiem należą do moich ulubionych dan. Bardzo Wam je polecam, są idealne na kolacje czy podwieczorek. SKŁADNIKI: 8 -10 BALDACHIMÓW KWIATÓW CZARNEGO BZU 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ 1/2 SZKLANKI MLEKA 1 JAJKO SZCZYPTA SOLI 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW
Pani M - kuchnia smakowitakońcowym efekcie ten boski smak wynagradza wszystko! A jaki cudny zapach rozchodzi się podczas smażenia, mmmm! No i ta biała kołderka z cukru pudru...❤️ około 30 szt.: 500 g maki pszennej tortowej 500 ml ciepłego mleka 100 g cukru 30 g roztopionego masła 25 g świeżych drożdży 2 jaja 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 3-4 łodygi rabarbaru
Kraina Miodem Płynącaserem. Bardzo przypominają mi smakiem te z dzieciństwa. Bardzo lekkie ciasto drożdżowe z pysznym serowym nadzieniem i słodką pomada. Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 ML CIEPŁEGO MLEKA 300 G MAKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI CUKRU 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 1 JAJKO 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 30 G MASŁA MASA SEROWA: 150 G TWAROGU LUB SERKA ŚMIETANKOWEGO 1 ŁYŻKA ŚMIETANY MOŻE BYĆ
Pani M - kuchnia smakowitajajka 4 łyżki cukru (ok. 0,5 szklanki) 8 łyżek mąki pszennej (ok. 240 g) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru 125 g borówki amerykańskiej
Ciastka - domowe słodkościkształtną bułeczkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce
Cynamonowe szczęścieuczą się gotować i piec. PRZEPIS CIASTO KAWOWE Składniki ciasto kawowe: 1 szkl cukru 200 ml ciepłego, mocnego naparu z kawy 3/4 szkl oleju 300g mąki pszennej jasnej 100g maki pełnoziarnistej – ja użyłam owsianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy do ciast – można pominąć Jak zrobić ciasto kawowe: Zaczynamy od przygotowania miski i łyżki. Następnie do miski wsypujemy
Dorota Smakujemłode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki (na ok 24 sztuki): 1 szklanka mleka 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 15g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego
Obiad gotowykilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
Szalona Kuchnia Ewelinymasą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową. Czytaj dalej
Arabeska waniliowachwilkę gotujemy i odstawiamy na bok 3. Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy 4. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy
Kulinarna Chwila