mak - 12131 przepisów (strona:391/809)

Domowe sushi 68

sojowego Gotowy ryż, jeszcze gorący przekładamy do dużej miski, skrapiamy  przygotowanym “octem do ryżu” i delikatnie mieszamy.  Kiedy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.   Sushi Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony.  Na środku układamy wybrane składniki i rolujemy przyciskając

Tajemnice Smaku
Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami 58

200g suszonych fig 3 pomarańcze – sok i skórka 1 łyżka cukru trzcinowego Ciastka syrop pomarańczowy: 200ml soku z pomarańczy + 2 łyżki cukru 180g masła 250g mąki tortowej 50g maki ziemniaczanej 60g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do dekoracji Wykonanie Dżem Pomarańcze szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Figi kroimy

Tajemnice Smaku
Tort namiętności, czyli beza Pawłowej – Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują 63

jeżyny, cóż z tym wszystkim zrobić? Są produkty, jest wyzwanie! Czy podołałam? Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cutryny 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej BITA ŚMIETANA 300 ml śmietanki kremówki 36%, mocno schłodzonej 1 łyżka cukru pudru DEKORACJA kubek jeżyn miąższ i pestki z 2 marakuji Wykonanie BEZA Białka ze szczyptą soli ubijamy

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 69

Gotowy cukier możemy z powodzeniem mrozić, aby zachować różany aromat na dłużej. Składniki 150 g cukru 5 garści świeżych płatków róż 200 g masła 240 g mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej żółtko szczypta soli Wykonanie Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Tajemnice Smaku
Bajgle z miodem i sezamem 67

zimne też są pyszne! U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy spać. Składniki CIASTO 500 g maki chlebowej – typ 750 30 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli DO GOTOWANIA 4 l wody 2 łyżki cukru DODATKOWO 1 jajko

Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 129

idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem z mleka krowiego. Składniki 250 ml kefiru 2 jajka 20 g roztopionego masła 200 g maki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 20 g miodu 1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu szczypta soli olej do smażenia Do podania: świeże figi

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 81

jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu KREM 200 ml śmietanki 30% 200 ml serka ricotta 50 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy POMARAŃCZE 2 duże pomarańcze 1 łyżka cukru Wykonanie

Tajemnice Smaku
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 91

bochenki LEVAIN (Zaczyn) 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750 170 g wody 30 g dojrzałego zakwasu CIASTO NA CHLEB 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g maki pszennej razowej 420 g wody 20 g soli 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek) Wykonanie LEVAIN 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki

Tajemnice Smaku
WAFLE RYŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM, MALINAMI I BANANAMI - ZDROWA FIT PRZEKĄSKA 115

kupnhe dobrej jakosci) - polecam z kawałeczkami orzechów mus malinowy (składniki poniżej) banany wiórki kokosowe SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY: 200 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 3 łyżeczki wody WYKONANIE: MUS MALINOWY: W garnuszku z grubym dnem umieść maliny (świeże rozgnieć widelcem), zagotuj (mrożone rozgnieć, gdy będą ciepłe). Dodaj miód i gotuj całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Drobiowe Roladki Nadziewane Szpinakiem, Pokrzywą i Serem 169

sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej  <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy

Gotowanie...to proste !
Scones serowe... 116

insist. " Pyszne! Najlepsze jeszcze mocno ciepłe, a u nas zjedzone bez gadania i narzekania na obiad, w towarzystwie bardzo bogatego, super gęstego minestrone. Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale 50g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego

Lejdi of the house
Naleśniki z serem ricotta i smażonymi truskawkami. 144

naleśniki. To smaczne i szybkie danie. Smakuje zawsze i nikt i nie kręci nosem bo wszyscy lubią naleśniki. Tym razem z serem ricotta, na słodko.  Składniki; 2 szkl, maki pszennej   1 szkl. mleka 1 szkl. wody   2 jajka 2 łyżki cukru     Odrobina oleju do smażenia.   Przygotowanie naleśników; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą

Radość kipiąca uśmiechem.
Browni z bitą śmietaną i bananami 117

Składniki: Ciasto: 70 g maki pszennej 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 150 g masła 120 g cukru Sos karmelowy: 50 g cukru 30 g masła 100 ml śmietanki 30% Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4 banany 4 łyżki soku z cytryny kakao do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Ciasto

Qchnia po prostu
Drożdżówki z makiem 68

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania