wyglądające. Pyszny deser dla całej rodziny. Składniki: 125 ml letniego mleka 1/3 szklanki cukru 7 g drożdży suchych lub 15 świeżych 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 – 3 jabłka cynamon do smaku 1 jajko cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku
Pani M - kuchnia smakowitapaprykarz z ziemniakami, czyli ziemniaki w gęstym sosie z suszoną papryką. Miłośnikom węgierskiej kuchni polecamy również przepisy na suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym czy palacsinty z makiem i wiśniami . Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki (4-5 porcji): - 5 łyżek oleju - 2 cebule - 2 ząbki
Roślinożerni urlopowiczeRogale marcińskie to niezwykły przysmak, który pieczemy zawsze na 11 listopada, w dniu Świętego Marcina. Zapraszam po oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie. - domowe ciasto półfrancuskie - pyszna masa z białego maku i bakalii - super dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strucla makowa – przepis Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam. Makowiec Składniki na 2 strucle: 250ml mleko 600g mąka pszenna
Księga-Smakupiekłam pyszne, sezonowe ciasta np. drożdżówki z serem i jagodami . Przeważnie drożdżówki piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono często króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . To drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie rolady z musem jabłkowym to nic trudnego, wałkujemy smarujemy musem, zwijamy, pieczemy, potem kroimy w plastry, na końcu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięumoczonymi w wodzie lub oliwie) i zanurzamy w pozostałych ziarnach, dokładnie oklejamy nimi górną część bułki. Ja swoje ziarna podzieliłam wcześniej na 9 równych części. Posypałam jeszcze bułki dodatkowo makiem. Gotowe bułki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki nacinamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdrowePyszne ciasto makowe z jabłkami i masą kokosową. Pięknie się prezentuje na stole i zachwyci gości. Połączenie maku, jabłek i kandyzowanej skórki pomarańczowej super sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Polecam
Swojskie jedzonkołyżki mąki ziemniaczanej 100 g. roztopionego masła Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku). Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wałkuję ciasto na papierze i wkładam do blaszki. Tak jest łatwiej. Tak przygotowane ciasto wstawić
Agusiowe smakołykicieńszej. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód rogalika i układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie podsypanej mąką. Rogaliki smarujemy wodą lub słodką śmietanką i posypujemy nasionami (sezam, mak, czarnuszka, siemię). Gotowe rogaliki zostawiamy do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra- dół) piekarniku przez 25 minut, aż będą rumiane
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzeszkadza! Dziś mam dla Was śliczne śniadaniowe bułeczki dyńki. Nie tylko na halloween, idealne na jesienne śniadania! Składniki na około 12 sztuk; 45 dag maki pszennej 20 dag puree z dyni 180 ml mleka 1 jajko 40 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli pestki dyni do dekoracji jajko do posmarowania
Radość kipiąca uśmiechem.male lub 2 duże jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 150 g cukru białego 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 300 g puree z dyni 250 g maki pszennej 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Glazura: 2 łyżki serka śmietankowego 1 lyzka cukru pudru 1 lyzka puree z dyni
Pani M - kuchnia smakowitaBlaty czekoladowe: 4 jajka kl L (żółtka i białka osobno) 160 g masła 2/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu kokosowego w proszku 440 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250 g marcepanu cukier puder do podsypywania
Gotowanie...to proste !łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru Na pomadę do chleba: 100-110 ml wody 1 czubata łyżka mąki pszennej chlebowej szczypta soli Opcjonalnie: sezam lub mak do posypania chleba Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy
Słodkie okruszki