mak - 12131 przepisów (strona:343/809)

Postna zupa grzybowa 117

grzybowa. Uwielbiamy ją! Ogólnie lubimy wigilijne dania. Czy to pierogi, czy kapusta z grzybami. Dawniej, gdy żyła moja babcia (a ja byłem dzieckiem) to robiła ona rewelacyjny makaron z makiem. Nie wiem czy ta potrawa ma jakąś nazwę (być może to kutia lub jakaś jej uproszczona wersja), nie wiem nawet co jeszcze wchodziło w skład tej potrawy. Chyba rodzynki

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa zupa krem 126

pyszny aromat i smak.   Czosnkowa zupa krem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka masła  1 łyżka oliwy z oliwek  10-12 ząbków czosnku 1 łyżka maki pszennej  200 g ziemniaków 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego  1 prostokątny serek topiony  100 ml śmietany kremówki  sól pieprz   Dodatkowo: grzanki z razowego chleba

Kulinarne przygody Gatity
Cynamonowe ciasteczka z cini minis 158

jedzeniem, ale za to są takie pyszne, a serio to można je spokojnie pominąć, ciacha specjalnie na tym nie stracą. Składniki na około 16 ciastek: 300 g pszennej maki typ 400-650 50 g cukru 100 g zimnego oleju kokosowego 1 banan czubata łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka kardamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka (u mnie sojowe

greenscarf
PIERÓG Z SEREM ALA CHACZAPURI 137

farszem.  Skladniki: ciasto: 300 ml kefiru 0,5 lyzeczki soli 1 zoltko 30 ml oleju 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody 500 -550 g maki farsz: 400-500 g twarogu 150 g sera zoltego (ja uzylam  sera mozzarella) ok 30 g zieleniny (to co lubimy np: koperek, szczypiorek, natka piertruszki, kawalek papryki) sol, pieprz

Kulinarnie z Polką na Kresach
Paluszki drożdżowe ( pikantne) 151

jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki pszennej 15 – 20 g drożdży świeżych (  max: 1/5 kostki) 5 g cukru ( mała łyżeczka) 1 żółtko ½ szklanki mleka 40 g roztopionego masła 1 białko do posmarowania paluszków przyprawy

Domowe ciasta
Ciasteczka z jagłami, chia na 2 masłach 112

300g jagieł (poszukacie w sklepie) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w ciepłej wodzie, aż powstanie kleik) 150 g mąki graham 50g maki krupczatki   Robimy! Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy lekko wilgotną ręką, gdy nie zlepia się nam dostatecznie, dodajemy jeszcze jajko, lub trochę kefiru/maślanki. Nabieramy trochę masy- lekko

Latosiowydom
LANE FAWORKI 143

nadal trwa karnawal, zapraszam do zrobienia w szybkim tepie lanych faworkow. Zrobienie ich zajmie to nam doslownie 5 minut. Z tymi faworkami poradza sobie nawet dzieci. Skladniki: 1 szklanka maki 2 jajka 0,5 szklanki mleka 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka spirytusu 2-3 krople olejku waniliowego olej do smazenia Sposob przygotowania: 1. Do miski wbijamy cale jajka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Angielskie yum yumsy. 147

angielski przepis na yum yumsy... W sieci aż się roi od tych pysznych kręciołków. Więc wyzwanie podjęłam także i ja ... A Wy smażycie, a może kupujecie ?? Składniki; 50 dag maki pszennej 25 g drożdży  30 g cukru 10 dag masła 250 ml wody 1 jajko szczypta soli dodatkowo; olej do smażenia 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Wieniec Pizzowy 185

świetny poczęstunek dla gości, ponieważ jest idealna do dzielenia. Zapewne wiele z Was kojarzy różnego rodzaju wieńce drożdżowe przygotowywane w wersji na słodko, takie jak na przykład wieniec z makiem, serem czy cynamonem. To właśnie one zainspirowały mnie do przygotowania pysznego wieńca pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie do wieńca, możemy tutaj wybrać dowolne składniki, ja wybrałam szynkę, paprykę, ser żółty

Przepiski.pl
Puszyste pączki z marmoladą 150

szczypta soli 3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu Wykonanie Drożdże rozpuścić w 1 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Odstawić, aż drożdże ruszą na ok. 15-20 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 1 szkl. mleka, cukier i żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło

Mieszam w Garnku
Ciasteczka cebulowe 154

miękkiego, lekko płynnego oleju kokosowego bezzapachowego. Możesz go również zastąpić np. margaryną. Jeśli dodasz bardzo twardy olej kokosowy, to wyrabianie ciasta zajmie Ci kilka minut dłużej. Do ciasteczek dodałem maku, ale śmiało możesz zastąpić go sezamem lub kminkiem. Jeśli nie możesz jeść glutenu, to polecam Ci krakersy bezglutenowe , które są zrobione z ziaren. Artykuł Ciasteczka cebulowe pochodzi z serwisu Blendman.pl

Blendman
Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową 128

czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej

Niezły Młynek
Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową 138

czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej

Niezły Młynek
Najlepsze przepisy na ciasto marchewkowe 143

Najlepsze przepisy na ciasto marchewkowe zebrane tu z okazji 3 lutego – Dnia Ciastka Marchewkowego Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Ciasto marchewkowe z resztek z sokowirówki Piernik marchewkowy z wytłoków z sokowirówki Piernik marchewkowy Brownie marchewkowe Ciasto marchewkowe słodzone stewią Muffinki marchewkowe z resztek z sokowirówki Marchewkowo waniliowe mini muffinki Marchewkowe kaczuszki – wielkanocne kruche ciasteczka Ciastka owsiane z marchewka

Dorota Smakuje
Muffinki marchewkowe 113

każdy ma w domu. Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego bo robi się je migiem. 8-9 sztuk Szklanka o pojemności 250 ml Składniki suche 1 szklanka maki pszennej tortowej z tzw. górką  3 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli Składniki mokre Pół szklanki (lekko ubitej) marchewki

Andzia Pichci